Πέμπτη, 03 Ιούλ, 2025
(Αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το θρυλικό Θεογέφυρο στα Ριζά της Πρέβεζας

Μια ομάδα πολιτών αναζητά ένα χαμένο φυσικό πέρασμα που επιβιώνει στη μνήμη των ντόπιων και στα παλιά βιβλία — και ανακαλύπτει έναν κόσμο μύθων, σπηλαίων και ανεξερεύνητης ομορφιάς

Στα βουνά της Πρέβεζας, ανάμεσα σε ρέματα, φαράγγια και ξεχασμένα μονοπάτια, μια παρέα κατοίκων αποφάσισε να ακολουθήσει τα ίχνη ενός τοπικού θρύλου: του Θεογέφυρου στα Ριζά. Ένα φυσικό πέτρινο πέρασμα που συνδέεται με τις μνήμες των παλαιοτέρων, με τις αφηγήσεις που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και με έναν τόπο όπου η φύση και η προφορική ιστορία συναντιούνται.

Η αρχική αναφορά προήλθε από τον πρόεδρο της Κοινότητας Ριζών, Κωνσταντίνο Δρίβα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη μνήμη της Δέσπως Μπότση. Κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για ένα γεφύρι που δεν χτίστηκε από ανθρώπινο χέρι αλλά σχηματίστηκε από τη φύση· ένα πέρασμα που ένωνε παλαιότερα το χωριό με το Χειμαδιό, διασχίζοντας το ρέμα Σαϊντίκ.

Η ομάδα «Για την ΠΡΕΒΕΖΑ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Δέσπω Μπότση» και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κοινότητας αποφάσισαν να ερευνήσουν την υπόθεση. Με τη βοήθεια του ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις» και του προέδρου του, Νίκου Καράμπελα, εντόπισαν στο ιστορικό βιβλίο του Σεραφείμ Ξενόπουλου Δοκίμιον Ιστορικόν Περί Άρτης και Πρεβέζης (1884) μια καταγραφή που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του Θεογέφυρου:

Oil-painting-ntdtv

«Αξιοπερίεργον φαινόμενον του χωρίου τούτου […] εστί το Θεογέφυρον επί χάσματος τινός, κάτωθεν του οποίου διέρχεται ποταμίσκος της Ρηνιάσσης…».

(Αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Με τις πληροφορίες αυτές, στις 11 Μαΐου ξεκίνησε η πρώτη αποστολή. Η ομάδα διέσχισε αγροτικούς δρόμους και εγκαταλελειμμένα μονοπάτια, και μετά από περπάτημα μέσα σε πλούσια βλάστηση και την κοίτη του ρέματος, έφτασε σε στενό φαράγγι με ψηλές ορθοπλαγιές. Εκεί, ανάμεσα σε δέντρα και βράχια, ανακάλυψαν ένα σπήλαιο με τριγωνική είσοδο, σταλακτίτες, δύο ανοίγματα στην οροφή και μια ατμόσφαιρα σχεδόν μεταφυσική. Στο εσωτερικό, κάποιος εντόπισε σχηματισμό που θύμιζε πρόσωπο· πολλοί παρατήρησαν με έκπληξη ότι έμοιαζε με το πρόσωπο του Ιησού.

Την επόμενη Κυριακή, η ομάδα επέστρεψε με νέους συνοδοιπόρους και τοπικό οδηγό. Επισκέφθηκαν πρώτα μια τοποθεσία που οι κάτοικοι ονομάζουν «Σκοτεινή» — ένα καταρράκτη που καταλήγει σε μικρή φυσική λίμνη μέσα σε χαμηλό φαράγγι με σταλακτίτες. Κατόπιν, αναζήτησαν το Θεογέφυρο από την κορυφή. Παρά την πυκνή βλάστηση, κατάφεραν να εντοπίσουν το φυσικό πέρασμα, ακριβώς πάνω από το σπήλαιο που είχαν ήδη εξερευνήσει.

Η ανακάλυψη του Θεογέφυρου — και των ανεξερεύνητων τοπίων που το περιβάλλουν — άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη μικρή αυτή γωνιά της Πρέβεζας. Όπως λένε τα μέλη της ομάδας, δεν έχει σημασία αν το μονοπάτι έχει πια κλείσει από τη φύση· το ίδιο το γεφύρι, η σπηλιά και η «Σκοτεινή» είναι ακόμη εκεί, έτοιμα να αποκαλυφθούν σε όσους αγαπούν τα φυσικά μνημεία και την ιστορία που τα συνοδεύει.

(Αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Η Τοπική Κοινότητα Ριζών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η ομάδα «για την ΠΡΕΒΕΖΑ» σκοπεύουν να προχωρήσουν σε σηματοδότηση των μονοπατιών, με στόχο να γίνει το τοπίο προσβάσιμο σε περιπατητές, ερευνητές αλλά και επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Της Μαίρης Τζώρα

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε