Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία εξέταζε το ενδεχόμενο αμνηστίας για τον Μαδούρο και τους κορυφαίους υπαρχηγούς του με αντάλλαγμα την ειρηνική παραχώρηση της εξουσίας.
Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι είχε κάνει προσφορά αμνηστίας στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Οι προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα στις 28 Ιουλίου. Ο Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής, αλλά αυτό αμφισβητείται έκτοτε, με την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι κέρδισε κατά κράτος. Χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας βγήκαν επίσης στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, υποστηρίζοντας ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια είχε στην πραγματικότητα κερδίσει και ότι ο Μαδούρο «έκλεψε» τις εκλογές.
Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal στις 11 Αυγούστου, υποστηρίχθηκε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέταζε το ενδεχόμενο αμνηστίας για τον Μαδούρο και τους κορυφαίους υπαρχηγούς του με αντάλλαγμα την ειρηνική παραχώρηση της εξουσίας, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις 12 Αυγούστου, ο Βένταντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διέψευσε ότι κάτι τέτοιο ισχύει και ότι δεν υπάρχει τέτοια προσφορά στο τραπέζι.
«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν έχουμε κάνει καμία προσφορά αμνηστίας στον Μαδούρο ή σε άλλους μετά από αυτές τις εκλογές», δήλωσε.
«Απορρίπτουμε την αυξημένη βία, την άδικη μαζική φυλάκιση και την καταστολή που στρέφεται κατά των Βενεζουελάνων, συμπεριλαμβανομένων των μελών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης».
Μετά τις εκλογές, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε αρκετές πόλεις της Βενεζουέλας, με τους διαδηλωτές να σκίζουν τις αφίσες του Μαδούρο και να ανατρέπουν τα αγάλματα του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες, τον οποίο ο Μαδούρο διαδέχθηκε το 2013.
Μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις έχουν επίσης συνεχιστεί, με τον Μαδούρο να προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη με κάθε μέσο. Κατηγορεί τον Γκονζάλες Ουρούτια και τη λαϊκή ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο για τη βία. Σε αυτό το στάδιο, εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη των διαδηλώσεων έχει φτάσει τους 25.
Μετά τις εκλογές, ο Μαδούρο υπέγραψε ψήφισμα με το οποίο μπλοκάρισε την πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για 10 ημέρες, υποστηρίζοντας ότι διαδίδονταν παραπληροφόρηση σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Μαδούρο έχει επικρίνει συχνά τον ιδιοκτήτη του X, Έλον Μασκ, αφού τον αποκάλεσε δικτάτορα και τον κατηγόρησε ότι πραγματοποίησε «μεγάλη εκλογική απάτη».
Σύμφωνα με τον Πατέλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν επιλογές για να διασφαλίσουν την ειρηνική παράδοση της εξουσίας στη χώρα, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει αμνηστία για κανέναν.
«Όπως είπε ο υπουργός Μπλίνκεν, τώρα είναι η ώρα για τα κόμματα της Βενεζουέλας να ξεκινήσουν συζητήσεις για μια σεβαστή και ειρηνική μετάβαση σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της Βενεζουέλας και τις επιθυμίες του λαού της Βενεζουέλας», είπε.
«Οι ΗΠΑ εξετάζουν μια σειρά από επιλογές για να πιέσουν τον Μαδούρο να επιστρέψει τη Βενεζουέλα σε μια δημοκρατική πορεία και θα συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά η ευθύνη είναι στον Μαδούρο και στις εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας να ξεκαθαρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών», πρόσθεσε ο Πατέλ.
Του Stephen Katte