Πάρτε λίγο χρόνο για να καθαρίσετε το μυαλό σας. Αφήστε τη φλυαρία των αμφιβολιών και των εμμονών και απλά μείνετε ακίνητοι.
Ο διαλογισμός είναι μια απλή ιδέα, αλλά προκλητική στην πράξη. Σε έναν κόσμο που ξεχειλίζει από περισπασμούς, η ανάπτυξη της ικανότητας να διατηρείτε ένα καθαρό μυαλό για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα απαιτεί αφοσιωμένη προσπάθεια. Αλλά όσοι ασκούν αυτή τη μυστηριώδη εξάσκηση λένε ότι αξίζει τον κόπο που καταβάλλουν.
Η φώτιση ήταν ανέκαθεν ο στόχος του διαλογισμού, αλλά ο πήχης συνήθως δεν ξεκινά τόσο ψηλά. Σήμερα, ο διαλογισμός συχνά προωθείται ως ένας τρόπος χωρίς φάρμακα για να χαλαρώσετε, να μειώσετε το στρες και να βελτιώσετε την πνευματική συγκέντρωση. Πολλές μελέτες επικυρώνουν τα οφέλη του διαλογισμού για την υγεία. Ορισμένοι γιατροί τον συνιστούν.
Όμως, η παρότρυνση για διαλογισμό ξεπερνά κατά πολύ το πεδίο εφαρμογής της σύγχρονης επιστήμης. Για την Νικόλ Φιέν, αντιπρόσωπο πωλήσεων από τη Μασαπίκιουα της Νέας Υόρκης, ο διαλογισμός μίλησε σε ένα κενό βαθιά στην ψυχή της που δεν είχε καταφέρει ποτέ να καλύψει.
«Βρισκόμουν σε έναν συνεχή και φαινομενικά ατελείωτο κύκλο να νιώθω ανικανοποίητη με ό,τι έκανα», δήλωσε η Φιέν. «Έζησα μια όμορφη ζωή γεμάτη διασκεδαστικές περιπέτειες και ιδιαίτερες φιλίες – πάντα ταξίδευα σε νέα μέρη, συναντούσα νέους ανθρώπους και δοκίμαζα διαφορετικά πράγματα. Αλλά μέσα μου, αυτό δεν ήταν ποτέ αρκετό- πάντα ήθελα περισσότερα».
Η Φιέν λέει ότι αντί να αισθάνεται εμπνευσμένη, η συνεχής αναζήτηση ερεθισμάτων την άφηνε να αισθάνεται εξαντλημένη. Βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε πολλαπλές ουσίες μόνο και μόνο για να βγάλει τη μέρα.
Αλλά όταν η COVID-19 χτύπησε πέρυσι, η Φιέν αναγκάστηκε να αλλάξει τη ρουτίνα της. Υπό περιορισμό, όλη η δραστηριότητα και η απόσπαση της προσοχής που είχε συνηθίσει δεν ήταν πλέον διαθέσιμες. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούσε πλέον να κρύβεται από τα οδυνηρά συναισθήματα που προηγουμένως είχε καταπιέσει.
«Ένα μέρος μου ήξερε ότι ο λόγος που περνούσα τέτοιο πόνο ήταν επειδή αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει για μένα θα ήταν τόσο εξαιρετικό», είπε. «Ήξερα ότι αν επρόκειτο να το διορθώσω αυτό, έπρεπε να φτάσω στη ρίζα του, και ήξερα πως ότι βίωνα ήταν πνευματικό».
Η Φιέν δεν είχε ιδέα από πού να ξεκινήσει, αλλά η κατεύθυνση που ήταν να ακολουθήσει ήρθε μια μέρα αργότερα. Μιλώντας τηλεφωνικά με έναν στενό συνεργάτη της, εξομολογήθηκε τη συναισθηματική και πνευματική αποσύνθεσή της κατά τη διάρκεια της καραντίνας και την αναζήτησή της για κάτι που θα την αντιμετώπιζε. Ο συνάδελφός της, της συνέστησε να δοκιμάσει μια πρακτική διαλογισμού που ονομάζεται Φάλουν Γκονγκ. Η Φιέν βρήκε οδηγίες για την πρακτική αυτή στο διαδίκτυο. Τη δοκίμασε και σύντομα αισθάνθηκε καλύτερα.
