Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε πρόσφατα έρευνα για το Shein, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει παραβιάσει τους νόμους της για την προστασία των καταναλωτών.
Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ζητούν από την κινεζική εφαρμογή ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Shein να παράσχει εσωτερικά έγγραφα σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το παράνομο περιεχόμενο και τα παράνομα προϊόντα στην πλατφόρμα του, ανακοίνωσε η εκτελεστική επιτροπή του μπλοκ στις 6 Φεβρουαρίου.
Το νέο αίτημα έπεται της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κοινή έρευνα κατά του Shein, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς νόμους για την προστασία των καταναλωτών. Η Επιτροπή δήλωσε ότι το τελευταίο αίτημα δεν παρεμβαίνει στην εν εξελίξει έρευνα, η οποία διεξάγεται σε συντονισμό με τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών.
Το αίτημα υποβλήθηκε στο πλαίσιο του Νόμου περί ψηφιακών υπηρεσιών (Digital Services Act-DSA), ενός εγχειριδίου κανόνων που έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και οι αγορές αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο και προϊόντα από το ευρωπαϊκό διαδίκτυο. Οι επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του DSA μπορούν να οδηγήσουν σε πρόστιμα ύψους έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας.
Η Επιτροπή ζητά ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, περιλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και τη «διαφάνεια των συστημάτων συστάσεων». Αναζητά επίσης «λεπτομερείς πληροφορίες» σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Shein αντιμετωπίζει τους κινδύνους που σχετίζονται με την προστασία των καταναλωτών, τη δημόσια υγεία και την ευημερία των χρηστών.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή ζήτησε από το Shein να παραδώσει έγγραφα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει της DSA να παρέχει σε ειδικευμένους εξωτερικούς ερευνητές πρόσβαση στα δεδομένα της.
Το Shein έχει προθεσμία μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου για να απαντήσει στα εν λόγω ερωτήματα. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις απαντήσεις προτού αποφασίσει για περαιτέρω ενέργειες, περιλαμβανομένης της έναρξης επίσημης έρευνας, αναφέρεται.
Το Shein ιδρύθηκε το 2008 στο Ναντζίγκ της Κίνας και κέρδισε γρήγορα έδαφος στην αγορά της ΕΕ προσφέροντας προϊόντα σε χαμηλές τιμές, τα οποία συχνά αποστέλλονται απευθείας από την Κίνα στους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Τον Απρίλιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε το Shein «πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα», αφού η εταιρεία ανέφερε ότι 108 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες επισκέπτονταν τον ιστότοπό της κάθε μήνα. Αυτός ο χαρακτηρισμός υποβάλλει το Shein σε «αυστηρότερους κανόνες» σύμφωνα με την DSA.
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη εγείρει πολλές ανησυχίες σχετικά με το Shein, όπως ερωτήματα σχετικά με το σχεδιασμό του διαδικτυακού περιβάλλοντος εργασίας της και το κατά πόσον προμηθεύεται τα βαμβακερά προϊόντα της από την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου ομάδες για τα δικαιώματα λένε ότι η Κίνα έχει τοποθετήσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους Ουιγούρους σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.
Το Shein, το οποίο εδρεύει πλέον στη Σιγκαπούρη, δεν απάντησε στο αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό μέχρι την ώρα δημοσίευσης.
Η ΕΕ περιορίζει τα φτηνά προϊόντα
Το Shein και ανταγωνιστές του, όπως τα Temu και AliExpress, αντιμετωπίζουν επίσης νέους τελωνειακούς περιορισμούς, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να πατάξει την εισροή φθηνών προϊόντων που κατακλύζουν την αγορά της, προερχόμενα κυρίως από την Κίνα.
Σε ένα σχέδιο δράσης που δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των τελωνείων, της εποπτείας της αγοράς και των αρμόδιων αρχών στα κράτη-μέλη της. Η Επιτροπή δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή αφορά κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία, την ασφάλεια και τις εισαγωγές προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου από χώρες εκτός της ΕΕ.
Πέρυσι, ο αριθμός των αντικειμένων αξίας κάτω των 150 ευρώ που εισήλθαν στην ΕΕ σχεδόν διπλασιάστηκε, αγγίζοντας τα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 12 εκατομμύρια δέματα την ημέρα). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάνω από το 90% αυτών των δεμάτων προέρχονταν από την Κίνα.
Αυτή η ταχεία εισροή έχει προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες στην ΕΕ. Η Επιτροπή επεσήμανε τον κίνδυνο να εισέλθουν ανεξέλεγκτα στην αγορά επιβλαβή προϊόντα. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι «αθέμιτες πρακτικές και την πώληση παραποιημένων προϊόντων μέσω διαδικτυακών αγορών» υπονομεύουν τους νομοταγείς εμπόρους της ΕΕ.
Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η Επιτροπή καλεί τους Ευρωπαίους νομοθέτες να «εξετάσουν περαιτέρω μέτρα» – περιλαμβανομένου ενός «τέλους διακίνησης χωρίς διακρίσεις» για τα είδη που αποστέλλονται απευθείας στους καταναλωτές της ΕΕ – προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος διασφάλισης της συμμόρφωσης δισεκατομμυρίων τέτοιων ειδών με τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε, επίσης, τους νομοθέτες να υιοθετήσουν γρήγορα το σχέδιο που εισήχθη το 2023. Το σχέδιο επιδιώκει να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού στο ηλεκτρονικό εμπόριο με την κατάργηση της απαλλαγής από τα τελωνειακά τέλη για αντικείμενα αξίας κάτω των 150 ευρώ, μεταξύ άλλων δράσεων.
«Η αύξηση των εισαγωγών μέσω ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου στην αγορά της ΕΕ ενέχει πολλές προκλήσεις», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα τεχνολογίας Χένα Βίρκουνεν σε δήλωσή της. «Θέλουμε να δούμε έναν ανταγωνιστικό τομέα ηλεκτρονικού εμπορίου, που προσφέρει βολικά προϊόντα και σέβεται το περιβάλλον, και όπου οι καταναλωτές είναι ασφαλείς.»
Της Dorothy Li