Η Twitter Inc. κατέθεσε αγωγή κατά του Έλον Μασκ, αφού ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας επέλεξε να αποσυρθεί από τη συμφωνία ύψους 44 δισ. δολαρίων για την αγορά της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης.
Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία την περασμένη εβδομάδα απείλησε να μηνύσει τον Μασκ για τη συμφωνία, κατέθεσε την αγωγή στο Chancery Court του Ντέλαγουερ. Το δικαστήριο ειδικεύεται στις εταιρικές διαφορές.
«Αντί να αναλάβει το κόστος της πτώσης της αγοράς, όπως απαιτεί η συμφωνία συγχώνευσης, ο Μασκ θέλει να το μεταφέρει στους μετόχους του Twitter», έγραψαν οι δικηγόροι του Twitter την Τρίτη. «Από την υπογραφή της συμφωνίας συγχώνευσης», υποστηρίζεται στην αγωγή, «ο Μασκ έχει επανειλημμένα υποτιμήσει το Twitter και τη συμφωνία, δημιουργώντας επιχειρηματικό κίνδυνο για το Twitter και καθοδική πίεση στην τιμή της μετοχής του».
Ο Μασκ δεν έχει εκδώσει δημόσιο σχόλιο σχετικά με την αγωγή. Το βράδυ της Τρίτης, ο συνήθως ενεργός λογαριασμός του στο Twitter δεν περιείχε κανένα σχόλιο σχετικά με την εταιρεία.
«Ο Μασκ προφανώς πιστεύει ότι ο ίδιος -σε αντίθεση με κάθε άλλο μέρος που υπόκειται στη νομοθεσία περί συμβάσεων του Ντέλαγουερ- είναι ελεύθερος να αλλάξει γνώμη, να διαλύσει την εταιρεία, να διαταράξει τις δραστηριότητές της, να καταστρέψει την αξία των μετόχων και να αποχωρήσει», αναφέρεται περαιτέρω στην αγωγή του Twitter.
Και πρόσθεσε ότι «το Twitter διαπραγματεύτηκε επίσης για τον εαυτό του το δικαίωμα να προσλαμβάνει και να απολύει υπαλλήλους σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών, χωρίς να χρειάζεται να ζητήσει τη συγκατάθεση του Μασκ, ενώ ισχυρίζεται ότι ο CEO της Tesla αρνείται να τιμήσει τις υποχρεώσεις του προς το Twitter και τους μετόχους του, επειδή η συμφωνία που υπέγραψε δεν εξυπηρετεί πλέον τα προσωπικά του συμφέροντα».
Το Twitter υπογράμμισε επίσης ορισμένες από τις αναρτήσεις του Μασκ στο Twitter ως υποτιθέμενη απόδειξη ότι εργαζόταν για να παραβιάσει τη σύμβασή τους.
«Τα Tweets του Μασκ στις 13 και 14 Μαΐου παραβίασαν τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας συγχώνευσης, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων που απαγορεύουν τα δημόσια σχόλια που δεν έχουν εγκριθεί από το Twitter, την υποτίμηση, την κατάχρηση των πληροφοριών που παρέχονται σύμφωνα με την ενότητα 6.4, που απαιτούν τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης», αναφέρεται στην κατάθεση.
Περισσότερες λεπτομέρειες
Σε μια κατάθεση-βόμβα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ δήλωσε ότι θέλει να αποχωρήσει από τη συμφωνία, επικαλούμενος ισχυρισμούς ότι το Twitter έχει πλημμυρίσει από spam bots και αυτοματοποιημένους λογαριασμούς. Για μήνες, ο Μασκ υποστήριξε ότι ζητούσε δεδομένα σχετικά με τα bots, αλλά το Twitter αρνιόταν να συμμορφωθεί.
Το λογότυπο του Twitter φαίνεται έξω από τα κεντρικά γραφεία του, στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, στις 26 Απριλίου 2022. (Amy Osborne/AFP via Getty Images)
Παράλληλα, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έχει συχνά επικρίνει το Twitter για τη ρητή χρήση πολιτικών συγκράτησης περιεχομένου που ευνοούν τους αριστερούς χρήστες και λογοκρίνουν τις συντηρητικές φωνές. Αφού το Twitter και ο Μασκ ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους τον Απρίλιο, ο Μασκ πρότεινε ότι θα περιορίσει τους ελέγχους του Twitter και θα του επιτρέψει να προωθήσει την ελευθερία του λόγου.
Όμως, όπως ισχυρίστηκε το Twitter, η πρόσφατη «άρνηση του Μασκ ακολουθεί έναν μακρύ κατάλογο ουσιωδών συμβατικών παραβιάσεων από τον Μασκ, οι οποίες έχουν ρίξει το βάρος στο Twitter και την επιχείρησή του», σύμφωνα με την αγωγή.
Το Twitter κατέθεσε την αγωγή για να «καταστήσει τον Έλον Μασκ υπεύθυνο για τις συμβατικές του υποχρεώσεις», έγραψε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, Μπρετ Τέιλορ, στην ιστοσελίδα.
Το Twitter ζητά τώρα από το δικαστήριο του Ντέλαγουεαρ μια ταχεία δίκη τον Σεπτέμβριο. Σε προηγούμενες καταθέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα δύο μέρη έθεσαν προθεσμία στον Μασκ να κλείσει τη συμφωνία έως τις 24 Οκτωβρίου.
Οι μετοχές της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση στα 34,06 δολάρια την Τρίτη. Αυτό σημαίνει πτώση περίπου 35% σε σχέση με την ανακοίνωση της 25ης Απριλίου, όταν οι μετοχές του Twitter διαπραγματεύονταν πάνω από τα 50 δολάρια.