Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι μιλάει κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, στις 27 Αυγούστου 2024. (Sergei Chuzavkov/ AFP)

Το Κίεβο θα παρουσιάσει στις ΗΠΑ σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία

Η Μόσχα έχει παρουσιάσει τους δικούς της όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τις περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία το 2022.

Το Κίεβο έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία, το οποίο σκοπεύει να παρουσιάσει στους ηγέτες των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

«Το κύριο σημείο αυτού του σχεδίου είναι να αναγκάσουμε τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι στις 27 Αυγούστου.

«Το θέλω πάρα πολύ αυτό», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε διευθέτηση με διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι «δίκαιη για την Ουκρανία».

Το 2022, η Ρωσία εισέβαλε -και ουσιαστικά προσάρτησε- μεγάλες εκτάσεις της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Έκτοτε, ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται μεταξύ των δύο χωρών, με το Κίεβο, υποστηριζόμενο από τους δυτικούς συμμάχους του, να ορκίζεται να ανακτήσει όλα τα χαμένα εδάφη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ζελένσκι είπε ότι η συνεχιζόμενη επίθεση του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας -που διανύει τώρα την τέταρτη εβδομάδα της- ήταν μέρος του σχεδίου.

Δεν έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι ελπίζει να παρουσιάσει την πρόταση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάποια στιγμή τον επόμενο μήνα.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να παρουσιάσει το σχέδιο στην Καμάλα Χάρις, αντιπρόεδρο του Μπάιντεν, και στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να συμμετάσχει σε μια επικείμενη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ότι ελπίζει να έχει σύντομα συνάντηση με τον Μπάιντεν.

Τοπικοί εθελοντές περπατούν μπροστά από ένα κτίριο που υπέστη ζημιές από τα ουκρανικά πλήγματα στο Κουρσκ της Ρωσίας, στις 16 Αυγούστου 2024. (Tatyana Makeyeva/AFP μέσω Getty Images)

Χωρίς συμβιβασμούς

Μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, ο Ζελένσκι απαγόρευσε στους Ουκρανούς αξιωματούχους να επικοινωνούν με τη Μόσχα -με οποιαδήποτε ιδιότητα- όσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει στην εξουσία.

«Δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί με τον Πούτιν», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου της 27ης Αυγούστου.

«Ο διάλογος σήμερα είναι κατ’ αρχήν κενός και χωρίς νόημα, επειδή αυτός [ο Πούτιν] δεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο με διπλωματικό τρόπο», πρόσθεσε.

Αλλά υπό το φως των συνεχιζόμενων ρωσικών κερδών στο πεδίο της μάχης, ιδίως στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, το Κίεβο εμφανίζεται όλο και πιο ανοιχτό τις τελευταίες εβδομάδες στην προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών.

Τον Ιούνιο, η Ελβετία φιλοξένησε μια διεθνή σύνοδο κορυφής -κατόπιν αιτήματος του Κιέβου- με διακηρυγμένο στόχο τη διερεύνηση των προοπτικών ειρήνης.

Αν και συμμετείχαν εκπρόσωποι από 90 χώρες, Ρώσοι αξιωματούχοι δεν προσκλήθηκαν στην εκδήλωση.

Η Μόσχα απάντησε θέτοντας τους δικούς της όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Αυτοί περιλαμβάνουν την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τέσσερις περιοχές (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) που η Ρωσία ουσιαστικά προσάρτησε στα τέλη του 2022.

Σύμφωνα με τη ρωσική πρόταση, το Κίεβο αναμένεται επίσης να εγκαταλείψει την αίτησή του να ενταχθεί στη δυτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και να δεσμευτεί σε μια μόνιμη κατάσταση ουδετερότητας.

Το Κίεβο έσπευσε να απορρίψει τους όρους, αποκλείοντας τις συνομιλίες έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις αποσυρθούν από όλα τα ουκρανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Παρ’ όλα αυτά, στα μέσα Ιουλίου, ο Ζελένσκι ζήτησε να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη διεθνής σύνοδος κορυφής κάποια στιγμή αργότερα φέτος – αυτή τη φορά με ρωσική συμμετοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο Γιούρι Ουσάκοφ, ένας κορυφαίος σύμβουλος του Πούτιν, δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι προς το παρόν εκτός συζήτησης λόγω της συνεχιζόμενης διασυνοριακής επίθεσης του Κιέβου στο Κουρσκ.

«Με δεδομένο αυτό το εγχείρημα [στο Κουρσκ], δεν πρόκειται να μιλήσουμε», δήλωσε, απηχώντας προηγούμενες δηλώσεις τόσο του Πούτιν όσο και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ουσάκοφ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ρωσική πρόταση -την οποία ο ίδιος ο Πούτιν διατύπωσε τον Ιούνιο- παραμένει στο τραπέζι.

Το χρονοδιάγραμμα για τυχόν μελλοντικές συνομιλίες, διαβεβαίωσε, «εξαρτάται από την κατάσταση, μεταξύ άλλων και στο πεδίο της μάχης».

Σε προηγούμενες δηλώσεις τους, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση στο Κουρσκ είχε ως κύριο στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του Κιέβου.

Η Μόσχα, ωστόσο, πιστεύει ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης -τον οποίο δεν κατάφερε να επιτύχει- ήταν να καταλάβει ή να αχρηστεύσει τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ο οποίος παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε πολλές περιοχές της Ρωσίας.

 

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε