Η πλατεία Τιενανμέν -το πολιτικό κέντρο της Κίνας και σύμβολο της εξουσίας του κομμουνιστικού καθεστώτος- έχει τεθεί υπό αυστηρό lockdown καθώς η έξαρση της COVID-19 πλήττει το Πεκίνο.
Οι κινεζικές αρχές έχουν αυστηροποιήσει τα μέτρα ελέγχου στην πρωτεύουσα σύμφωνα με την επίσημη πολιτική “μηδενικού-COVID”, με εννέα συνοικίες της πόλης να περιλαμβάνονται στις εντολές αποκλεισμού.
Η Επιτροπή Διαχείρισης της περιοχής Τιενανμέν του Πεκίνου ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας της την Τρίτη ότι η πλατεία Τιενανμέν θα παραμείνει κλειστή από την Τετάρτη έως τις 15 Ιουνίου στο πλαίσιο των μέτρων κατά του COVID. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η πλατεία Τιενανμέν τίθεται υπό lockdown λόγω της πανδημίας.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι από την Τρίτη, τα μέτρα ελέγχου θα αναβαθμιστούν στις εννέα από τις συνολικά 16 συνοικίες της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των Chaoyang, Haidian, Fengtai, Shijingshan, Tongzhou, Shunyi, Changping, Fangshan και Mentougou.
Σε αυτές τις συνοικίες, όλοι οι κάτοικοι περιορίζονται από την ελεύθερη μετακίνηση και διατάσσονται να εργάζονται από το σπίτι τους μέχρι τις 28 Μαΐου.
Η διαταγή αφορά 11,8 εκατομμύρια ανθρώπους από το σύνολο των 21,88 εκατομμυρίων κατοίκων του Πεκίνου.
Οι αρχές του Πεκίνου είχαν ήδη αποκλείσει τις περισσότερες περιοχές στις περιοχές Chaoyang και Fengtai από τις 5 Μαΐου.
Περισσότερες από 154 γραμμές λεωφορείων και 101 σταθμοί του μετρό έχουν επίσης κλείσει.
Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα απροειδοποίητα lockdown σε πολλές περιοχές.
Όλοι οι κλειστοί χώροι λιανικής πώλησης που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό είναι όλοι προσωρινά κλειστοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως και τα υπαίθρια πάρκα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πρόνοιας και τα γηροκομεία.
Οι οικιστικές κοινότητες και τα εμπορικά κτίρια έχουν επίσης κλείσει.
Οι ταχυμεταφορείς και οι παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στις οικιστικές κοινότητες των περιοχών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μαζικά παράπονα από τους πολίτες.
Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, από τη Δευτέρα έως την Τρίτη, αναφέρθηκαν 71 νέα κρούσματα COVID-19 στο Πεκίνο. Από τις 22 Απριλίου έχουν αναφερθεί συνολικά 1.591 κρούσματα στην πόλη, που αφορούν 15 συνοικίες.
«Δεν ξέρω αν τα επίσημα στοιχεία είναι αληθινά ή όχι», δήλωσε στους Epoch Times ένας κάτοικος του Πεκίνου με το επώνυμο Λι. «Όπως και να έχει, αυτή τη φορά το Πεκίνο [το κλείδωμα και ο έλεγχός του] είναι πιο αυστηρό από τη Σαγκάη».
Τις τελευταίες ημέρες, έχει αναφερθεί στο Πεκίνο ότι οι πόρτες των κατοικιών έχουν συγκολληθεί και χιλιάδες κάτοικοι έχουν μεταφερθεί με τη βία από τα σπίτια τους σε κεντρικές εγκαταστάσεις απομόνωσης.
Η εφημερίδα Epoch Times απέκτησε ένα βίντεο που δείχνει την είσοδο ενός κτιρίου κατοικιών στο Beidatun της περιοχής Chaoyang να συγκολλάται λόγω της ανεύρεσης κρούσματος COVID-19 μεταξύ των κατοίκων του.
Ο Γκάο Ρούι, κάτοικος που ζει κοντά στην οδό Jingliang στην πόλη Changyang της περιφέρειας Fangshan, δήλωσε στους Epoch Times ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν στις δέκα και πλέον κοινότητες της περιοχής.
«Δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα COVID στις κοινότητές μας και εξακολουθεί να είναι κλειδωμένο, κάτι που είναι πολύ παράλογο», δήλωσε ο Γκάο.
Ήδη πριν από τη Δευτέρα βρίσκονταν υπό lockdown για πέντε ημέρες. Οι αρχές δεν έχουν παράσχει στους κατοίκους τρόφιμα ή προμήθειες και μπορούν να προμηθεύονται προμήθειες μόνο αγοράζοντάς τες μέσω διαδικτύου, όταν αυτό είναι δυνατόν.
Οι πληγέντες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα μέτρα ελέγχου μέσω του κινεζικού κοινωνικού μέσου Weibo.
«Γιατί απαγορεύουν την παράδοση και την παραλαβή από περιοχές χαμηλού κινδύνου να εισέλθουν στην κατοικημένη κοινότητα;» διερωτήθηκε ένας πολίτης σε μια ανάρτηση στο Weibo.
«Ορισμένες κοινότητες είναι παλιές και δεν έχουν ασανσέρ. Υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους στο σπίτι. Πώς θα μπορούσαν να πάρουν φαγητό [χωρίς παράδοση];» ρώτησε ένας άλλος.
«Οι διανομείς και οι κούριερ δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στην κοινότητα και οι κάτοικοι πρέπει να συγκεντρώνονται στην είσοδο για να παραλάβουν τις παραδόσεις τους, [οι αρχές] έχουν δημιουργήσει μαζική συγκέντρωση», δήλωσε ένας άλλος.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τουλάχιστον έξι γύροι εξετάσεων νουκλεϊκού οξέος COVID-19 για όλους τους κατοίκους σε 14 συνοικίες της πόλης.
Ο ιολόγος Τσανγκ Ρονγκσάν δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης όταν οι κάτοικοι κατεβαίνουν κάτω για να παραταχθούν για την εξέταση νουκλεϊκού οξέος. Ο Τσανγκ δήλωσε ότι ο στόχος του καθεστώτος να καθαρίσει την πόλη από το COVID-19 μέχρι τον Ιούνιο είναι «ειλικρινά αδύνατος», καθώς ο αριθμός των καθημερινών νέων μολύνσεων αυξάνεται.
Εν τω μεταξύ, ο αποκλεισμός της Σαγκάης δεν έχει ακόμη αρθεί, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου. Η σημαντική βόρεια πόλη Τιανζίν μπήκε σε αποκλεισμό το Σάββατο, προκαλώντας διαταραχές στις λιμενικές λειτουργίες της.
Ο Γιαν Χουισίν, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου ΠΟΕ του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κίνας, δήλωσε στην The Epoch Times ότι το lockdown της Κίνας προκάλεσε βουτιά στην οικονομία της χώρας.
Έχει επίσης διαταράξει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και έχει επηρεάσει περαιτέρω τους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς της Κίνας – τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές αγορές, δήλωσε ο Γιαν.
Οι Lin Cenxin, Luo Ya, Xu Meng’er και Hong Ning συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.