Η ανατολική πόλη Τσανγκσού της Κίνας πρόκειται να εφαρμόσει τη χρήση του ψηφιακού γιουάν (e-CNY) για την πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Ένας παρατηρητής της Κίνας πιστεύει ότι ο στόχος του Πεκίνου με την εισαγωγή του ψηφιακού γιουάν είναι να ενισχύσει τον έλεγχό του – με κόστος την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κινεζικού λαού.
Η Τσανγκσού ανακοίνωσε πρόσφατα ότι από τον Μάιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των κρατικών εταιρειών σε όλα τα επίπεδα θα πληρώνονται σε ψηφιακά γιουάν.
Η Τσανγκσού βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Τζιανγκσού.
Η Κίνα ερευνά τη δυνατότητα ψηφιακού νομίσματος από το 2014. Ωστόσο, η πρώτη δοκιμή του συστήματος e-CNY δεν πραγματοποιήθηκε πριν από το 2020, με δοκιμαστικές κυκλοφορίες σε κάποιες πόλεις. Το 2021, οι δοκιμές αυτές επεκτάθηκαν στην επαρχία Χαϊνάν, τη Σαγκάη και αρκετές άλλες περιοχές.
Μιλώντας στην Epoch Times στις 28 Απριλίου, ο Ου Κάι, σχολιαστής της επικαιρότητας με έδρα την Ιαπωνία, δήλωσε ότι η εισαγωγή του ψηφιακού γουάν από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα γίνεται κυρίως με σκοπό την εδραίωση του ολοκληρωτικού ελέγχου του, στο πλαίσιο του ψηφιακού ολοκληρωτισμού του καθεστώτος. Πιστεύει ότι ο αυξημένος έλεγχος του ΚΚΚ θα οδηγήσει σε «συνεχή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας».
«Όσο αυστηρότερος είναι ο έλεγχος, τόσο περισσότεροι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι καταναλώνονται και τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφθορά που υπάρχει στο εσωτερικό. Επομένως, στο τέλος, αυτό που φαίνεται να είναι ένα απέραντα ισχυρό σύστημα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αλυσίδα συμφερόντων. Αν αυτό το τεράστιο σύστημα δεν μπορεί να στηρίξει αυτά τα συμφέροντα μια μέρα, θα καταρρεύσει χωρίς να μείνει τίποτα», αναφέρει.
Από τον Απρίλιο, το πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακού γουάν έχει επεκταθεί σε 26 περιοχές σε 17 επαρχίες και δήμους σε εθνικό επίπεδο.
Οι συναλλαγές με μετρητά είναι εντελώς ανώνυμες, ενώ οι πληρωμές με ψηφιακά γιουάν προσφέρουν περιορισμένη ανωνυμία. Για μεγαλύτερες πληρωμές, οι χρήστες θα πρέπει να παρέχουν έγκυρη ταυτότητα. Οι κινεζικές αρχές έχουν θέσει απαιτήσεις για διαφορετικούς τύπους πορτοφολιών ψηφιακών γιουάν, όπου τα πορτοφόλια τύπου 4 με τα χαμηλότερα προνόμια μπορούν να είναι ανώνυμα. Ωστόσο, εξακολουθούν να συνδέονται με τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του χρήστη. Τα πορτοφόλια τύπου 4 επιτρέπουν μέγιστη εφάπαξ πληρωμή 2.000 γιουάν (περίπου 300 δολάρια), μέγιστη ημερήσια αθροιστική πληρωμή 5.000 γιουάν (περίπου 750 δολάρια) και μέγιστη ετήσια αθροιστική πληρωμή 50.000 γιουάν (περίπου 7.500 δολάρια), σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης.
«Ακόμα και χωρίς το ψηφιακό γουάν, τα σημερινά WeChat Pay και Alipay είναι αρκετά για το ΚΚΚ να παρακολουθεί την ιδιωτική ζωή ενός μεγάλου αριθμού Κινέζων», δήλωσε ο Ου.
«Το ψηφιακό γουάν διαφέρει σαφώς από το χάρτινο γουάν που κυκλοφορεί, επειδή δεν μπορεί να ανταλλαγεί με χρυσό ή ξένο νόμισμα. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για γενικές αγορές λιανικής και μπορεί να ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό».
Οι Κινέζοι υπήκοοι έπρεπε να χρησιμοποιούν δελτία τροφίμων για να αγοράζουν είδη καθημερινής ανάγκης πριν από δεκαετίες λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε εμπορεύματα.
«Το ψηφιακό γουάν είναι ο νέος τύπος γραμματοσήμων τροφίμων και γραμματοσήμων υφασμάτων που εισήγαγε το ΚΚΚ. Αυτό είναι επίσης μια προετοιμασία του ΚΚΚ για τη μελλοντική αποσύνδεσή του από τον κόσμο», δήλωσε ο Ου.
Ενώ η Τσανγκσού έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο για την έκδοση μισθών ψηφιακού γιουάν, δεν είναι η πρώτη κινεζική πόλη που το κάνει. Ήδη από τον Ιούνιο του 2022, η Ταικάν, άρχισε να πληρώνει τους υπαλλήλους δημόσιων οργανισμών σε ψηφιακά γιουάν, σύμφωνα με έκθεση της τοπικής κυβέρνησης.
Στο τεχνολογικό κέντρο της Κίνας, τη Σενζέν, δημιουργήθηκαν περισσότερα από 28 εκατομμύρια πορτοφόλια ψηφιακών γιουάν μέχρι το τέλος του 2022. Το ίδιο έτος, η πόλη διένειμε ψηφιακό νόμισμα αξίας άνω των 570 εκατομμυρίων γιουάν (82,58 εκατ. δολάρια) σε επιδοτήσεις καταναλωτών, όπως ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece