Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε στις 2 Ιουλίου ότι διακόπτει προσωρινά ορισμένες αποστολές όπλων προς την Ουκρανία, έπειτα από περισσότερα από τρία χρόνια διαρκών παραδόσεων στο πλαίσιο της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου την Τετάρτη, ο βασικός εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Σον Πάρνελ, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «ανασκόπηση δυνατοτήτων», με στόχο να διασφαλιστεί ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια εναρμονίζεται με τις προτεραιότητες της εθνικής άμυνας.
Ο Πάρνελ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει ενημέρωση για τις ακριβείς ποσότητες ή τους τύπους των πυρομαχικών που παρέχονται στην Ουκρανία ούτε για τα χρονοδιαγράμματα μεταφοράς τους, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Άμυνας, Πητ Χέγκσεθ, θα συνεχίσει να διατυπώνει σχετικές εισηγήσεις προς τον πρόεδρο.
Χαρακτήρισε την απόφαση «πραγματιστικό βήμα κοινής λογικής» για τη θέσπιση ενός πλαισίου αξιολόγησης των αποστολών οπλικών συστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν πλήρως τα μέσα για να φέρουν εις πέρας κάθε αποστολή, οπουδήποτε στον κόσμο.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούττε, σημείωσε από την πλευρά του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να διατηρήσουν τα στρατιωτικά τους αποθέματα, προσθέτοντας, ωστόσο, σε δηλώσεις του στο Fox News, ότι «βραχυπρόθεσμα, η Ουκρανία δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη», ιδιαίτερα σε αντιαεροπορικά συστήματα και πυρομαχικά.
Ο Πάρνελ υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι ΗΠΑ παραχωρούσαν οπλισμό και πυρομαχικά χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα για τα διαθέσιμα αποθέματα. Προσέθεσε δε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη με βασικό πολιτικό άξονα την εσωτερική ανάπτυξη των ΗΠΑ και ότι, εν όψει της στροφής της αμερικανικής στρατηγικής άμυνας προς την περιφέρεια Ινδο-Ειρηνικού, στόχος του Πενταγώνου είναι να παρέχει στον Λευκό Οίκο ένα εργαλείο αξιολόγησης των αποθεμάτων και των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού.
Σημείωσε επίσης ότι η εν λόγω διαδικασία αξιολόγησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί.
Σε γραπτή δήλωσή της προς την εφημερίδα The Epoch Times, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλλυ, ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων, κατόπιν επανεξέτασης της στρατιωτικής στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών προς τρίτες χώρες. Τόνισε, τέλος, ότι η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ παραμένει αδιαμφισβήτητη, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε το Ιράν».
Από την πλευρά της, η Ουκρανία προειδοποίησε ότι η απόφαση ενδέχεται να υπονομεύσει την ικανότητά της να αποκρούσει τις ρωσικές αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις, οι οποίες έχουν ενταθεί. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον εντεταλμένο Αμερικανό επιτετραμμένο στο Κίεβο, προκειμένου να τονίσει τη σημασία της διατήρησης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι κάθε καθυστέρηση ή αναβολή στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας δεν θα οδηγήσει τον επιτιθέμενο στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης, αλλά αντιθέτως θα τον ενθαρρύνει να συνεχίσει τον πόλεμο και την τρομοκρατία.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διακόψει ξανά για μικρό χρονικό διάστημα τις αποστολές οπλισμού τον Φεβρουάριο, ενώ ακολούθησε μεγαλύτερη καθυστέρηση τον Μάρτιο. Έκτοτε, παραδόθηκε το τελευταίο τμήμα της στρατιωτικής βοήθειας που είχε εγκριθεί επί κυβέρνησης Μπάιντεν, χωρίς να έχει ανακοινωθεί νέο πακέτο στήριξης προς το Κίεβο.
Του Jacob Burg
Με πληροφορίες από το Reuters