Τετάρτη, 16 Ιούλ, 2025
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει σε συνάντηση για τις επικείμενες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, στη Μόσχα, στις 14 Μαΐου 2025. Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει σοβαρές τις δηλώσεις Τραμπ για δευτερεύοντες δασμούς – Απαιτείται χρόνος για ανάλυση

Ως «πολύ σοβαρές» χαρακτήρισε το Κρεμλίνο τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την επιβολή δευτερευόντων δασμών σε χώρες που συνεχίζουν να διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. 

Ερωτηθείς για τις τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου, που συμπεριελάμβαναν και αναφορές προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε: «Σίγουρα χρειαζόμαστε χρόνο για να αναλύσουμε όσα ειπώθηκαν στην Ουάσιγκτον. Εάν και όταν κρίνει σκόπιμο ο πρόεδρος Πούτιν, θα τοποθετηθεί αναλόγως».

Η αντίδραση της Μόσχας ήρθε μία ημέρα αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε, στις 14 Ιουλίου, ότι σκοπεύει να επιβάλει νέες κυρώσεις στους εμπορικούς εταίρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας αν η Μόσχα δεν συναινέσει σε συμφωνία ειρήνης με το Κίεβο εντός 50 ημερών.

Oil-painting-ntdtv

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, με αφορμή τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο Τραμπ σημείωσε: «Νόμιζα ότι θα είχαμε μια συμφωνία πριν από δύο μήνες, αλλά δεν μοιάζει να προχωρά».

Επιπλέον, τόνισε ότι θα προχωρήσει στην επιβολή δευτερευόντων δασμών σε προϊόντα τρίτων χωρών που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, με στόχο την περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας από την παγκόσμια οικονομία.

Οι σχεδιαζόμενες αυτές κυρώσεις είναι διακριτές από άλλο νομοσχέδιο, που προβλέπει την επιβολή δασμών έως και 500% σε προϊόντα χωρών που αγοράζουν ενέργεια από τη Ρωσία. «Με βάση αυτό, θα εφαρμόσουμε δευτερεύοντες δασμούς. Αν σε 50 μέρες δεν έχουμε συμφωνία, τα πράγματα είναι απλά – οι δασμοί θα είναι στο 100%. Αυτή είναι η πραγματικότητα», διευκρίνισε ο Τραμπ.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο καθεστώς δευτερευόντων δασμών και για χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Λίγες ώρες αργότερα, σε συνέντευξή του στο BBC και αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, ο Τραμπ σχολίασε: «Είμαι απογοητευμένος από αυτόν, αλλά δεν τελείωσα μαζί του. Είμαι όμως απογοητευμένος».

Όταν ρωτήθηκε πώς σκοπεύει να πείσει τον Πούτιν να τερματίσει την αιματοχυσία, απάντησε: «Είναι μια διαδικασία στην οποία εργαζόμαστε. Θα έχουμε μια καλή συζήτηση. Θα του πω ‘‘αυτό είναι καλό, νομίζω ότι πλησιάζουμε στη λύση’’ και μετά αυτός θα καταστρέψει ένα κτίριο στο Κίεβο».

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντάται με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, στην Ουάσινγκτον, στις 14 Ιουλίου 2025. Kevin Dietsch/Getty Images

 

Η Ρωσία έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις με πυραύλους και drones σε ουκρανικές πόλεις. Σε μία και μόνο νυκτερινή επιδρομή της περασμένης εβδομάδας, η Ουκρανία δέχθηκε 728 drones «Shahed» και παραπλανητικά μη επανδρωμένα οχήματα, καθώς και 13 πυραύλους.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των δασμών, ο Τραμπ διαμήνυσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να παράσχει στην Ουκρανία επιπλέον στρατιωτική βοήθεια, μεταξύ άλλων και με εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, τους οποίους θα χρηματοδοτήσουν οι ευρωπαίοι σύμμαχοι.

Ευγνωμοσύνη Ζελένσκι για Patriot

Σε μήνυμά του στο X, στις 14 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαρίστησε τον Τραμπ, τη Γερμανία και τη Νορβηγία για τη στήριξή τους στην προμήθεια συστημάτων Patriot.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξαναγκάσουμε τη Ρωσία να σταματήσει τους φόνους, να επιτευχθεί πραγματική ειρήνη και να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Ειρήνη υπάρχει μόνο με τη δύναμη. Πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση του πολέμου από τη Ρωσία, όπως και κάθε τροφοδοσία με εξαρτήματα για τη στρατιωτική της βιομηχανία. Η Ουκρανία είναι απόλυτα έτοιμη για ειλικρινείς και αποτελεσματικές κινήσεις προς την ειρήνη, τη διαρκή ειρήνη και την πραγματική ασφάλεια. Αυτή που δεν είναι έτοιμη, είναι η Ρωσία. Η Ρωσία πρέπει να εξαναγκαστεί», υπογράμμισε.

Εκτοξευτής του συστήματος αεράμυνας Patriot των ουκρανικών αεροπορικών δυνάμεων εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε άγνωστη τοποθεσία, στις 4 Αυγούστου 2024. Valentyn Ogirenko/Reuters

 

Αναφερόμενος στη συμφωνία για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ δήλωσε την Τρίτη: «Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ουάσιγκτον, σε χώρες του ΝΑΤΟ και κυρίως στις Βρυξέλλες, ερμηνεύονται από την ουκρανική πλευρά όχι ως σήμα ειρήνης, αλλά ως σήμα για τη συνέχιση του πολέμου».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επανέλαβε πως η Μόσχα παραμένει ανοικτή στη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων με το Κίεβο και αναμένει πρωτοβουλία από την ουκρανική πλευρά για τον καθορισμό ημερομηνίας επόμενων συνομιλιών

Έρχονται νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις

Την ώρα που οι ευρωπαίοι σύμμαχοι εντείνουν τη συνδρομή τους στον εξοπλισμό της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει ακόμη περισσότερο στην υιοθέτηση νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλλας, δήλωσε στις 15 Ιουλίου ότι η Κομισιόν πρότεινε σχετικό πακέτο μέτρων, σημειώνοντας ωστόσο πως παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν θα καμφθεί το βέτο κράτους μέλους. «Εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Στα υπό εξέταση μέτρα περιλαμβάνεται και πρόταση για απαγόρευση οποιασδήποτε επαφής, άμεσης ή έμμεσης, ευρωπαίου παρόχου με τους αγωγούς Nord Stream που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο.

Με πληροφορίες από το Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε