Αντίπαλη κυβέρνηση ίδρυσαν οι Σουδανοί αντάρτες των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του καταστροφικού εμφυλίου πολέμου, που έχει διαλύσει τη χώρα.
Ο επικεφαλής των RSF, Μοχάμεντ Χαμντάν «Χεμεντί» Νταγκάλο, δήλωσε ότι το κίνημα στοχεύει στη δημιουργία ενός κράτους «δικαίου και θεσμών» και όχι στην κυριαρχία ενός ατόμου.
Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, ο Χεμεντί υποστήριξε ότι το σχέδιο των RSF προσφέρει τη «μοναδική ρεαλιστική λύση» για τη χώρα.
«Δεν επιδιώκουμε κυριαρχία, αλλά ενότητα. Θεωρούμε ότι καμία φυλή, περιοχή ή θρησκεία δεν κατέχει την αποκλειστικότητα της σουδανικής ταυτότητας», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι RSF και άλλες συμμαχικές ομάδες υπέγραψαν μεταβατικό Σύνταγμα, το οποίο χαρακτήρισε «οδικό χάρτη για ένα νέο Σουδάν». Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός 15μελούς προεδρικού συμβουλίου, με εκπροσώπους από όλες τις περιοχές της χώρας ως σύμβολο μιας εθελοντικής ενότητας.
Διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός
Η διακήρυξη του Χεμεντί ήρθε μια ημέρα μετά από τη δημοσίευση ανακοίνωσης των υπουργών Εξωτερικών του G7, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Οι υπουργοί καταδίκασαν τις επιθέσεις των RSF κατά αμάχων και εξέφρασαν έντονη αποδοκιμασία για τις «θηριωδίες και τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που συμβαίνουν στη χώρα.
Την ίδια ημέρα, οι ΗΠΑ καταδίκασαν επίσης τις επιθέσεις των RSF σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Βόρειο Νταρφούρ. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τάμι Μπρους, δήλωσε: «Ανησυχούμε βαθύτατα από τις καταγγελίες ότι οι RSF έχουν σκοπίμως στοχοποιήσει αμάχους και οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στα στρατόπεδα Ζάμζαμ και Αμπού Σουκ».
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι περίπου 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το στρατόπεδο Ζάμζαμ τις τελευταίες ημέρες. Ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε πως «ένοπλες ομάδες ελέγχουν πλέον το στρατόπεδο και περιορίζουν την κίνηση όσων απέμειναν, ιδιαίτερα των νεότερων».
Ανθρωπιστική τραγωδία και εγκλήματα πολέμου
Ο εμφύλιος ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023 εξαιτίας των εντάσεων και διαφωνιών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF, οδηγώντας τη χώρα σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση.
Μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες, ενώ ολόκληρες περιοχές όπως το Νταρφούρ έχουν υποστεί τρομακτικές καταστροφές. Με τον πόλεμο να εισέρχεται στον τρίτο του χρόνο, σχεδόν ο μισός πληθυσμός των 50 εκατομμυρίων ανθρώπων αντιμετωπίζει πείνα και λιμό. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) επιβεβαίωσε την ύπαρξη πείνας σε δέκα περιοχές που κινδυνεύει να εξαπλωθεί σύντομα.
«Αυτή η φρικτή σύγκρουση διαρκεί δύο χρόνια περισσότερο απ’ ό,τι θα ‘πρεπε», δήλωσε ο Κασίφ Σαφίκ της Relief International Sudan, η μόνη ανθρωπιστική οργάνωση που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στο στρατόπεδο Ζάμζαμ. Εννέα μέλη της σκοτώθηκαν κατά την επίθεση των RSF.
Ο ΟΗΕ παράλληλα προειδοποίησε ότι ο βιασμός χρησιμοποιείται πλέον συστηματικά ως εργαλείο πολέμου. Η Άννα Μουταβέτι από τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε πως η ζήτηση βοήθειας για θύματα σεξουαλικής βίας έχει αυξηθεί κατά 288%, επισημαίνοντας πως η βία αυτή αποτελεί πλέον οργανωμένη πρακτική των αντιμαχόμενων πλευρών.
Κατηγορίες για εξωτερικές παρεμβάσεις
Ο πόλεμος έχει πλέον πάρει διεθνείς διαστάσεις, καθώς το Σουδάν έχει κατηγορήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι προμηθεύουν με όπλα τους RSF, μια καταγγελία που οδήγησε την κυβέρνηση του Χαρτούμ να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τα Εμιράτα αρνούνται τις κατηγορίες και απαιτούν να αποσυρθούν.
Σε διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι τόνισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων και της ανθρωπιστικής πρόσβασης. Αντίστοιχα, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες δεσμεύθηκαν για επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
«Κάθε στιγμή που καθυστερούμε, περισσότερες ζωές κινδυνεύουν», υπογράμμισε ο Λάμι. «Η ανθρωπότητα πρέπει τελικά να επικρατήσει».