Το ψευδεπίγραφο νομοθετικό σώμα της Κίνας ενέκρινε ένα προσχέδιο απόφασης για αλλαγή του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ, κάνοντάς το βασικά αδύνατον για την αντιπολίτευση να επηρεάζει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Στις 11 Μαρτίου, την τελική μέρα της ετήσιας συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Συμβουλίου (ΕΛΚ), 2.895 στελέχη ψήφισαν υπέρ της εκλογικής αναδιαμόρφωσης με μηδέν κατά και μία αποχή.
Οι εκλογικές αλλαγές θα μειώσουν περαιτέρω την δημοκρατική εκπροσώπηση στην πρώην βρετανική αποικία και θα εισάγουν έναν μηχανισμό ελέγχου της πίστης των πολιτικών στο κινεζικό καθεστώς, που θα εξασφαλίζει ότι μόνο «πατριώτες» επιτρέπεται να κυβερνούν το Χονγκ Κονγκ.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ αποκάλεσε την κίνηση «το τελευταίο βήμα από το Πεκίνο για να χαλάσει τον χώρο δημοκρατικής συζήτησης στο Χονγκ Κονγκ».
Αυτό είναι το τελευταίο βήμα από το Πεκίνο για να χαλάσει τον χώρο δημοκρατικής συζήτησης στο Χονγκ Κονγκ, και να υπονομεύσει περαιτέρω τον βαθμό εμπιστοσύνης στο ότι η Κίνα θα τηρεί τις διεθνείς ευθύνες της και τις νομικές υποχρεώσεις.
— Ντόμινικ Ράαμπ
(@DominicRaab) 11 Μαρτίου 2021
«Αυτό μπορεί μόνο να υπονομεύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο ότι η Κίνα θα τηρεί τις διεθνείς ευθύνες της και τις νομικές υποχρεώσεις, ως επικεφαλής μέλος της διεθνούς κοινότητας», είπε σε δήλωση.
Ο Κρις Πάττεν, ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, αποκάλεσε την προταθείσα κίνηση «το μεγαλύτερο βήμα έως σήμερα για την εξολόθρευση των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ και των φιλοδοξιών του για περισσότερη δημοκρατία υπό το κράτος του νόμου.»
Τα μέτρα θα αλλάξουν το μέγεθος και σύνθεση της βουλής του Χονγκ Κονγκ προς όφελος των υπέρ του Πεκίνου πολιτικών.
Σήμερα, μισές από τις 70 έδρες στο Νομοθετικό Συμβούλιο, γνωστό ως LegCo, εκλέγονται άμεσα. Οι άλλες μισές του σώματος αντιπροσωπεύουν βιομηχανίες, ενώσεις, και επαγγέλματα και κυρίως έχουν επανδρωθεί με άτομα υπέρ του Πεκίνου.
Το Πεκίνο θα αυξήσει το μέγεθος του σώματος στις 90 έδρες, προσθέτοντας 20 μη εκλεγόμενες έδρες και μειώνοντας το ποσοστό των άμεσα εκλεγόμενων βουλευτών.
Η εκλογική επιτροπή με καθήκον την εκλογή του επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ επίσης μεγεθύνθηκε σε 1.500 από 1.200 μέλη, και της δόθηκαν νέες δυνάμεις να επιλέγει πολλούς από τους βουλευτές.
Ένας νέος μηχανισμός θα εγκατασταθεί για τον έλεγχο υποψηφίων και την προσεκτική εξέταση της συμπεριφοράς των νικητών των εκλογών ώστε να εξασφαλιστεί πως μόνο όσοι θεωρούνται «πατριώτες» πιστοί στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιτρέπεται να κυβερνούν το Χονγκ Κονγκ.
Η επικεφαλής διευθύνουσα του Χονγκ Κονγκ, Κάρρι Λαμ, εξέφρασε την «ισχυρή υποστήριξή της» για τα νέα μέτρα και «ειλικρινή ευγνωμοσύνη» στο Πεκίνο.
Η αναδιαμόρφωση στοχεύει να φέρει την πόλη «πίσω στην σωστή πορεία», είπε σε μια δήλωση.
Το Πεκίνο είχε υποσχεθεί γενικό δικαίωμα ψήφου ως ύστατο στόχο για το Χονγκ Κονγκ στο μικρό του σύνταγμα, τον Βασικό Νόμο.
Αλλά το καθεστώς αρνήθηκε να δώσει περισσότερη δημοκρατία στην πόλη, και έχει αντ΄ αυτού εντείνει την απολυταρχική λαβή του μετά την επιβολή ενός νόμου «εθνικής ασφαλείας» τον Ιούνιο του 2020.
Στις 28 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ απέδωσε κατηγορητήριο «συνωμοσίας για διάπραξη υπονόμευσης» σε 47 φιλοδημοκρατικούς ακτιβιστές για την συμμετοχή τους σε μια ανεπίσημη αρχική εκλογή που διεξήγαγε το παν-δημοκρατικό στρατόπεδο τον Ιούλιο 2020, πριν από τις εκλογές της βουλής που είχαν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ο στόχος της εκλογής ήταν να εμφανιστούν οι πιο πολλά υποσχόμενοι υποψήφιοι του στρατοπέδου που θα συμμετείχαν στις βουλευτικές εκλογές – με τελικό στόχο να εξασφαλίσουν μια πλειοψηφία ή πάνω από 35 έδρες στην βουλή του Χονγκ Κονγκ.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε αργότερα ότι οι εκλογές αναβάλονται για έναν χρόνο.
Ο Πάττεν είπε πως το Πεκίνο έχει παραβιάσει όλες τις υποσχέσεις του.
«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει δείξει στον κόσμο ακόμα μία φορά ότι δεν είναι άξιο καμίας εμπιστοσύνης. Είναι ένας συνεχής και βάρβαρος κίνδυνος σε όλους όσους πιστεύουν σε ελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες», είπε.
Ο Μπένεντικτ Ρότζερς, Βρετανός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διευθυντής της ΜΚΟ Hong Kong Watch, προέτρεψε και πάλι την βρετανική κυβέρνηση να προβεί σε περαιτέρω δράσεις κατά του κινεζικού καθεστώτος.
«Οι κυρώσεις Μαγκνίτσκυ θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πολύ καιρό πριν», έγραψε στο Τουίτερ.
Οι Έβα Φου, Φρανκ Φανγκ, και Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece