Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «State Organs» προβλήθηκε σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας στις 30 Μαΐου, αφού οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να αλλάξουν χώρο τρεις φορές λόγω «εξωτερικών πιέσεων».
Η ταινία αποκαλύπτει μια «τρομακτική επιχείρηση αφαιρέσεων οργάνων από την κυβέρνηση» στην Κίνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ταινίας. Επί επτά χρόνια, η ομάδα παραγωγής συνέλεγε στοιχεία και έπαιρνε συνεντεύξεις από οικογένειες θυμάτων για να ολοκληρώσει το ντοκιμαντέρ.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σεούλ Larkspur, μια ετήσια εκδήλωση με επίκεντρο θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επέλεξε το «State Organs» ως εναρκτήρια ταινία του. Άλλες ταινίες που αναδεικνύουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα έχουν επίσης προγραμματιστεί, με τους διοργανωτές να αναφέρουν σημαντική πίεση από ανώνυμες πηγές κατά την οριστικοποίηση της λίστας προβολών.
Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τελικά στην αίθουσα KBS, στα κεντρικά γραφεία του Κορεατικού Ραδιοτηλεοπτικού Συστήματος στη Σεούλ — αλλά όχι χωρίς εμπόδια.
Ο Τάε Γιονγκ-χο, ένας από τους προσκεκλημένους ομιλητές της εκδήλωσης, επαίνεσε την επιμονή των διοργανωτών και την υποστήριξη του κοινού.
«Νιώθω πραγματικά ελπίδα», είπε ο Τάε στη σκηνή, απευθυνόμενος στην κατάμεστη αίθουσα. «Όταν έλαβα για πρώτη φορά την πρόσκληση, δεν είχα ιδέα πόσοι άνθρωποι θα έρθουν.»
«Παρόλο που δεν έχουμε κυβερνητική υποστήριξη και δεν έχουμε εξασφαλίσει σημαντικές χορηγίες ή δωρεές, θα συνεχίσουμε να μιλάμε για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο Τάε.
Πρώην Βορειοκορεάτης διπλωμάτης που αυτομόλησε στη Νότια Κορέα το 2016, ο Τάε υπηρέτησε στην 21η Εθνοσυνέλευση και κατέχει επί του παρόντος τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο Συμβούλιο Ειρηνικής Ενοποίησης, ένα δικομματικό προεδρικό συμβουλευτικό όργανο.
Ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής
Η ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεούλ Larkspur αφιέρωσε έναν ολόκληρο χρόνο στην προετοιμασία του πενθήμερου φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου. Αρχικά, οργάνωσαν προβολές στο CGV, μία από τις κορυφαίες αλυσίδες κινηματογράφου της Κορέας. Μετά την αποχώρηση του CGV, οι διοργανωτές μετέφεραν την εκδήλωση στο MEGABOX Dongdaemun, έναν άλλο μεγάλο φορέα εκμετάλλευσης θεάτρων.
Ωστόσο, την παραμονή της έναρξης του φεστιβάλ, το MEGABOX ακύρωσε μονομερώς όλες τις προβολές, επικαλούμενο την «πολιτική φύση» των ταινιών. Αυτό υποχρέωσε τους διοργανωτές να μεταφέρουν βιαστικά την εκδήλωση, την τελευταία στιγμή.
Ο σκηνοθέτης ζητά έρευνα
Ο Ρέυμοντ Τζανγκ, σκηνοθέτης του «State Organs», δήλωσε στην Epoch Times ότι κατά τη διάρκεια των προβολών στην Ταϊβάν πέρυσι, η ομάδα του έλαβε εκατοντάδες απειλές μέσω email και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αντιμετώπισε διαδικτυακή παρενόχληση από δίκτυα που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ).
«Ελπίζω ότι οι κορεατικές αρχές θα διερευνήσουν εάν η κινεζική παρέμβαση εμπλέκεται στις ακυρώσεις και ότι θα ανακαλύψουν την αλήθεια», δήλωσε ο Τζανγκ.

«Αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει»
Ο Μιν Κιουνγκ-γουκ, πρώην νομοθέτης της Κορέας και εκπρόσωπος της προεδρίας, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, δήλωσε στην εφημερίδα The Epoch Times:
«Οι μαρτυρίες οικογενειών που αγωνίζονται στον πόνο, οι από πρώτο χέρι μαρτυρίες γιατρών που εμπλέκονται στην [εξαγωγή οργάνων] και οι ομολογίες αστυνομικών και στρατιωτών που κάποτε πραγματοποίησαν διώξεις και βασανιστήρια με άφησαν τόσο σοκαρισμένο που εύχομαι να μην ήταν αλήθεια τίποτα από αυτά.»
Ο Μιν καταδίκασε τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων που διαπράττει το ΚΚΚ, με θύματα κυρίως ασκουμένους του Φάλουν Γκονγκ, αποκαλώντας τες «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
«Είναι σχεδόν απίστευτο ότι τέτοιες φρικαλεότητες διαπράττονται συστηματικά για την καταστολή της πίστης, και ότι γίνονται σε επίπεδο κρατικά χρηματοδοτούμενων, βιομηχανικών επιχειρήσεων», είπε.
«Ελπίζω ότι όχι μόνο ο κορεατικός λαός, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα θα μάθει την αλήθεια, ώστε αυτά τα εγκλήματα να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό.»