«Ένιωσα μια κυκλοφορία ενέργειας σε όλα τα χέρια μου και για πρώτη φορά μετά από τόσο πολύ καιρό, ένιωσα αυτή τη συγκλονιστική αίσθηση ειρήνης και ασφάλειας», δήλωσε η Φιέν. «Δεν ήξερα τίποτα για την πρακτική, αλλά μέσα μου ήξερα ότι αυτό ήταν που θα με έβγαζε από το ψυχικό σκοτάδι που βίωνα».
Ρίζες στην Κίνα
Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πρακτική διαλογισμού στη βουδιστική παράδοση. Εκτός από τον κλασικό καθιστό διαλογισμό, περιλαμβάνει επίσης τέσσερις αργές, διαλογιστικές ασκήσεις όρθιας στάσης. Οι ασκήσεις είναι απλές στην εκμάθηση, αλλά όσοι τις εξασκούν λένε ότι φέρνουν βαθιά γαλήνη.
«Μερικές φορές μετά το διαλογισμό, αισθάνομαι αυτό το βουητό καταπραϋντικής ενέργειας σε όλο το σώμα και το μυαλό μου, και συνδυάζεται με καλοσύνη και ηρεμία», δήλωσε η Φιέν.
Σήμερα, το Φάλουν Γκονγκ ασκείται σε περισσότερες από 80 χώρες, αλλά ξεκίνησε από την Κίνα – έναν τόπο με μακρά παράδοση αργών, διαλογιστικών ασκήσεων, γνωστών ως τσιγκόνγκ (ενεργειακή πρακτική).
Είτε σε πάρκα σε μεγάλες ομάδες είτε στο σπίτι, οι Κινέζοι εξασκούνται εδώ και αιώνες σε διάφορα είδη τσιγκόνγκ. Το τάι τσι είναι ίσως το πιο γνωστό. Το Φάλουν Γκονγκ ήταν σχεδόν άγνωστο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά λέγεται ότι υπήρχε από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Φάλουν Γκονγκ, Λι Χονγκζί, πριν το τροποποιήσει ελαφρώς και το παρουσιάσει στο κοινό στην Κίνα, ήταν μια πρακτική που περνούσε από δάσκαλο σε μαθητή.
Ο Λι έδωσε διαλέξεις για το Φάλουν Γκονγκ σε μερικές κινεζικές πόλεις για μερικά χρόνια και το ενδιαφέρον για την πρακτική εξαπλώθηκε – κυρίως από στόμα σε στόμα.
Στην πραγματικότητα, έγινε πολύ δημοφιλής πολύ γρήγορα. Μέχρι το 1999, το Φάλουν Γκονγκ είχε γίνει η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη πρακτική τσιγκόνγκ στην Κίνα. Το κινεζικό καθεστώς εκτιμούσε ότι 70 εκατομμύρια άνθρωποι ασκούσαν το Φάλουν Γκονγκ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υψηλόβαθμων μελών του καθεστώτος. Η απήχηση ήταν σαφής: τα μαθήματα ήταν δωρεάν και ανοιχτά σε όλους, και οι μαρτυρίες θετικών εμπειριών αύξαναν το ενδιαφέρον των ανθρώπων. Πολλοί ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία και την ψυχική τους κατάσταση από την εξάσκηση του Φάλουν Γκονγκ.
Η Τζέιν Πανγκ θυμάται ότι έμαθε για πρώτη φορά το Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα πριν από 25 χρόνια. Σήμερα, είναι μια 45χρονη διευθύντρια σχολείου που ζει στο Τορόντο. Τότε, φοιτούσε σε ένα κινεζικό πανεπιστήμιο, όπου κατά καιρούς εξασκούσε τσιγκόνγκ με μια ομάδα συμφοιτητών της στον ελεύθερο χρόνο της. Όταν ένας από τους φίλους της στο τσιγκόνγκ την σύστησε στο Φάλουν Γκονγκ το 1996, η Πανγκ ήξερε ότι είχε βρει κάτι ξεχωριστό.
«Εξασκούσα τσιγκόνγκ, αλλά δεν ένιωθα τίποτα σαν το Φάλουν Ντάφα», είπε η Πανγκ. «[Το Ντάφα] μου έδωσε αμέσως μεγάλη εσωτερική γαλήνη».
