Ο κόσμος δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχος το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας να ξεπλένει τις θηριωδίες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα επί δεκαετίες με τους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δήλωσαν ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ οι Αγώνες αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.
«Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να συνειδητοποιήσει ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είναι φίλος μας», δήλωσε ο παίκτης του NBA Ενές Καντέρ Φρίντομ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο γερουσιαστής Ρικ Σκοτ (Ρεπουμπλικανός-Φλόριντα).
«Η κινεζική κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει τις βασικές ολυμπιακές αξίες της αριστείας, του σεβασμού, της φιλίας», είπε, αναφέροντας την ευρεία καταστολή του καθεστώτος που εκτείνεται στο Σιντζιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ, το Θιβέτ, τον εκφοβισμό της Ταϊβάν και στο εσωτερικό της ίδιας της Κίνας. «Είναι μια βίαιη δικτατορία».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ηγηθεί ενός διπλωματικού μποϊκοτάζ για αυτό που έχει περιγραφεί ως μια γενοκτονική εκστρατεία στη Σιντζιάνγκ, η οποία περιλαμβάνει την κράτηση περισσότερων από ένα εκατομμύριο Ουιγούρων, την εργασία σκλάβων και άλλες μορφές κακοποίησης. Αλλά ο αθλητής και όσοι έχουν ζήσει την καταστολή του καθεστώτος, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια δράση από μόνη της δεν αρκεί από το να καταστήσει το καθεστώς υπεύθυνο.
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να ξεχάσει τι συμβαίνει στην κομμουνιστική Κίνα», δήλωσε ο Σκοτ κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου. «Κάθε μέρα, πρέπει να δείχνουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας ανυποχώρητος και αδιαπραγμάτευτος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν φοβάται να πει την αλήθεια και να αναστατώσει τον Γενικό Γραμματέα Σι και τους κακοποιούς του κομμουνιστικού κόμματος», είπε, αναφερόμενος στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.
Το Πεκίνο «δεν θα έπρεπε ποτέ να του έχουν ανατεθεί αυτοί οι αγώνες» εξ αρχής, δήλωσε ο Σάμιουελ Τσου, ο οποίος ίδρυσε την εκστρατεία «The Campaign for Hong Kong» με έδρα τις ΗΠΑ για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κατοίκων της γενέτειράς του.
Πάνω από μια δεκαετία πριν, το καθεστώς είχε υποσχεθεί να βελτιώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας με αντάλλαγμα τη διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Όμως οι υποσχέσεις αυτές, είτε πρόκειται για μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου, είτε για ανοχή στην πολιτική διαφωνία, είτε για ανεμπόδιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, σημείωσε ο Τσου.
Σε σύγκριση με τη Ρωσία, στην οποία επιβλήθηκε τετραετής απαγόρευση συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις το 2019 (αργότερα μειώθηκε σε δύο) λόγω συγκάλυψης ντόπινγκ, οι συνέπειες για το κομμουνιστικό καθεστώς ήταν λίγες, δήλωσε ο Τσου.
Το γεγονός ότι το Πεκίνο μπορούσε να ξεφύγει με τις αθετημένες υποσχέσεις του έχει διδάξει στο καθεστώς ότι μπορεί να συνεχίσει τις καταχρήσεις του ατιμώρητο, προειδοποίησε ο Τσου.
«Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει γίνει η αποδεδειγμένη λύση για αυταρχικά καθεστώτα όπως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα για να ξεπλύνουν τα εγκλήματά τους», πρόσθεσε.
«Η Ρωσία, για το έγκλημα του ντόπινγκ, αποκλείεται από τους Αγώνες που θα φιλοξενηθούν από ένα καθεστώς που διαπράττει γενοκτονία. Αφήστε το να το καταλάβετε. Αν η απαγόρευση είναι δικαιολογημένη τιμωρία για το ντόπινγκ, τι δικαιολογείται για τη γενοκτονία και την καταστολή 13 εκατομμυρίων εθνοτικών μειονοτήτων στην πατρίδα των Ουιγούρων και 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Χονγκ Κονγκ;».
Όταν ξέσπασε για πρώτη φορά ο COVID-19 στην Κίνα, το καθεστώς συγκέντρωσε τους επικριτές της αντίδρασης του στον ιό και τους δημοσιογράφους-πολίτες που προσπαθούσαν να αποκαλύψουν την κατάσταση της επιδημίας επί τόπου.
Η σταρ του τένις Πενγκ Σουάι εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας για εβδομάδες, αφότου έκανε καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον ενός ανώτερου ηγέτη του κομμουνιστικού κόμματος. Εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δικαστήριο του Πεκίνου καταδίκασε 11 ασκούμενους της διωκόμενης πνευματικής εξάσκησης, Φάλουν Γκονγκ, σε φυλάκιση έως και οκτώ ετών για την άσκηση των πεποιθήσεών τους και την παροχή στην Epoch Times αναφορές για τη ζωή στην Κίνα κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.
Με τις κατασταλτικές πολιτικές του καθεστώτος να συνεχίζονται αμείωτες, η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με οποιονδήποτε τρόπο αποτελεί συναίνεση, δήλωσε ο Τζόι Σιού, σύμβουλος πολιτικής για το Παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.