Σάββατο, 05 Οκτ, 2024
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ και ο εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) Κλάους Σβαμπ παρευρίσκονται στην τελετή έναρξης της Ετήσιας Συνάντησης των Νέων Πρωταθλητών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Annual Meeting of the New Champions-AMNC24) στο Νταλιάν, στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ της Κίνας, στις 25 Ιουνίου 2024. (Pedro Pardo/AFP μέσω Getty Images)

Το ΚΚΚ λογοκρίνει την ομιλία του Κινέζου πρωθυπουργού στο θερινό φόρουμ του Νταβός

Ο παραλληλισμός της μεταπανδημικής οικονομίας της Κίνας με άρρωστο ασθενή από τον Κινέζο πρωθυπουργό δεν ήταν ευπρόσδεκτος από τον ηγέτη της χώρας Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για τα απαξιωτικά σχόλιά του για την κινεζική οικονομία, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές της Κίνας.

Το Πεκίνο λογόκρινε την ομιλία του πρωθυπουργού, την οποία εκφώνησε στο θερινό φόρουμ του Νταβός τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να αποκρύψει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Κίνας εν μέσω των αγώνων εξουσίας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), δήλωσαν οι ειδικοί στους Epoch Times.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum – WEF) φιλοξένησε την 15η ετήσια συνάντηση των νέων πρωταθλητών ή θερινό Φόρουμ του Νταβός στην πόλη Νταλιάν της Κίνας από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου.

Στην ομιλία του, ο κος Λι συνέκρινε την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία με εκείνη ενός ατόμου που αναρρώνει από μια σοβαρή ασθένεια, προτείνοντας μια λύση για την τόνωση της προβληματικής οικονομίας της Κίνας.

«Αντί να χορηγείται ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να ρυθμίζεται με ακρίβεια και αργά ακολουθώντας την πρακτική της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, ώστε οι ρίζες της να αποκαθίστανται σταδιακά», είπε.

Τα θεμέλια της «άρρωστης» οικονομίας πρέπει να «εδραιωθούν και να ενισχυθούν», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Σι απάντησε με λογοκρισία της ομιλίας του κ. Λι. Το σχόλιο σχετικά με τη διόρθωση της οικονομίας της Κίνας αφαιρέθηκε από την κάλυψη της εκδήλωσης από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ορισμένα κινεζικά μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό, όπως το Lianhe Zaobao στη Σιγκαπούρη, διατήρησαν τα σχόλια του κου Λι.

Ο Λάι Ζιανπίνγκ, πρώην Κινέζος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόεδρος της Ομοσπονδίας για μια Δημοκρατική Κίνα με έδρα τον Καναδά, δήλωσε ότι η ομιλία του κου Λι εξόργισε τον ηγέτη του ΚΚΚ.

«Η ανώτατη διοίκηση της οικονομίας της Κίνας βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Σι. Για τον Σι, δεν εξαρτάται από τον Λι να δώσει το φάρμακο για να ‘θεραπεύσει’ την οικονομία», δήλωσε ο κος Λάι στην κινεζική έκδοση των Epoch Times στις 29 Ιουνίου.

Σημείωσε ότι τα σχόλια του κου Λι ήταν παρόμοια με εκείνα του προκατόχου του που αποκάλυψε την πραγματική οικονομική κατάσταση -μια τολμηρή κίνηση που προκάλεσε την οργή της ελίτ του κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε δημοσίως τον Μάιο του 2020 ότι 600 εκατομμύρια Κινέζοι κέρδιζαν λιγότερο από 1.000 γουάν (περίπου 140 δολάρια) τον μήνα.

Σε απάντηση, την 1η Ιουλίου του επόμενου έτους, για τον εορτασμό της 100ής επετείου από την ίδρυση του ΚΚΚ, ο Σι ανακοίνωσε ότι «η Κίνα έχει οικοδομήσει μια μετρίως ευημερούσα κοινωνία».

O Σι περιορίζει τις εξουσίες του πρωθυπουργού 

Ορισμένοι παρατηρητές της Κίνας πιστεύουν ότι ο Σι θέλει να περιορίσει την εξουσία του κου Λι.

Για παράδειγμα, ο Σι διόρισε άλλον αξιωματούχο αντί του κ. Λι για να συμμετάσχει σε ένα σημαντικό συνέδριο επιστήμης και τεχνολογίας στις 25 Ιουνίου.

Ο Ντινγκ Σουεξιάνγκ, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής, παρακολούθησε την εκδήλωση και εκφώνησε ομιλία, κάνοντας την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως επικεφαλής της νεοσύστατης Κεντρικής Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Ο Τσεν Ποκόνγκ, ένας αναλυτής της επικαιρότητας της Κίνας με έδρα τις ΗΠΑ, επεσήμανε στο βίντεο του στο YouTube ότι δεν έχει νόημα να διορίσει ο Σι τον κ. Ντινγκ αντί του κου Λι ως επικεφαλής της επιτροπής.

