Την 1η Οκτωβρίου το Ιράν εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη, όπως λέγεται, επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ στην ιστορία. Το Ισραήλ ανέφερε ελάχιστες ζημιές και απώλειες, αφού κατάφερε να καταρρίψει τους περισσότερους πυραύλους.
Σχεδόν ολόκληρο το έθνος των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων κατέφυγε στα καταφύγια και τα δωμάτια ασφαλείας του για περίπου μία ώρα το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, αφού το Ιράν εξαπέλυσε το μπαράζ, το οποίο σύμφωνα με την ηγεσία του Ισραήλ ήταν 181 πύραυλοι. Παρέμειναν εκεί μέχρι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (Israel Defense Forces-IDF) να δώσουν το σήμα «όλα εντάξει».
Δύο αντιτορπιλικά του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το USS Cole και το USS Bulkeley, βοήθησαν στην κατάρριψη των πυραύλων του Ιράν που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστράτηγος Πατ Ράιντερ στους δημοσιογράφους στο υπουργείο Άμυνας. Εκτόξευσαν περίπου δώδεκα αναχαιτιστικά αεροσκάφη, είπε.
Το μπαράζ του Ιράν ήρθε μετά τη σειρά επιθέσεων του Ισραήλ που κατευθύνθηκαν στη Χεζμπολάχ, τον πληρεξούσιο του Ιράν στον Λίβανο. Πριν από δύο εβδομάδες, χιλιάδες βομβητές και φορητοί ασύρματοι που ανήκαν σε ηγέτες και αξιωματικούς της Χεζμπολάχ εξερράγησαν, σκοτώνοντας κάποιους και τραυματίζοντας ή ακρωτηριάζοντας εκατοντάδες.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εξουδετέρωσε με αεροπορική επίθεση τον Χασάν Νασράλα, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης για περισσότερα από 30 χρόνια, καθώς συναντιόταν με άλλους κορυφαίους αξιωματικούς της Χεζμπολάχ σε ένα υπόγειο καταφύγιο στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στα προάστια της Βηρυτού του Λιβάνου.
Άλλες αεροπορικές επιθέσεις είχαν ως στόχο διοικητές της Χεζμπολάχ. Ακόμα περισσότερες εξουδετέρωσαν ένα μεγάλο μέρος, έως και το μισό, των εντυπωσιακών αποθεμάτων πυραύλων της Χεζμπολάχ, τα οποία προμηθεύτηκαν από το Ιράν. Στις 30 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στα βόρεια σύνορά του κατά της Χεζμπολάχ.
Η πυραυλική επίθεση του Ιράν ήρθε ως απάντηση σε όλα αυτά και στη δολοφονία στις 31 Ιουλίου του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, πιθανώς από το Ισραήλ, αν και δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία. Βρισκόταν στην Τεχεράνη για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν.
Το επίλεκτο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (Islamic Revolutionary Guards Corps-IRGC) του Ιράν δήλωσε ότι εξαπέλυσε το χτύπημα της 1ης Οκτωβρίου και προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα, η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «πιο συντριπτική και καταστροφική», μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Μετά από μια περίοδο αυτοσυγκράτησης, το Ιράν στόχευσε την καρδιά των κατεχομένων εδαφών με δεκάδες πυραύλους μετά τον μαρτυρικό θάνατο του [ηγέτη της Χαμάς] Ισμαήλ Χανίγια […] την εντατικοποίηση των επιθέσεων του σιωνιστικού καθεστώτος στον Λίβανο και τη Γάζα, τον μαρτυρικό θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και (του) διοικητή των Φρουρών Αμπάς Νιλφορουσάν», δήλωσε το IRGC.
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι εκτοξεύσεις των πυραύλων διατάχθηκαν από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία από τότε που οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό σκότωσαν τον Νασράλα την περασμένη εβδομάδα.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έλαβε αναφορές για ισραηλινές απώλειες, αλλά διερευνά τις αναφορές για το θάνατο ενός Παλαιστίνιου στην Ιεριχώ.
Ο εκπρόσωπος των IDF, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για θύματα από την πυραυλική επίθεση. Υπήρξαν μερικά χτυπήματα στα κεντρικά και νότια της χώρας, είπε.
«Βρισκόμαστε σε υψηλή επιφυλακή τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά», δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή. «Θα υπερασπιστούμε τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ. Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον τόπο και τον χρόνο που θα αποφασίσουμε.»
Η επίθεση ήταν πιο έντονη από μια προηγούμενη στις 13 Απριλίου, όταν το Ιράν αντέδρασε σε ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, από το οποίο σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί του IRGC. Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες βλήματα. Ωστόσο, πολλά ήταν σχετικά αργά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι κρουζ, τα οποία χρειάστηκαν έως και εννέα ώρες για να φτάσουν στο Ισραήλ. Καταρρίφθηκαν με τη βοήθεια των δυνάμεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιορδανίας. Το Ισραήλ δεν προέβη σε αντίποινα.
Ωστόσο, η πιο πρόσφατη επίθεση ήταν πολύ πιο απειλητική. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ σε 12 λεπτά από το Ιράν, δίνοντας πολύ λιγότερο χρόνο για να ηχήσουν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής του Ισραήλ και για να καταφύγουν οι άνθρωποι σε ασφάλεια.
Του Dan M. Berger
Το Associated Press και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.