Σχολιασμός
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) μόλις σημείωσε μια σημαντική νίκη, χάρη σε έναν από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής.
Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε νέες κανονιστικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στα λιμάνια του Ισραήλ. Αλλά κρυμμένη στην ανακοίνωση ήταν μια καταστροφή εθνικής ασφάλειας: το κινεζικής λειτουργίας λιμάνι στη Χάιφα θα έχει πλέον τη δυνατότητα να διπλασιάσει τη χωρητικότητά του.
Αυτή δεν είναι απλώς μια τοπική αναβάθμιση. Είναι μια απόφαση με παγκόσμιες συνέπειες και μια απόφαση που ωφελεί άμεσα το ΚΚΚ. Η Χάιφα φιλοξενεί μερικές από τις πιο κρίσιμες ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή. Η επέκταση του κινεζικού ελέγχου σε αυτήν τη στρατηγική τοποθεσία δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα δώρο για τη μηχανή επιτήρησης του Πεκίνου.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην ισραηλινή Κνεσέτ, είδα από πρώτο χέρι πώς τα οικονομικά συμφέροντα και η πολιτική ευκολία συχνά επισκίαζαν τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Συμφωνίες που θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί άμεσα, πέρασαν χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο, χαρακτηριζόμενες επιπόλαια «αβλαβείς» επενδύσεις ή «τεχνοκρατικές» αποφάσεις.
Αυτή η επέκταση του κινεζικού ελέγχου των λιμένων δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι προϊόν βραχυπρόθεσμης σκέψης και αποτυχίας να ληφθεί υπ’ όψιν το πραγματικό κόστος της στρατηγικής ευθυγράμμισης με το Πεκίνο, ειδικά ενώ το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο και εξαρτάται από την υποστήριξη των ΗΠΑ όσο ποτέ άλλοτε.
Ορισμένοι αξιωματούχοι προωθούν αυτήν την κίνηση ως ένδειξη «αποτελεσματικότητας» και «ξένων επενδύσεων», αλλά ας είμαστε σαφείς: πρόκειται για πολιτική, όχι για μια κίνηση μόνο, και το κόστος θα μπορούσε να είναι τεράστιο.
Το λιμάνι του Κόλπου λειτουργεί από τη Shanghai International Port Group, μια κινεζική κρατική εταιρεία με άμεσους δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν είναι μυστικό ότι το ΚΚΚ χρησιμοποιεί εμπορική υποδομή για τη συλλογή πληροφοριών.
Μια έρευνα της Wall Street Journal το 2022 αποκάλυψε ότι οι προηγμένοι γερανοί που χρησιμοποιούνται σε λιμάνια που διοικούνται από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα, έχουν μέσα τους αισθητήρες και λογισμικό που μπορούν να μεταδώσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με πλοία, φορτία και κινήσεις του Αμερικανικού Ναυτικού, απευθείας στο Πεκίνο.
Όταν υπηρετούσα στην Κνεσέτ, οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί ηγέτες προειδοποιούσαν ήδη για αυτό. Ο υποναύαρχος Σωλ Τσόρεβ είπε ξεκάθαρα: «Η Κίνα δεν είναι με το μέρος μας». Ο υποναύαρχος Οντέτ Γκουρ-Λαβί χαρακτήρισε τη συμφωνία «σοβαρό ζήτημα ασφάλειας».
Οι προειδοποιήσεις τους αγνοήθηκαν τότε. Τώρα, εντείνονται.
Στην Ουάσιγκτον, υπάρχει διακομματική συμφωνία ότι οι κινεζικές υποδομές επιτήρησης δεν έχουν θέση στα λιμάνια των ΗΠΑ.
Έτσι, ενώ η Αμερική εργάζεται για να εκδιώξει την Κίνα από τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα λιμάνια της, το Ισραήλ κάνει το αντίθετο.
Και αυτό συμβαίνει καθώς η Κίνα επεκτείνει την ευθυγράμμισή της με τους εχθρούς της Αμερικής: κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Ιράν, πιθανές μεταφορές όπλων στους Χούθι και βαθύτερη εμπλοκή σε ναυτιλιακά ασφυκτικά εμπόδια στη Μέση Ανατολή, όπως η Διώρυγα του Σουέζ και το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ.
Η Κίνα δεν είναι ουδέτερη. Ενεργοποιεί δυνάμεις που στοχεύουν ενεργά αμερικανικά πλοία, στρατιώτες και στρατηγικούς συμμάχους.
Οι σύμμαχοι πρέπει να ενεργούν σαν σύμμαχοι, ειδικά σε καιρό πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στο Ισραήλ ζωτικής σημασίας αμυντική βοήθεια, διπλωματική κάλυψη και ηθική υποστήριξη — όλα υπό την προϋπόθεση ότι η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στην εμπιστοσύνη.
Αλλά όταν το Ισραήλ επιτρέπει στο ΚΚΚ να κατασκευάσει υποδομές επιτήρησης δίπλα στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, αυτή η εμπιστοσύνη κλονίζεται.
Αυτό δεν είναι εσωτερικό ζήτημα του Ισραήλ. Είναι έντονη ανησυχία για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Και εγείρει ένα πολύ άβολο ερώτημα: αν οι στενότεροι σύμμαχοί μας δεν απομακρυνθούν από την Κίνα, ποιος θα το κάνει;
Το λέω αυτό όχι ως κριτικός από έξω, αλλά ως κάποιος που έχει βρεθεί στο εσωτερικό. Νοιάζομαι βαθιά για το μέλλον του Ισραήλ — και τη συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά ξέρω επίσης το εξής: δεν μπορείς να παίζεις σε δύο ταμπλώ, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είναι στο ένα από αυτά.
Ο προφανής στόχος του ΚΚΚ είναι να καταστήσει το παρακείμενο λιμάνι, ιδιοκτησίας Ινδίας, ασύμφορο, προκειμένου να καταστρέψει τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), που ανταγωνίζεται την πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος» του Πεκίνου.
Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αυτήν την επέκταση, να επανεκτιμήσει τη συμφωνία της Χάιφα και να ευθυγραμμιστεί για άλλη μια φορά με τις αξίες και τα συμφέροντα που ισχυρίζεται ότι μοιράζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οτιδήποτε λιγότερο αποτελεί προδοσία της κοινής μας ασφάλειας — και της αμερικανικής εμπιστοσύνης στην οποία βασιζόμαστε.