«Ο Ντινγκ δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την επιστήμη και την τεχνολογία ή την οικονομία στην πολιτική του καριέρα και δεν έχει εμπειρία στην τοπική διακυβέρνηση. Συγκριτικά, ο Λι έχει μεγαλύτερη εμπειρία [σε αυτούς τους τομείς]», δήλωσε.

Ο κος Τσεν δήλωσε ότι ο Σι σκοπεύει να αποκόψει την επιρροή του πρωθυπουργού. «Όταν ο πρώην πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ήταν επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Ηγεσίας Επιστήμης και Τεχνολογίας, κέρδισε την υποστήριξη πολλών ακαδημαϊκών. Ο Σι δεν θέλει να δει μια παρόμοια κατάσταση».

Ο κος Λι είναι το δεύτερο πιο ισχυρό στέλεχος του ΚΚΚ. Είναι μέλος της Μόνιμης Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής και πρωθυπουργός του Κρατικού Συμβουλίου.

Παρά τους σημαίνοντες τίτλους, ο κος Τσεν είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης και σε αντίθεση με τους επιχειρηματίες που έχουν ιδιωτικά τζετ, ο κος Λι ταξιδεύει με ναυλωμένα αεροπλάνα όταν πηγαίνει σε υπερπόντια ταξίδια. «Ο Σι θέλει να περιορίσει τη δύναμη του Λι και δεν θέλει ο πρωθυπουργός να προσελκύει υπερβολική προσοχή», πρόσθεσε.

Ο παρατηρητής της Κίνας κος Λάι μοιράστηκε τις ίδιες απόψεις με τον κο Τσεν.

«Ο ηγέτης του ΚΚΚ έχει ήδη καθορίσει με σαφήνεια τη λειτουργία του Λι – δηλαδή, είναι μόνο ένας γραμματέας που εκτελεί εντολές και δεν επιτρέπεται να εισέλθει στον κύκλο λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο κος Λάι.

Διάλυση του Κρατικού Συμβουλίου

Όσον αφορά τις προηγούμενες διοικητικές μεταρρυθμίσεις του Πεκίνου, ο κ. Λάι σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός του Κρατικού Συμβουλίου ήταν κυρίως υπεύθυνος για το έργο της κυβέρνησης, ενώ ο ηγέτης του ΚΚΚ ήταν κυρίως υπεύθυνος για τις υποθέσεις του κόμματος. Ωστόσο, υπό τον Σι, το Κρατικό Συμβούλιο έχει υποστεί σημαντική μεταμόρφωση, καθώς έχασε το μεγαλύτερο μέρος της διοικητικής του εξουσίας στη διακυβέρνηση της χώρας και της οικονομίας.

Τον Μάρτιο του 2023, ο κ. Λι ανέλαβε την πρωθυπουργία του Κρατικού Συμβουλίου. Κατά την πρώτη τακτική συνεδρίαση και την πρώτη σύνοδο ολομέλειας του Κρατικού Συμβουλίου, τόνισε επανειλημμένα ότι «το Κρατικό Συμβούλιο είναι πρωτίστως ένα πολιτικό όργανο» και ότι πρέπει να είναι «πολιτικά προσανατολισμένο» και «να υποστηρίζει σταθερά την εξουσία και την κεντρική ηγεσία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος με πυρήνα τον Σι Τζινπίνγκ».

Ταυτόχρονα, το ΚΚΚ δημοσίευσε ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των κομματικών και κρατικών θεσμών. Το σχέδιο θέσπισε επιτροπές κεντρικού επιπέδου που καλύπτουν οικονομικά, επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα, καθώς και υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. Το Κρατικό Συμβούλιο έγινε εκτελεστικό όργανο αυτών των επιτροπών, απογυμνώνοντας το συμβούλιο από την οικονομική του ηγεσία και θέτοντάς το υπό την άμεση ηγεσία της Κεντρικής Επιτροπής.

Επιπλέον, ο κος Λάι δήλωσε ότι το Κεντρικό Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας εποπτεύει την Εθνική Διοίκηση Δημοσίων Καταγγελιών και Προτάσεων. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΚ έχει επίσης δημιουργήσει έναν άλλο νέο οργανισμό, το Εθνικό Γραφείο Δεδομένων, υπό τη διαχείριση της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί λειτουργούν ανεξάρτητα από το Κρατικό Συμβούλιο.

Των Jessica Mao και Lynn Xu.

Ο Xin Ning συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε