Την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεών του λόγω αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων παραδέχθηκε το Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αμπάς Αραγτσί. Ο ίδιος τόνισε αυτή την εβδομάδα πως, παρά τις εκτεταμένες ζημιές, η Τεχεράνη θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στις 21 Ιουλίου, ο Αραγτσί ανέφερε: «Οι εγκαταστάσεις μας έχουν υποστεί ζημιές, σοβαρές ζημιές, το μέγεθος των οποίων βρίσκεται υπό αξιολόγηση».
Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι «οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί», αναφερόμενος συγκεκριμένα στις θέσεις εμπλουτισμού ουρανίου που αποτέλεσαν στόχο της αμερικανικής επίθεσης στις 22 Ιουνίου.
Οι αεροπορικές επιδρομές εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Τραμπ και Αμερικανούς αξιωματούχους, τα βομβαρδιστικά stealth B-2 έκλεισαν τη δυνατότητα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο σε τρεις κρίσιμες εγκαταστάσεις: στο Φορντό, στη Νατάνζ και στο Ισφαχάν. Ωστόσο, διαρροές σε εκθέσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αμφισβήτησαν τη συγκεκριμένη εκδοχή, προκαλώντας ανταπάντηση από τον Τραμπ και άλλους αξιωματούχους.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social στις 21 Ιουλίου, ο Τραμπ σχολίασε σχετικά με τη συνέντευξη του Αραγτσί, δηλώνοντας: «Οι αναφορές που υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις είναι αναληθείς».
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να επαναλάβουν τα πλήγματα εφόσον κριθεί απαραίτητο. Ο Τραμπ τόνισε τη σφοδρότητα της ζημιάς, λέγοντας: «Οι ζημιές είναι πολύ σοβαρές, οι εγκαταστάσεις καταστράφηκαν».
Ο Αραγτσί επιβεβαίωσε στη συνέντευξη ότι το Ιράν δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, εξηγώντας: «Η διαδικασία έχει σταματήσει επειδή, πράγματι, οι ζημιές είναι σοβαρές και εκτεταμένες. Όμως προφανώς δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε τον εμπλουτισμό· αποτελεί επίτευγμα των δικών μας επιστημόνων και πλέον είναι περισσότερο ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας».
Πριν από τα γεγονότα του Ιουνίου, Τεχεράνη και Ουάσιγκτον είχαν πραγματοποιήσει πέντε γύρους διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά, με τη μεσολάβηση του Ομάν, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το επιτρεπτό εύρος εμπλουτισμού ουρανίου.
Ο σύμμαχος των ΗΠΑ, το Ισραήλ, εξαπέλυσε πλήγματα κατά του Ιράν στις 13 Ιουνίου, γεγονός που πυροδότησε έναν δωδεκαήμερο αεροπορικό πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν επίσης πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, πριν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στα τέλη Ιουνίου.
Ο Αραγτσί διαβεβαίωσε ακόμη ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαίρει άκρας υγείας και ότι η Τεχεράνη παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, αν και προς το παρόν αποκλείει τις απευθείας διαπραγματεύσεις.
Το Ιράν πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιουλίου, προκειμένου να συζητήσουν το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο υφυπουργών, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνέχιση των διπλωματικών πρωτοβουλιών του Ιράν παρά την ένταση των τελευταίων εβδομάδων.