Από την Εύα Τζάο
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ πρόσφατα έδωσε ένα σχέδιο εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας για τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), κοινώς γνωστό ως νέο κορωνοϊό, αλλά έχει στιγματιστεί από συχνές αναφορές σοβαρών παρενεργειών. Σε μόλις έναν μήνα, 13 άνθρωποι πέθαναν στο Χονγκ Κονγκ μετά από εμβολιασμό, 11 από τους οποίους είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sinovac, ένα εμβόλιο που κατασκευάζεται στην εγχωρίως Κίνα.
Το ΚΚΚ δεν έχει αναφέρει ούτε μία περίπτωση σοβαρής παρενέργειας ή θανάτου μετά την ανακοίνωση χορήγησης 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Sinovac στην Κίνα στις 28 Μαρτίου.
Η πανδημία εντείνεται σε χώρες που χρησιμοποίησαν τα εμβόλια Sinovac
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που άρχισε τους εμβολιασμούς για την COVID-19, εγκρίνοντας την χρήση του εμβολίου BioNTech τον Δεκέμβριο πριν εισαγάγει το εμβόλιο AstraZeneca τον Ιανουάριο του 2021. Η πανδημία σταδιακά περιορίστηκε μετά τις 9 Ιανουαρίου. Το ΗΒ κατέγραψε 4.715 φορείς στις 27 Μαρτίου, σημαντικά λιγότερους από τους 6.187 φορείς την προηγούμενη μέρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ, όπου το εμβόλιο BioNTech επίσης επιλέχθηκε ως το βασικό εμβόλιο, η επιδημία επιβραδύνθηκε σημαντικά μετά τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων φορέων σε Χιλή, Τουρκία, και Πακιστάν, που επέλεξαν να πάρουν το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, έχει αυξηθεί.
Η Χιλή χορήγησε σχεδόν 9 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων Sinovac τον Φεβρουάριο, με μέσο όρο 47 δόσεων ανά 100 άτομα, κάνοντάς την την χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στην Νότια Αμερική. Ωστόσο, ο αριθμός των θετικών αποτελεσμάτων εξετάσεων που καταγράφηκε στην Χιλή αυξήθηκε αντί να μειωθεί, και ένα νέο μέγιστο των 7.626 φορέων καταγράφηκε σε μία μόνο μέρα στις 26 Μαρτίου, γεγονός που οδήγησε σχεδόν σε πληρότητα νοσοκομειακών κλινών και σε ένα πρόσφατο ολικό κλείσιμο της πρωτεύουσας Σαντιάγο.
Η Τουρκία άρχισε να χορηγεί τα εμβόλια Sinovac στα μέσα Ιανουαρίου και τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια άτομα εμβολιάστηκαν, περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού. Αλλά οι αριθμοί φορέων στην χώρα αυξήθηκαν επίσης στα τέλη Φεβρουαρίου, με 37.303 νέους φορείς να καταγράφονται στις 30 Μαρτίου, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό από την αρχή της εξάπλωσης στις 11 Μαρτίου πέρυσι. Ο πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου ότι θα υπάρξει νέος περιορισμός τα Σαββατοκύριακα για όλο τον μήνα του Ραμαζανίου.
Το Πακιστάν, που χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο από τις αρχές Φεβρουαρίου, βιώνει τώρα ένα τρίτο κύμα πανδημίας, με το εθνικό ποσοστό φορέων να αυξάνεται στο 11 τοις εκατό, το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας. Περισσότερες από 20 πόλεις έχουν «κλειστεί» λόγω της δριμύτητας της εξάπλωσης.