Ο Λι Τζε-μπονγκ, καθηγητής στο Τμήμα Παιδείας του Πανεπιστημίου Ουλσάν στη Νότια Κορέα, έχει την ίδια άποψη:
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη βάναυση σφαγή. Πρέπει να δώσουμε προσοχή. Πρέπει να δράσουμε», είπε στην Epoch Times αφού παρακολούθησε την ταινία.
«Αν οι Κορεάτες δεν ξυπνήσουν, θα γίνουμε μια άλλη Κίνα»
Ο Ντέινερ Κιμ, ένας γνωστός YouTuber από τη Νότια Κορέα με πάνω από 288.000 συνδρομητές, μίλησε επίσης στην Epoch Times αφού παρακολούθησε την προβολή της ταινίας «State Organs».
Είπε ότι η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ και οι αφαίρεσης οργάνων από το ΚΚΚ είναι ευρέως γνωστή, αλλά η εστίαση της ταινίας σε μια μόνο οικογένεια παρουσιάζει αυτή την πραγματικότητα με ένα βάθος που είναι συναισθηματικά καταστροφικό. «Μου άφησε ένα βαθύ αίσθημα θλίψης και αλληλεγγύης», είπε ο Κιμ.
Ο Κιμ καταδίκασε επίσης την ξαφνική ακύρωση πολλών ταινιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο MEGABOX.
«Υπάρχουν δυνάμεις στη Νότια Κορέα που συνεργάζονται με το ΚΚΚ για να μπλοκάρουν οτιδήποτε επικρίνει ή εκθέτει τα εγκλήματά του. Γι’ αυτό βλέπουμε την απόσυρση χορηγιών, την ανάκληση χώρων και την απαγόρευση ταινιών», είπε ο Κιμ σε συνέντευξη μετά την προβολή.
Άλλες ταινίες που επηρεάστηκαν από την ακύρωση της τελευταίας στιγμής είναι οι «Αιώνια Άνοιξη», «Ασίγαστοι» και «Επανάσταση των Καιρών μας». Οι δύο πρώτες απεικονίζουν τον διωγμό του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, ενώ η τρίτη είναι ένα ντοκιμαντέρ για το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, του 2019.
Τέλος, προειδοποίησε ότι «αν ο κορεατικός λαός δεν εξοργιστεί — αν δεν ξυπνήσουμε — αυτή η χώρα μπορεί να γίνει μια άλλη Κίνα, ένα έθνος υπό την κυριαρχία του ΚΚΚ.»
Ο Λι, από το Πανεπιστήμιο του Ουλσάν, εξέφρασε βαθιά απογοήτευση για τα εμπόδια που αντιμετώπισε η ταινία στην προβολή της, αποκαλώντας τα «επώδυνα και εξοργιστικά».
«Τι είδους κυρίαρχο έθνος είμαστε αν δεν μπορεί να προβληθεί μια ταινία ελεύθερα;» ρώτησε. «Βλέπουμε σαφείς ενδείξεις ότι το ΚΚΚ έχει διεισδύσει βαθιά σε πολλούς τομείς στη Νότια Κορέα: πολιτική, τέχνες, ακαδημαϊκό χώρο. Είναι σπαρακτικό.»
Ενώ καταδικάζει το ΚΚΚ για την παρέμβασή του στη Νότια Κορέα, ο Λι υπενθυμίζει στους ανθρώπους να διακρίνουν τον κινεζικό λαό από το ΚΚΚ.
«Η ταινία κάνει μια σαφή διάκριση μεταξύ των δύο — αυτό είναι που κάνει αυτήν την ταινία τόσο σημαντική», είπε ο Λι.
«Ο κινεζικός λαός πρέπει να απελευθερωθεί από την καταπίεση του ΚΚΚ και η Νότια Κορέα πρέπει να απελευθερωθεί από την επιρροή του», τόνισε.
Ο μεταμοσχευτικός τουρισμός και η επείγουσα ανάγκη της έκθεσης
Ντοκιμαντέρ του 2017 του τηλεοπτικού καναλιού Chosun της Νότιας Κορέας αποκάλυψε ότι με χαμηλά ποσοστά δωρεάς οργάνων στο εσωτερικό, μόνο το 10% των 32.000 ασθενών που έχουν ανάγκη λαμβάνουν ποτέ μεταμόσχευση. Ως αποτέλεσμα, πολλοί Κορεάτες μεταβαίνουν στην Κίνα, όπου ο χρόνος αναμονής είναι μικρότερος και η πρόσβαση ευκολότερη, παρά την αμφιλεγόμενη προέλευση αυτών των οργάνων.
Το «State Organs» παρουσιάζεται πλέον στον ιστότοπο των Γιατρών κατά της Αφαίρεσης Οργάνων (DAFOH), οργανισμού που ιδρύθηκε από επαγγελματίες υγείας για να αποκαλύψει και να συμβάλει στον τερματισμό της πρακτικής των βίαιων αφαιρέσεων οργάνων. Η ταινία δεν είναι πλέον διαθέσιμη στο διαδίκτυο.
Οι DAFOH περιγράφουν την αφαίρεση οργάνων ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και εργάζονται παγκοσμίως για την προώθηση των ιατρικών ηθικών προτύπων και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Η Σίντυ Σονγκ, μία από τους παραγωγούς του «State Organs», τόνισε τη σημασία του μηνύματος της ταινίας για το κορεατικό κοινό.
«Τα θύματα στην ταινία είναι από το Τσινγκντάο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Νότια Κορέα», είπε. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για το κορεατικό κοινό να ακούσει αυτήν την ιστορία.»