Η Μόσχα προχωρά μεθοδικά στη διαμόρφωση προσχεδίου μνημονίου που θα αποτυπώνει τις αρχές μιας ενδεχόμενης συμφωνίας ειρήνης με την Ουκρανία, γνωστοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.
Υπενθυμίζεται πως μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διαμηνύσει ότι το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τους Ουκρανούς για την κατάρτιση ενός σχετικού εγγράφου. Ο Πούτιν εξήγησε ότι το μνημόνιο θα προσδιορίζει τόσο τις βασικές αρχές όσο και τις λεπτομέρειες και τη χρονική ακολουθία μιας ενδεχόμενης διευθέτησης.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, διευκρίνισε πως η κατάρτιση του ρωσικού προσχεδίου βρίσκεται σε εξέλιξη και, όταν ολοκληρωθεί, θα διαβιβαστεί επισήμως στην ουκρανική πλευρά. «Η Ρωσία προχωρά στη διαμόρφωση μνημονίου για μελλοντική ειρηνευτική συνθήκη, το οποίο θα οριοθετεί διάφορες παραμέτρους, όπως τις αρχές της διευθέτησης, το χρονοδιάγραμμα πιθανής συμφωνίας και ενδεχόμενη προσωρινή κατάπαυση του πυρός, εφόσον επιτευχθούν οι σχετικές συμφωνίες», ανέφερε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.
Η ίδια τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του εγγράφου, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία που του αποδίδεται από το Κρεμλίνο. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι και η ουκρανική πλευρά εργάζεται στο δικό της προσχέδιο, ώστε να προκύψει σύντομα ανταλλαγή απόψεων μετά την ολοκλήρωση του ρωσικού κειμένου.
Η πρώτη απευθείας επαφή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μετά από τρία και πλέον χρόνια πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου, δίχως ωστόσο να υπάρξει έστω πρόσκαιρη παύση των εχθροπραξιών.
Η Ζαχάροβα δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στη Δύση για την κλιμάκωση των εντάσεων, επικαλούμενη στρατιωτικές ασκήσεις που φιλοξενεί η Φινλανδία. Κατά τη θέση της, το ΝΑΤΟ ωθεί τη Φινλανδία σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ενώ χαρακτήρισε τις ναυτικές ασκήσεις «εργαλείο επιδείνωσης της κατάστασης» στα ρωσικά σύνορα.
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρήντριχ Μερτς, μιλώντας στη Φινλανδία, προέβλεψε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει παρατεταμένη διάρκεια, καθώς η Ρωσία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να διαπραγματευτεί. Υπογράμμισε μάλιστα πως οι πόλεμοι συνήθως λήγουν όταν επέλθει εξάντληση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η τρέχουσα αιματοχυσία για σημαντικό διάστημα ακόμη.
Οι δηλώσεις του Μερτς ακολούθησαν τη ρητή διαβεβαίωσή του ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας για να πλήττει στρατιωτικούς στόχους ακόμη και βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μια χώρα που περιορίζεται να απαντά μόνον εντός της επικράτειάς της, δεν μπορεί να υπερασπιστεί επαρκώς τον εαυτό της».