Η εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή σύντομων βίντεο TikTok δεν είναι παρά «άλλο ένα εργαλείο διείσδυσης» για την εκστρατεία κατασκοπείας του Πεκίνου στην Αμερική, δήλωσαν Αμερικανοί νομοθέτες μετά την είδηση της διαρροής εσωτερικών καταγραφών που φέρονται να δείχνουν ότι τα ιδιωτικά δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής στις ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα παραβιαστεί στην Κίνα.
Μεταξύ τουλάχιστον του Σεπτεμβρίου του 2021 και του Ιανουαρίου, μηχανικοί στην Κίνα είχαν πρόσβαση στα αμερικανικά δεδομένα της εφαρμογής, σύμφωνα με τις ηχογραφήσεις 80 εσωτερικών συναντήσεων που διέρρευσαν και τις οποίες επικαλείται το BuzzFeed News. Επιπλέον, οι υπάλληλοι της TikTok κατά καιρούς έπρεπε να απευθύνονται στους συναδέλφους τους στην Κίνα για να καθορίσουν τον τρόπο ροής των δεδομένων των ΗΠΑ, στα οποία το προσωπικό των ΗΠΑ δεν είχε εξουσιοδότηση για ανεξάρτητη πρόσβαση, αναφέρει η έκθεση.
Το TikTok ανήκει στον τεχνολογικό γίγαντα ByteDance με έδρα το Πεκίνο και έχει προκαλέσει ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού σχετικά με το κατά πόσον τα δεδομένα του μπορούν να είναι προσβάσιμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), δεδομένου ότι οι νόμοι του υποχρεώνουν τις εταιρείες να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας όταν τους ζητείται.
«Τα πάντα φαίνονται στην Κίνα», δήλωσε μέλος του τμήματος Αξιοπιστίας και Ασφάλειας της TikTok σε συνάντηση του Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με την έκθεση. Τον ίδιο μήνα, ένας διευθυντής απευθύνθηκε σε έναν μηχανικό με έδρα το Πεκίνο ως «Master Admin» με «πρόσβαση στα πάντα».
«Δεν υπάρχει καμία έκπληξη σε αυτό, το TikTok είναι απλώς άλλο ένα επιθετικό εργαλείο της κομμουνιστικής Κίνας για να διεισδύσει στις προσωπικές και ιδιόκτητες πληροφορίες των Αμερικανών», δήλωσε ο βουλευτής Κεν Μπακ (R-Colo.) στην Epoch Times. «Αυτή η εφαρμογή αποτελεί μια πραγματική απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναλάβουν ισχυρή δράση για να σταματήσουν την εκστρατεία κατασκοπείας του ΚΚΚ».
Η δημοφιλής πλατφόρμα που ανήκει στην Κίνα προσπαθεί εδώ και χρόνια να ελαχιστοποιήσει τους δεσμούς της με το Πεκίνο – ανησυχίες που προκάλεσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να απαγορεύσει τη λειτουργία του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε διάφορες δημόσιες δηλώσεις της, η εταιρεία υποστήριξε ότι αποθηκεύει τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ τοπικά και δεν θα τα μοιραζόταν με τις κινεζικές αρχές.
Ο κινεζικός νόμος περί εθνικών πληροφοριών απαιτεί από όλους τους οργανισμούς και τους πολίτες να «υποστηρίζουν, να βοηθούν και να συνεργάζονται με τις προσπάθειες των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με τον νόμο» και να «προστατεύουν τα μυστικά εργασίας των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών που γνωρίζουν». Εξαιτίας αυτού, οι κινεζικές επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραδώσουν όποια δεδομένα ζητούν οι αρχές και να αρνηθούν να το κάνουν δημοσίως, δήλωσαν εμπειρογνώμονες.
Τον Αύγουστο του 2021, μια εταιρεία που υποστηρίζεται από το κράτος και συνδέεται με την κορυφαία υπηρεσία παρακολούθησης του διαδικτύου της χώρας απέκτησε επίσης μερίδιο 1% σε μια από τις θυγατρικές της ByteDance, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την πιθανή επιρροή που μπορεί να ασκήσει το Πεκίνο στην πλατφόρμα.
«Οποιαδήποτε δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση μια “ιδιωτική” εταιρεία στην Κίνα μπορεί αναμφίβολα να έχει πρόσβαση και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας», δήλωσε ο βουλευτής Λι Ζέλντιν (R-N.Y.) στην Epoch Times.
Σε ακρόαση στο Κογκρέσο τον Οκτώβριο του 2021, ο Μάικλ Μπέκερμαν, αντιπρόεδρος και επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής στην Αμερική για την TikTok, αρνήθηκε ότι οι υπάλληλοι της ByteDance έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της TikTok. Είπε στους νομοθέτες ότι «μια παγκοσμίου φήμης ομάδα ασφαλείας με έδρα τις ΗΠΑ» χειρίζεται την πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ και αποθηκεύει αντίγραφα ασφαλείας στη Σιγκαπούρη.
Οι ηχογραφήσεις που διέρρευσαν, είπε ο Ζέλντιν, υποδηλώνουν ότι ο Μπέκερμαν «πιθανώς είπε ψέματα στο Κογκρέσο, κάτι που αποτελεί κακούργημα».