Η μεγαλύτερη αλλαγή που παρατήρησε αρχικά η Πανγκ από την πρακτική ήταν ότι την ηρεμούσε. Ήταν μια πολύ αφοσιωμένη φοιτήτρια, αλλά εξαιρετικά αγχωμένη από όλη την πίεση που δεχόταν και γεμάτη ανησυχία. Ο διαλογισμός του Φάλουν Γκονγκ τη βοήθησε να θέσει υπό έλεγχο το άγχος της.
«Ο διαλογισμός με βοηθάει σωματικά», είπε. «Έχω όλο και περισσότερο έλεγχο του φυσικού μου σώματος. Μπορώ να ηρεμήσω τον εαυτό μου και να χαλαρώσω. Δεν ανησυχώ για τα αποτελέσματα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για μένα».
Στην αρχή, το κινεζικό καθεστώς ήταν ευχαριστημένο με τα ευεργετικά αποτελέσματα που βίωναν άνθρωποι όπως η Πανγκ με το Φάλουν Γκονγκ. Ορισμένοι αξιωματούχοι σημείωσαν ακόμη και πώς θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα από τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Ένας αξιωματούχος από την Εθνική Επιτροπή Αθλητισμού της Κίνας δήλωσε στο U.S. News and World Report ότι η επιρροή του Φάλουν Γκονγκ θα μπορούσε να εξοικονομήσει σε κάθε άτομο 1.000 γουάν ετησίως σε ιατρικά έξοδα, και τα οφέλη θα μπορούσαν να αθροιστούν.
«Εάν 100 εκατομμύρια άνθρωποι το ασκούν, αυτό σημαίνει 100 δισεκατομμύρια γουάν που εξοικονομούνται ετησίως σε ιατρικά έξοδα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Αλλά το 1999, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) άλλαξε στάση. Κορυφαίοι αξιωματούχοι ξαφνικά άρχισαν να ανησυχούν ότι το Φάλουν Γκονγκ γινόταν πολύ δημοφιλές και φοβόντουσαν την επιρροή ενός τόσο μεγάλου τμήματος του πληθυσμού που εμπλέκεται σε μια δραστηριότητα εκτός κομμουνιστικού ελέγχου. Ίσως το πιο σοβαρό από όλα, το Φάλουν Γκονγκ ήταν βαθιά ριζωμένο στην παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα, κάτι που το ΚΚΚ είχε εργαστεί για να καταστρέψει από την ίδρυση του καθεστώτος το 1949. Ο σοσιαλισμός και ο αθεϊσμός έγιναν ουσιαστικά η κρατική θρησκεία.
Τα βιβλία του Φάλουν Γκονγκ διατάχθηκαν να καούν, οι ασκήσεις απαγορεύτηκαν και μια μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία για τη δαιμονοποίηση της πρακτικής πραγματοποιήθηκε από σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας – όλα αυτά λειτουργούν υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο.
Χιλιάδες ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ πήγαν στην κινεζική πρωτεύουσα για να ασκήσουν έφεση σε αυτό που πίστευαν ότι ήταν μια λανθασμένη απόφαση του ΚΚΚ. Το 1999, η Πανγκ πήγε στο Πεκίνο για να πείσει τις αρχές ότι το Φάλουν Γκονγκ ήταν καλό, ότι δεν ήταν πολιτικό ή ότι δεν αποτελούσε κανενός είδους απειλή για το καθεστώς. Ήταν κάτι που έπρεπε να γιορτάζεται. Όπως και πολλοί άλλοι ασκούμενοι στην Κίνα εκείνη την εποχή, η Πανγκ πίστευε ότι αν οι άνθρωποι στην εξουσία άκουγαν τη θετική της εμπειρία, θα άλλαζαν γνώμη.
«Θέλαμε να ξέρουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία», είπε η Πανγκ. «Σκέφτηκα ότι αν πήγαινα εκεί και μοιραζόμουν την ιστορία μου, θα τους βοηθούσε να καταλάβουν τι είναι το Φάλουν Γκονγκ».
