Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Σκοτ Πέρρυ από την Πενσυλβάνια, η εντεινόμενη εκστρατεία του κινεζικού καθεστώτος για την καταστολή ενός καλλιτεχνικού οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη ισοδυναμεί με ολοκληρωτικό πόλεμο.
«Δίνουν μάχη σε κάθε σπιθαμή του πεδίου», δήλωσε ο Πέρρυ στην Epoch Times, αναφερόμενος στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ).
Ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι ένα δόγμα που αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μη στρατιωτικό μέσο για την υποταγή του αντιπάλου. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, η Κίνα εκμεταλλεύεται το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ και την ελευθερία του Τύπου, πρόσθεσε ο Πέρρυ.
Το Shen Yun (Σεν Γιουν) παρουσιάζει παραστάσεις χορού και μουσικής με κεντρικό θέμα την «Κίνα πριν τον κομμουνισμό». Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2006 από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ – ενός πνευματικού κινήματος που, από το 1999 διώκεται βάναυσα από το κινεζικό καθεστώς – και έκτοτε βρίσκεται στο στόχαστρο του ΚΚΚ.
Τον τελευταίο χρόνο, οι ενέργειες του καθεστώτος εναντίον του Shen Yun έχουν κλιμακωθεί σημαντικά. Δεκάδες βομβιστικές και θανάσιμες απειλές στοχεύουν στον εκφοβισμό τόσο των θεάτρων που φιλοξενούν τις παραστάσεις όσο και των εγκαταστάσεων εκπαίδευσης στη βόρεια Νέα Υόρκη. Μετά από μυστική οδηγία της ηγεσίας του Πεκίνου, Κινέζοι πράκτορες στις ΗΠΑ επιχείρησαν να δωροδοκήσουν την Εφορία για να διεξάγει έρευνα κατά του Shen Yun. Επίσης, πραγματοποίησαν επισκέψεις στην κομητεία Όραντζ, όπου εδρεύει ο οργανισμός, για να παρακολουθήσουν τους τοπικούς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ. Δυσφημιστικά άρθρα εναντίον του Shen Yun εμφανίζονται στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία στη συνέχεια προωθούνται στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X από χιλιάδες λογαριασμούς που θεωρείται ότι συνδέονται με το Πεκίνο.
Ο Πέρρυ, που συμμετέχει στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Πληροφοριών της Βουλής, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν αυτές οι απειλές.
«Είναι σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση γενικά να κατανοήσουν την παθολογία αυτού του εχθρού», είπε. «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας εκμεταλλεύεται το αμερικανικό δικαστικό σύστημα, όπως και την ελευθερία των ΜΜΕ.»
Όσον αφορά τα μηνύματα εκφοβισμού, οι αποστολείς χρησιμοποιούν Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (VPN), κάτι που δυσχεραίνει τον εντοπισμό της προέλευσης των email, «αλλά είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με την απειλή, τον εξαναγκασμό και τον εκφοβισμό από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας», δήλωσε ο Πέρρυ.
Οι αρχές της Ταϊβάν υποψιάζονται μια ερευνητική οντότητα με έδρα την Κίνα και σύνδεση με τον τεχνολογικό κολοσσό Huawei ως πιθανό υπαίτιο για τα email.