«Ακόμα και η πιθανότητα ότι τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών, πολλοί από τους οποίους είναι μόλις έφηβοι, έχουν παραβιαστεί από την κινεζική κυβέρνηση και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε αριθμό κακόβουλων δραστηριοτήτων του ΚΚΚ, θα πρέπει να σημάνει συναγερμός στην κυβέρνησή μας και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε όποιον χρησιμοποιεί αυτή την εφαρμογή», δήλωσε.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να προσδιορίσει επειγόντως ποια δεδομένα συλλέχθηκαν, σε τι είχε πρόσβαση η κινεζική κυβέρνηση και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα».
Λίγο πριν από το άρθρο του Buzzfeed στις 17 Ιουνίου, το TikTok ανακοίνωσε ότι μεταφέρει όλη την κίνηση των χρηστών στις ΗΠΑ σε διακομιστές της Oracle στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης για την αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας, αλλά αναμένει να διαγράψει τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ από αυτούς τους ιστότοπους με την πάροδο του χρόνου.
Κάθε κομμάτι τεχνολογίας που προέρχεται από την Κίνα είναι όπλο
Ο πρώην Κινέζος λογοκριτής του διαδικτύου Λιου Λιπένγκ δήλωσε προηγουμένως στην Epoch Times ότι η TikTok είχε επιδιώξει να προσλάβει ανθρώπους σαν κι αυτόν για να παρακολουθούν τους χρήστες των ΗΠΑ. Το 2018, ο Λιου έδωσε συνέντευξη στην ByteDance για μια θέση διαχειριστή περιεχομένου της TikTok, η οποία θα τον ανέμενε να επιθεωρεί «παγκόσμιας εμβέλειας βίντεο» στην πλατφόρμα.
«Λογοκρίνουν άμεσα τον λόγο των Αμερικανών», είπε σε συνέντευξή του το 2020.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε εκτελεστική εντολή τον Αύγουστο του 2020 για την απαγόρευση του TikTok και της κινεζικής υπερ-εφαρμογής WeChat, λέγοντας ότι η καταγραφή από τις εφαρμογές τεράστιων όγκου δεδομένων Αμερικανών «απειλεί να επιτρέψει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας να έχει πρόσβαση στις προσωπικές και ιδιοκτησιακές πληροφορίες των Αμερικανών – επιτρέποντας ενδεχομένως στην Κίνα να παρακολουθεί τις τοποθεσίες ομοσπονδιακών υπαλλήλων και εργολάβων, να κατασκευάζει φακέλους προσωπικών πληροφοριών για εκβιασμό, και να διεξάγουν εταιρική κατασκοπεία».
Έκτοτε, το διάταγμα του Τραμπ έχει καθυστερήσει από διάφορες αγωγές και δικαστικές αποφάσεις.
Τον Ιούλιο του 2021, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακάλεσε την εκτελεστική εντολή, δίνοντας εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να αξιολογήσει την πλατφόρμα για να διαπιστώσει αν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Ο Κέισι Φλέμινγκ, αναλυτής κυβερνοασφάλειας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στρατηγικών συμβουλών BlackOps Partners, δήλωσε ότι οι παγκόσμιες φιλοδοξίες του Πεκίνου θα πρέπει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την τεχνολογία από την Κίνα.
Ένα πράγμα που λέει πάντα στους ανθρώπους που τον συμβουλεύουν για τέτοια θέματα, είπε ο Φλέμινγκ, είναι ότι «πρέπει να καταλάβετε ότι κάθε κομμάτι τεχνολογίας που έρχεται από την Κίνα είναι όπλο», δήλωσε στην εκπομπή «China Insider» του EpochTV. «Αυτό γίνεται για να αποδυναμωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και να ενισχυθεί η Κίνα».
Τα προσωπικά δεδομένα είναι «πολύ, πολύ πολύτιμα», επειδή διαμορφώνουν μια εικόνα για το με ποιον συνδέεται κάποιος, τις επιχειρηματικές συναλλαγές του, τις δραστηριότητες των smartphone και τι θα κάνει στο μέλλον, δήλωσε ο Φλέμινγκ. Ο τρόπος με τον οποίο το TikTok είναι προγραμματισμένο να παγιδεύει το κοινό στην εφαρμογή είναι επίσης μια μορφή ψυχολογικού ελέγχου, είπε.
«Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πραγματικά είναι ότι οι αξίες και οι στόχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας είναι εντελώς αντίθετοι από τις ΗΠΑ και τον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε ο Φλέμινγκ.
«Θέλουν να τον ελέγξουν πλήρως. Έτσι, δεν υπάρχουν ανεξάρτητες εταιρείες στην Κίνα, το ΚΚΚ τις διοικεί και τις ελέγχει πλήρως».
Όποιος ασχολείται με επιχειρήσεις ή άλλες επιδιώξεις στην Κίνα «υπόκειται στο νόμο του ΚΚΚ στην Κίνα».
Η TikTok δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό μέχρι την ώρα της δημοσιεύσης.
Ο David Zhang συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.