Ωστόσο, αυτού του είδους οι εκκλήσεις φάνηκε να εντείνουν την αποφασιστικότητα του καθεστώτος να εξαλείψει την πρακτική αυτή. Αφού έφτασαν στο Πεκίνο για να ασκήσουν έφεση, η Πανγκ και άλλοι ασκούμενοι βρέθηκαν φυλακισμένοι. Η Πανγκ λέει ότι την απήγαγαν στο δρόμο, την επιβίβασαν σε ένα λεωφορείο και την μετέφεραν σε διάφορα κέντρα κράτησης κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Βασανίστηκε, λιμοκτονούσε και της αρνήθηκαν την πρόσβαση σε τουαλέτα. Επίσης, δεν είχε ιδέα πού βρισκόταν.
«Ήμουν πολύ, πολύ φοβισμένη», δήλωσε η Πανγκ. «Ήθελα να αποχαιρετήσω τα μέλη της οικογένειάς μου. Ένιωθα ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσα να είμαι νεκρή. Και αν με σκότωναν, η οικογένειά μου δεν θα μάθαινε ποτέ πώς πέθανα».
Αφού την πήγαν σε πέντε ή έξι διαφορετικά κέντρα κράτησης, η Πανγκ μεταφέρθηκε τελικά σε στρατόπεδο εργασίας όπου πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια. Στρατόπεδα όπως αυτό είχαν σχεδιαστεί για να σπάσουν την πίστη κρατουμένων όπως η Πανγκ στο Φάλουν Γκονγκ. Κατά ειρωνεία της τύχης, αυτό μόνο εμβάθυνε την αφοσίωσή της.
«Ακόμη και αν είχα μόνο ένα ή δύο λεπτά για τον εαυτό μου, έκλεινα τα μάτια μου και έκανα διαλογισμό. Προσπαθούσα να βρω λίγη εσωτερική γαλήνη», είπε η Πανγκ. «Το φυσικό μου σώμα είχε υποβαθμιστεί από τα βασανιστήρια, αλλά ψυχικά δεν κατέρρευσα. Ο διαλογισμός με βοήθησε πολύ σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση».
Καλύτερη υγεία, καλύτερες προοπτικές
Το Φάλουν Γκονγκ (https://falundafa.org και https://faluninfo.net) μοιράζεται παρόμοια στοιχεία με τον Βουδισμό και τον Ταοϊσμό, αλλά έχει και μοναδικά χαρακτηριστικά. Εκτός από την παροχή μεθόδων για την κάθαρση του νου και την κίνηση της ενέργειας μέσα στο σώμα, διδάσκει επίσης στους ασκούμενους να εξυψώνουν τον χαρακτήρα τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να είναι καλοί άνθρωποι σε κάθε κατάσταση της ζωής. Οι τρεις κατευθυντήριες αρχές του Φάλουν Γκονγκ είναι η Αλήθεια, η Καλοσύνη και η Ανεκτικότητα.
Όσοι ζουν σύμφωνα με αυτές τις αρχές λένε ότι έχουν τη δύναμη να ξεπεράσουν σχεδόν τα πάντα. Η Πανγκ λέει ότι ακόμη και σήμερα αισθάνεται μια βαθιά αίσθηση προστασίας.
«Ό,τι κι αν συμβεί στη ζωή σου, η καρδιά σου δεν μπορεί να αγγιχτεί. Μπορεί να είναι μια ακραία κατάσταση, αλλά αισθάνεσαι ήρεμη επειδή αισθάνεσαι προστατευμένη», δήλωσε η Πανγκ. «Μπόρεσα να περάσω τόσες πολλές δύσκολες καταστάσεις εξαιτίας της πρακτικής διαλογισμού του Φάλουν Γκονγκ. Επωφελήθηκα από την πρώτη μέρα».
Το Φάλουν Γκονγκ προέρχεται από την Κίνα, αλλά οι άνθρωποι που το ασκούν σήμερα προέρχονται από όλο τον κόσμο. Μία από αυτούς είναι η 45χρονη Τάμπιθα Σμάιλ. Το 2014, η Σμάιλ ήταν ανύπαντρη μητέρα δύο εφήβων και εργαζόταν σε μια εταιρική δουλειά, όταν αποφάσισε ότι ήθελε να βρει μια πρακτική διαλογισμού.
Η Σμάιλ είχε κάποιες προηγούμενες γνώσεις για τις πρακτικές διαλογισμού που βρίσκονται στην Ασία λόγω του χρόνου που πέρασε στην Άπω Ανατολή. Πολλά από τα διαμορφωτικά παιδικά της χρόνια τα πέρασε στην Ιαπωνία, ενώ επισκέφθηκε επίσης την Κορέα και την Ταϊβάν.