«Τρομοκρατία»
Οι παραστάσεις του Shen Yun συχνά περιλαμβάνουν ιστορίες για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα – εμπειρίες που έχουν βιώσει προσωπικά ορισμένοι καλλιτέχνες και μέλη των οικογενειών τους.
Το 1999, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ξεκίνησε μια συστηματική εκστρατεία εξάλειψης του Φάλουν Γκονγκ, το οποίο τότε αριθμούσε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ασκούμενους. Έκτοτε, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φυλακιστεί σε σωφρονιστικά ιδρύματα και στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν υποστεί βασανιστήρια κατά την κράτησή τους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Φάλουν Ντάφα.
Ο πολιτειακός βουλευτής της Ιντιάνα, Κρεγκ Χάγκαρντ, που τον Απρίλιο κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος για την αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας του Shen Yun, ανέφερε πως παρακολουθώντας την παράσταση έμαθε για τις βίαιες αφαιρέσεις οργάνων που εφαρμόζει συστηματικά το κινεζικό καθεστώς σε κρατούμενους συνείδησης, συμπεριλαμβανομένων των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ. Ως πατέρας, συγκλονίζεται από το γεγονός ότι απλοί άνθρωποι στην Κίνα στοχοποιούνται ως εχθροί του κράτους και οι αρχές μπορούν να ελέγχουν απόλυτα τη ζωή και τον θάνατο ολόκληρων οικογενειών.
Το Shen Yun, τόνισε, προσπαθεί να αναδείξει την ομορφιά του κινεζικού πολιτισμού, αλλά και τις σκοτεινές πλευρές της κομμουνιστικής διακυβέρνησης.
Ο Χάγκαρντ χαρακτήρισε τις απειλές για βόμβα κατά του Shen Yun «εξοργιστικές» και τις χαρακτήρισε πράξεις τρομοκρατίας.
«Επιχειρούν να εκφοβίσουν με απειλές βίας, και αυτό συμβαίνει στη γειτονιά μας», δήλωσε στην Epoch Times. Πρόσθεσε ότι οι καλλιτέχνες του Shen Yun, παρότι βρίσκονται σε σχετική ασφάλεια εντός των ΗΠΑ, «αναλαμβάνουν τεράστιο ρίσκο αντιμετωπίζοντας ευθέως» τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος.

Διατηρώντας την «πίεση»
Η Βίκι Χάρτζλερ, μέλος της Επιτροπής των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία και πρώην βουλευτής του Μιζούρι, επισήμανε ότι οι απειλές για βόμβες αποκαλύπτουν και τον φόβο των κινεζικών αρχών.
«Αυτό καταδεικνύει πόσο απειλητική θεωρούν αυτή την ομάδα και πόσο επιτυχημένες είναι οι εκδηλώσεις στην ανάπτυξη θετικών σχέσεων μεταξύ άλλων χωρών και του κινεζικού λαού, ιδιαίτερα των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ», δήλωσε στην Epoch Times.
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας το αντιλαμβάνεται ως απειλή και εντείνει τις διώξεις», προσπαθώντας «να φιμώσει αυτή τη θετική φωνή».
Το κινεζικό καθεστώς εκμεταλλεύεται την ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ για να διεξάγει στοχευμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης, επεσήμανε, αλλά «όπου οι κινεζικές αρχές διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να αποκατασταθεί η αλήθεια με την παρουσίαση των αληθινών γεγονότων».
Θεωρεί ότι αυτό αποτελεί υπενθύμιση για την ανάγκη ενημέρωσης των Αμερικανών πολιτών σχετικά με τις τακτικές του καθεστώτος.
«Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, αλλά και αποφασιστικοί στην αντιμετώπισή τους όπου μπορούμε», τόνισε. «Ώστε να μην είμαστε τόσο ευάλωτοι στην προπαγάνδα τους.»

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κρις Σμιθ από το Νιου Τζέρσεϋ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και ένας από τους προέδρους της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κίνα, εξέφρασε παρόμοιες απόψεις.
Οι ΗΠΑ πρέπει «να αντιδράσουν ακόμα πιο δυναμικά», υπογράμμισε.
Η κομμουνιστική Κίνα είναι «το πιο καταπιεστικό καθεστώς στον πλανήτη», δήλωσε στην Epoch Times. «Οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό όσων υφίστανται κακοποίηση και βασανιστήρια κατά τη σύλληψή τους.»
Τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «θα εστιάσει περισσότερο στην καταστολή που ασκεί η Κίνα διεθνώς» και εξέφρασε την ελπίδα ο πρόεδρος Τραμπ, κατά τη συνάντησή του με τον ηγέτη του κινεζικού καθεστώτος Σι Τζινπίνγκ, να θέσει το ζήτημα της απελευθέρωσης των φυλακισμένων Αμερικανών και όσων κρατούνται για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση.»