Το Κρεμλίνο απέκρουσε τις παρατηρήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πρότεινε ξεκάθαρα αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.
«Αυτό δεν εναπόκειται στον Μπάιντεν να αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους», δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Μπάιντεν πρότεινε την απομάκρυνση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία της Πολωνίας, πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Ανατολική Ευρώπη.
«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε.
Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με Ουκρανούς αξιωματούχους και πρόσφυγες και με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα στην Πολωνία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.
Θα είναι ένας «μακρύς αγώνας», είπε.
Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πήρε πίσω τα πύρινα σχόλια του Μπάιντεν κατά του Πούτιν αμέσως μετά την ομιλία του.
«Η άποψη του Προέδρου ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία πάνω στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ή την αλλαγή καθεστώτος», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνούνται ότι υποστηρίζουν την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.
«Δεν υποστηρίζουμε τη δολοφονία του ηγέτη μιας ξένης χώρας ή την αλλαγή καθεστώτος. Δεν είναι αυτή η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι στους δημοσιογράφους στις 6 Μαρτίου, αφού ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (R-S.C.) κάλεσε κάποιον στη Ρωσία να «βγάλει από τη μέση αυτόν τον τύπο», αναφερόμενος στον Πούτιν.
Ο Πούτιν διέταξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία περιγράφεται από τη ρωσική κυβέρνηση ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι από τις 25 Μαρτίου, 1.081 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσίας και σχεδόν 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.
Ο Μπάιντεν εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις κατά του Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τον τελευταίο πρόσφατα «εγκληματία πολέμου», «χασάπη» και «δικτάτορα».
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε το Σάββατο ότι οι «προσωπικές προσβολές» του Μπάιντεν προς τον Πούτιν θα βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.
«Παρόλα αυτά, ένας ηγέτης κράτους θα πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία του», δήλωσε ο Πεσκόφ στο ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης TASS το Σάββατο, αφού ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν ως «χασάπη».
«Και, φυσικά, κάθε φορά τέτοιες προσωπικές προσβολές στενεύουν το παράθυρο ευκαιρίας για τις διμερείς μας σχέσεις υπό τη σημερινή κυβέρνηση [του Μπάιντεν]. Είναι απαραίτητο να το γνωρίζουμε αυτό», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.