Αλλά ανακάλυψε το Φάλουν Γκονγκ σε ένα δωμάτιο πάνω από ένα κατάστημα Whole Foods στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου συναντήθηκε με μια μικρή τοπική ομάδα για να μάθει τις ασκήσεις. Λέει ότι ήταν μια χαλαρή ατμόσφαιρα όπου ένιωθε άνετα να προχωρήσει με το δικό της ρυθμό. Αλλά είδε αμέσως βαθιά οφέλη.
«Την πρώτη φορά που έκανα τις ασκήσεις του Φάλουν Ντάφα στην ομάδα, ένιωσα την απαλή ζεστασιά και τις δονήσεις σε όλο μου το σώμα. Ένιωσα πολύ ελαφριά και υπέροχη, ήξερα ότι είχα βρει μια αληθινή πρακτική».
«Για εβδομάδες μετά την άσκηση μου, ένιωθα έναν περιστροφικό τύπο δόνησης σε όλο μου το σώμα», είπε.
Μέσα σε λίγους μήνες, ο χρόνιος πόνος στην πλάτη της Σμάιλ εξαφανίστηκε και ένα επίμονο δερματικό πρόβλημα που την ταλαιπωρούσε για χρόνια, επιτέλους έφυγε.
«Ένιωσα επίσης μια αύξηση της ενέργειας», είπε.
Αν είστε νέος στην κινεζική κουλτούρα, μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας του Φάλουν Γκονγκ μπορεί να σας φανεί περίεργο στην αρχή. Η μυστικιστική συζήτηση για τα ενεργειακά κανάλια, η δύναμη της εσωτερικής ηρεμίας και η συσσώρευση της αρετής ως πραγματικής φυσικής ουσίας είναι όλα μέρος της παραδοσιακής ασιατικής κουλτούρας. Αλλά οι ενδιαφερόμενοι Δυτικοί μπορούν να βρουν μια σύνδεση με αυτές τις ιδέες.
Εκείνοι που έρχονται να ενστερνιστούν το Φάλουν Γκονγκ συχνά λένε ότι το βρήκαν σε ένα κομβικό σημείο της ζωής τους. Ο Ζόζεφ Τζιγκλιότι, ένας 29χρονος χειροπρακτικός, εισήχθη για πρώτη φορά στο Φάλουν Γκονγκ πριν από σχεδόν επτά χρόνια, ενώ φοιτούσε στη σχολή χειροπρακτικής.
«Ήταν σε μια εποχή που είχα αρχίσει να βλέπω ότι είχα να κάνω σοβαρή δουλειά στον χαρακτήρα μου. Έψαχνα για μια αυθεντική πνευματική πειθαρχία που θα μπορούσε να με βοηθήσει να ωριμάσω και να γίνω καλύτερος άνθρωπος», δήλωσε ο Τζιγκλιότι. «Όταν ένας φίλος μου, μου μίλησε για αυτή την πρακτική, κατάλαβα αμέσως ότι ήταν μοναδική, αυθεντική και πολύ ισχυρή».
Ο Τζιγκλιότι είχε προηγουμένως παλέψει με το άγχος και την κατάθλιψη, αλλά λέει ότι μέσω του Φάλουν Γκονγκ, αυτά τα θέματα απλά εξαφανίστηκαν.
«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ τότε τις αλλαγές που θα γίνονταν μέσα μου», είπε. «Το Φάλουν Ντάφα έχει αφήσει ένα μόνιμο σημάδι στο ποιος είμαι και έχει μεταμορφώσει όλες τις σχέσεις μου».
Σήμερα, ο Τζιγκλιότι λέει ότι ο διαλογισμός έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής του. Τον έχει διδάξει να σκέφτεται πρώτα τους άλλους και να κοιτάζει μέσα του κάθε φορά που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε δύσκολη δοκιμασία.
«Με πολλούς τρόπους, αυτή η πρακτική μου έσωσε τη ζωή», δήλωσε ο Τζιγκλιότι. «Δεν θα ήμουν αυτός που είμαι χωρίς αυτήν. Είναι τόσο ωραίο να μπορώ να κάθομαι και να ηρεμώ το μυαλό μου».