Ο Πακιστανός πρόεδρος Αρίφ Αλβί έγραψε στις 29 Μαρτίου ότι βρέθηκε θετικός σε εξέταση αφότου έλαβε την πρώτη δόση εμβολίου που παρασκευάστηκε από τον Κινεζικό Εθνικό Φαρμακευτικό Όμιλο στις 15 Μαρτίου. Πριν από αυτό, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Καν επίσης βρέθηκε θετικός σε εξέταση στις 18 Μαρτίου, δύο μέρες αφότου είχε εμβολιαστεί με μία δόση του εμβολίου της ίδιας κινεζικής εταιρείας.
Ο Λιν Σιαοσού, πρώην ερευνητής ιολογίας στο Στρατιωτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Γουόλτερ Ρηντ, είπε ότι το ΚΚΚ ισχυρίστηκε τον Φεβρουάριο ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα έλαβαν το εμβόλιο, αλλά δεν έχει δημοσιεύσει καμία πραγματική ανάλυση του ποσοστού αποτελεσματικότητας.
«Για χώρες που χορηγούν το εμβόλιο που κατασκευάζεται από την Sinovac Biotech της Κίνας ή από τον Εθνικό Φαρμακευτικό Όμιλο, θα πρέπει πρώτα να ζητήσουν από την Κίνα δεδομένα όπως πόση προστασία έχουν οι Κινέζοι αφότου λάβουν το εμβόλιο», είπε ο Λιν.
Πολιτικοποιημένος υποχρεωτικός εμβολιασμός
Ο κ. Γου, ένας δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα, αποκάλυψε σε συνέντευξη στην Epoch Times παλιότερα προβλήματα εμβολίων στην Κίνα, λέγοντας: «Η ασφάλεια (του κινεζικού εμβολίου), η ποιότητα, και η αποτελεσματικότητα είναι πολύ χαμηλές. Στο παρελθόν, υπήρξαν παιδιά που υπέστησαν μόνιμη παράλυση και νοητική υστέρηση μετά τον εμβολιασμό. [Αφού ανέπτυξαν τα εμβόλια] τόσο γρήγορα, γνώριζαν ότι η ποιότητα δεν ήταν καλή, αλλά παρ’ όλα αυτά επέβαλαν σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο Κινέζους να το αποδεχτούν. Είναι πάρα πολύ τρομακτικό. Πραγματικά χειρίζονται τις ζωές των ανθρώπων με πλήρη αδιαφορία.»
Αναφορές ελάχιστης αποτελεσματικότητας
Νωρίτερα, ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Περού, Ερνέστο Μπουσταμάντε, είπε σε μια τοπική τηλεοπτική εκπομπή ότι το εμβόλιο της Sinopharm Wuhan είχε μόνο 33 τοις εκατό αποτελεσματικότητα, ενώ το εμβόλιο της εταιρείας του Πεκίνου είχε 11,5 τοις εκατό αποτελεσματικότητα. Για την Sinovac επίσης αναφέρθηκε ότι η αποτελεσματικότητα είναι 50 τοις εκατό σύμφωνα με τα δεδομένα της Βραζιλίας. Οι συχνές εμφανίσεις ελαττωματικών εμβολίων και ψεύτικων εμβολίων στην Κίνα ανά τα χρόνια είναι ακόμα πιο τρομακτικές.
Το 2018, η Changsheng Biotechnology πούλησε πάνω από 250.000 ακατάλληλες δόσεις του εμβολίου Dtap (συνδυασμός εμβολίων για μικρά παιδιά κατά της διφθερίτιδας, κοκκύτη, και τέτανου). Το 2013, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις θανάτων βρεφών που προκλήθηκαν από χορήγηση εμβολίου ηπατίτιδας Β στην νότια Κίνα. Το 2007, ένα σκάνδαλο εμβολίου στην Σανσί προκάλεσε σοβαρή αναπηρία ή θάνατο σε σχεδόν 100 παιδιά. Και το 2005, ένα ανώμαλο συμβάν εμβολίου ηπατίτιδας Α στην Ανχουί είχε ως αποτέλεσμα 1 θάνατο και 215 δυσμενείς αντιδράσεις.