Ο Καναδάς απαγόρευσε τη χρήση της κινεζικής εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek στις κυβερνητικές συσκευές λόγω «σοβαρών ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής», ευθυγραμμιζόμενος με παρόμοιους περιορισμούς που εισήγαγαν σύμμαχα έθνη.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Καναδά Ντόμινικ Ρότσον ανακοίνωσε την απαγόρευση του κινεζικού chatbot με οδηγία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στις 6 Φεβρουαρίου, προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, σημειώνοντας ότι το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί από τις Κοινές Υπηρεσίες του Καναδά, οι οποίες διαχειρίζονται τις κυβερνητικές υποδομές πληροφορικής.
«Λόγω των σοβαρών ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που σχετίζονται με την ακατάλληλη συλλογή και διατήρηση ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών, και ως προληπτικό μέτρο για την προστασία των κυβερνητικών δικτύων και δεδομένων, συνιστάται στα τμήματα και τις υπηρεσίες να περιορίσουν τη χρήση του chatbot DeepSeek σε κυβερνητικές συσκευές», αναφέρεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας The Epoch Times.
Άλλες χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει ή εξετάζουν παρόμοιους περιορισμούς για το DeepSeek.
Στις 6 Φεβρουαρίου, Αμερικανοί νομοθέτες εισήγαγαν διακομματικό νομοσχέδιο με στόχο την απαγόρευση της λήψης και της χρήσης της κινεζικής εφαρμογής σε κυβερνητικές συσκευές. Ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Ντάριν Λαχούντ και ο Δημοκρατικός εκπρόσωπος Τζος Γκότχαϊμερ, οι οποίοι συνυπογράφουν το νομοσχέδιο, εξέφρασαν αμφότεροι ανησυχίες για τις διασυνδέσεις του DeepSeek με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ).
«Η απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θέτει η DeepSeek – μια εταιρεία που συνδέεται με το ΚΚΚ – είναι ανησυχητική. Το πρόγραμμα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης της DeepSeek αποκτά τα δεδομένα των αμερικανών χρηστών και αποθηκεύει τις πληροφορίες για άγνωστη χρήση από το ΚΚΚ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια εταιρεία του ΚΚΚ να αποκτήσει ευαίσθητα κυβερνητικά ή προσωπικά δεδομένα», δήλωσε ο Λαχούντ σε δελτίο Τύπου.
Ο Γκότχαϊμερ δήλωσε ότι το ΚΚΚ έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να «αξιοποιήσει κάθε εργαλείο που διαθέτει για να υπονομεύσει την εθνική μας ασφάλεια, να αφήσει να διαρρεύσει επιβλαβής παραπληροφόρηση και να συλλέξει δεδομένα για τους Αμερικανούς».
Στις 4 Φεβρουαρίου, η Αυστραλία απαγόρευσε την κινεζική εφαρμογή στα κυβερνητικά συστήματα, λέγοντας ότι αποτελεί «απαράδεκτο κίνδυνο για την αυστραλιανή κυβερνητική τεχνολογία». Την προηγούμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Τσο Γιάνγκ-Τάι ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ο Καναδάς και οι σύμμαχοί του έχουν ήδη πάρει αυστηρά μέτρα εναντίον άλλων κινεζικών εφαρμογών, όπως το TikTok, λόγω ανησυχιών σχετικά με τις πρακτικές συλλογής δεδομένων. Οι ανησυχίες αυτές έχουν εν μέρει τις ρίζες τους σε κινεζικούς νόμους, όπως ο εθνικός νόμος περί πληροφοριών του 2017, ο οποίος υποχρεώνει τους Κινέζους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συνεργάζονται με τις κρατικές επιχειρήσεις πληροφοριών, περιλαμβανομένης της παροχής όλων των δεδομένων στην κυβέρνηση.
Η πολιτική απορρήτου της DeepSeek αναφέρει ότι μπορεί να συλλέγει τα στοιχεία των χρηστών, την ημερομηνία γέννησης, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους αριθμούς τηλεφώνου, εκτός από οποιεσδήποτε πληροφορίες παρέχουν οι χρήστες κατά τη διάρκεια αλληλεπιδράσεων με την ΑΙ, περιλαμβανομένων του ήχου και του κειμένου. Επιπλέον, το chatbot σημειώνει ότι μπορεί να συλλέγει token πρόσβασης κατά τη σύνδεση σε υπηρεσίες τρίτων.
Οι επικριτές του κινεζικού καθεστώτος έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό ρόλο του DeepSeek στην προώθηση της καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λογοκρισίας του ΚΚΚ.
Η Σενγκ Σούε, μια Κινεζοκαναδή ακτιβίστρια για τη δημοκρατία με έδρα το Τορόντο, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάφορες ερωτήσεις προς το DeepSeek σχετικά με τον ρόλο της ως υπέρμαχο των δικαιωμάτων. Αρχικά το πρόγραμμα αρνήθηκε να απαντήσει, δηλώνοντας αργότερα ότι η δραστηριότητα της αυτή ήταν αντίθετη με τις «σοσιαλιστικές αξίες» της Κίνας. Το chatbot εξέφρασε επίσης την πίστη του στην ηγεσία του ΚΚΚ. Αν και η κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ιδρύθηκε το 2023, προσέλκυσε την προσοχή μετά την κυκλοφορία του τελευταίου μοντέλου της, του DeepSeek R1, τον Ιανουάριο. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι το μοντέλο ανταγωνίζεται τις δυνατότητες του ChatGPT, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία OpenAI, αλλά με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Του Andrew Chen