«Ενώ διαλογίζομαι, νιώθω σαν να κάνω ντους στο μυαλό και το σώμα μου. Μπορεί πραγματικά να είναι ευχάριστο. Μπορεί επίσης να είναι προκλητικό κατά καιρούς και με βοηθάει να μετριάσω τον εαυτό μου».
Οι ασκήσεις του Φάλουν Γκονγκ ή αλλιώς Φάλουν Ντάφα γίνονται εντελώς δωρεάν στην Αθήνα καθε Κυριακή στις 9:30 στο πάρκο ελευθερίας στο Μετρό Μέγαρο Μουσικής και κάθε Κυριακή στην παραλία Θεσσαλονίκης στις 13:20. Τηλέφωνα επικοινωνίας: (Αθήνα: 6987148953 – Θεσσαλονίκη: 6947421621)
LearnFalunGong.com
Μια πολύτιμη ανακάλυψη
Πολλοί ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ λένε ότι εκτιμούν την πρακτική λόγω του ταξιδιού – της αναζήτησης που έκαναν για να την βρουν. Αλλά μερικές φορές η πρακτική τους βρίσκει.
Αυτό συνέβη σε έναν 63χρονο δάσκαλο μουσικής και φωτογράφο, τον Σιλ Λεμπάρ. Το 2004, ο Λεμπάρ έψαχνε πληροφορίες σχετικά με ένα στυλ του tai chi γνωστό ως «wu», αλλά για κάποιο λόγο, τα αποτελέσματα της αναζήτησής του συνέχισαν να τον οδηγούν στο Φάλουν Γκονγκ.
«Κάθε φορά που έψαχνα, το Google μου έδειχνε μόνο σελίδες του Φάλουν Ντάφα. Είχα ακούσει γι’ αυτό στο παρελθόν, αλλά δεν ήταν αυτό που έψαχνα εκείνη τη στιγμή. Δοκίμασα μια δεύτερη φορά και συνέβη το ίδιο πράγμα. Μια τρίτη, και πάλι τα ίδια αποτελέσματα», δήλωσε ο Λεμπάρ.
Στην αρχή ενοχλήθηκε, αλλά αποφάσισε να δει τι είναι το Φάλουν Ντάφα. Βρήκε το κύριο βιβλίο της πρακτικής, το «Τζουάν Φάλουν», στο διαδίκτυο. Αφού διάβασε μερικές μόνο σελίδες, κόλλησε.
«Πριν το καταλάβω, βρισκόμουν στο τρίτο κεφάλαιο. Δεν μπορούσα να σταματήσω να το διαβάζω», είπε ο Λεμπάρ. «Όταν πήγα για ύπνο, ξαφνικά μου ήρθε στο μυαλό – αυτό δεν ήταν τυχαίο με τα αποτελέσματα όταν έψαχνα για το tai chi τύπου wu. Κάποιος με οδηγούσε εκεί. Χαμογέλασα όταν συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί. Ο Ντάφα είναι αυτό που έψαχνα όλη μου τη ζωή».
Με την πάροδο του χρόνου, ο Λεμπάρ είδε οφέλη που απέδωσε άμεσα στην πρακτική του Φάλουν Γκονγκ. Η υγεία του βελτιωνόταν. Ανέπτυξε μια πιο θετική προοπτική και του ήταν πιο εύκολο να χειρίζεται όλες τις μικρές προκλήσεις της ζωής.
«Τα πάντα στην καθημερινή μου ζωή έμοιαζαν να παίρνουν μια άγνωστη κατεύθυνση προς το καλύτερο. Ο διαλογισμός που συνοδεύει τη διδασκαλία με έβαλε σε μια κατάσταση εσωτερικής γαλήνης που δεν είχα νιώσει πριν, ακόμη και με άλλα συστήματα καλλιέργειας», είπε ο Λεμπάρ. «Οι σχέσεις με την άμεση και την ευρύτερη οικογένειά μου βελτιώνονταν επίσης».
Ο Λεμπάρ λέει ότι πήρε πολλά από άλλα συστήματα διαλογισμού που είχε δοκιμάσει στο παρελθόν, αλλά δεν συγκρίνονταν με αυτό που κέρδισε από το Φάλουν Γκονγκ.
«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό», είπε.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece