Το αμφιλεγόμενο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ανακοίνωσε ότι πάγωσε «όλες τις σχέσεις» με τη ρωσική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
«Δεν συνεργαζόμαστε με κανένα άτομο στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και έχουμε παγώσει όλες τις σχέσεις με ρωσικές οντότητες», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Politico η Αμάντα Ρούσο, εκπρόσωπος του ομίλου με έδρα το Νταβός της Ελβετίας.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και πολλές άλλες χώρες επέβαλαν βαριές κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας, στους Ρώσους ολιγάρχες και στον ίδιο τον Πούτιν. Μια πλειάδα εταιρειών με έδρα τη Δύση δήλωσε επίσης ότι δεν θα δραστηριοποιούνται πλέον στο εσωτερικό της χώρας, επικαλούμενες τη σύγκρουση.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κλάους Σβαμπ, είχε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στο παρελθόν. Ο Πούτιν έχει μιλήσει στο φόρουμ του Νταβός αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών.
Κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στις αρχές του 2021, εν μέσω της πανδημίας COVID-19, ο Πούτιν προειδοποίησε για έναν πόλεμο «όλων εναντίον όλων».
«Η πανδημία του κορονοϊού έχει γίνει μια μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα και έχει επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι προϋποθέσεις για τις οποίες υπήρχαν ήδη», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους τον Ιανουάριο του 2021. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι εντάσεις μπορεί να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο», συνέχισε ο Πούτιν.
Ο Σβαμπ, παρουσιάζοντας τότε τον Πούτιν, είπε ότι η Ρωσία συμμετέχει εδώ και καιρό στο φόρουμ.
Από την έναρξη της πανδημίας, η φήμη του WEF έχει υποστεί πλήγμα. Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες του ομίλου έχουν αποδειχθεί αμφιλεγόμενες, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας «Μεγάλη Επανεκκίνηση». Το WEF έχει επίσης αντιμετωπίσει επικρίσεις για παλαιότερες αναρτήσεις και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που διακήρυτταν: «Καλώς ήρθατε στο 2030. Δεν μου ανήκει τίποτα, δεν έχω ιδιωτική ζωή και η ζωή δεν ήταν ποτέ καλύτερη».
Ωστόσο, σύμφωνα με το WEF, οι αναρτήσεις έχουν αφαιρεθεί από το πλαίσιο και το πλαίσιο της Ατζέντας 2030 περιγράφει αντί αυτού τον στόχο να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο της γης και άλλων μορφών ιδιοκτησίας.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πράξει το ίδιο. Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αποτελούσαν το 3,5% της συνολικής ζήτησης των ΗΠΑ το 2021.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να κάνουν αυτό το βήμα λόγω της ισχυρής εγχώριας ενεργειακής υποδομής μας και αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι όλοι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας σε θέση αυτή τη στιγμή να μας ακολουθήσουν», ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Τρίτη σε ανακοίνωσή του.
«Αλλά είμαστε ενωμένοι με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας και εργαζόμαστε από κοινού για να μειώσουμε τη συλλογική μας εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και να διατηρήσουμε την πίεση στον Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουμε ενεργά μέτρα για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές και να προστατεύσουμε τις δικές μας οικονομίες».