Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Η Αίθουσα των Πολιτών στο κέντρο του Βασιλικού Παλατιού του Άμστερνταμ βοηθά τους ανθρώπους να γνωρίσουν τον κόσμο, τον γαλαξία και το σύμπαν. (Koninklijk Paleis Amsterdam)

Το Βασιλικό Παλάτι του Άμστερνταμ στο κέντρο του σύμπαντος

Τέχνη που μας εμπνέει μέσα από τους αιώνες

Του James Howard Smith

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Το Βασιλικό Παλάτι ήταν αρχικά το Δημαρχείο του Άμστερνταμ, χτισμένο τον 17ο αιώνα, τη χρυσή εποχή της Ολλανδίας. Εκείνον τον καιρό, ο ολλανδικός στόλος κυριαρχούσε στο θαλάσσιο εμπόριο, προσκομίζοντας έτσι τεράστιο πλούτο στην πρωτεύουσα του έθνους.

Όταν ο πληθυσμός της πόλης πενταπλασιάστηκε, χρειάστηκε να χτιστεί ένα νέο δημαρχιακό μέγαρο για να εξυπηρετεί τους ανθρώπους. Το έργο ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Γιάκομπ βαν Κάμπεν [Jacob van Campen], οποίος χρησιμοποίησε το παραδοσιακό ολλανδικό στυλ, και τις αναλογίες και τους μεγάλους χώρους της κλασικής αρχιτεκτονικής.

Το Παλάτι, στο κέντρο του Άμστερνταμ, απέναντι από την πλατεία Νταμ, είναι ένα κτίριο από ψαμμόλιθο με αρμονικές αναλογίες. Το σημείο εστίασης στην πρόσοψή του είναι ένα μεγάλο φάτνωμα στο μέσον, πάνω από το οποίο ξεπροβάλλει ένας πύργος με τρούλο. Το Παλάτι χτίστηκε πάνω σε ακριβώς 13.659 ξύλινους στύλους από νορβηγικό έλατο, βυθισμένους στο έδαφος για να υποστηρίζουν το βάρος του κτίσματος.

Εποπτεύοντας τον κόσμο

Στην κορυφή της δυτικής πλευράς, στέκεται ο Άτλας, ο Τιτάνας της ελληνικής μυθολογίας, υποβαστάζοντας το σύμπαν. Η ίδια φιγούρα υπάρχει και στο εσωτερικό, όπου επιβλέπει την Αίθουσα Πολιτών. Οι τέσσερεις αψιδωτές πύλες που οδηγούν στην αίθουσα από τους εξώστες, είναι διακοσμημένες με τα τέσσερα στοιχεία που συνθέτουν όλη την ύλη στο σύμπαν – αέρα, νερό, γη και φωτιά – με κάθε στοιχείο να αντιστοιχεί σε μία πύλη.

Στο κέντρο του μαρμάρινου δαπέδου έχουν φιλοτεχνηθεί δυο τεράστιοι χάρτες, με χάλκινες ενθέσεις. Ο ένας απεικονίζει τις γήινες ηπείρους και ο άλλος τον γαλαξία και τα αστέρια του Βορείου ημισφαιρίου.

Η αίθουσα βοηθά και εμψυχώνει τους επισκέπτες, λειτουργώντας ως πυξίδα και προσφέροντάς τους μια εποπτική εικόνα του σύμπαντος. Τα διάφορα έργα τέχνης της αίθουσας αφηγούνται την ιστορία του Άμστερνταμ ως κέντρο του κόσμου, κάτι που σήμερα υπενθυμίζει στους επισκέπτες την εξέχουσα θέση που κατείχε η πόλη κάποτε στον διεθνή χάρτη.

Για δυο αιώνες, το Βασιλικό Παλάτι του Άμστερνταμ, επονομαζόμενο «το όγδοο θαύμα του κόσμου», ήταν το μεγαλύτερο κοσμικό κτίριο στην Ευρώπη. (Ratundo/Shutterstock)

 

Αυτό το ανάγλυφο αναπαριστά την προσδοκία για ένα δίκαιο Άμστερνταμ, όπου η πλεονεξία και ο φθόνος – χαρακτηριστικά των ληστών και των δολοφόνων – δεν θα ήταν ανεκτά. Ο σκελετός με την κλεψύδρα συμβολίζει τον Χρόνο και την αποκάλυψη της Αλήθειας. Στο τέλος, η Δικαιοσύνη και η Αλήθεια πάντα επικρατούν. (Superchilum/CC BY-SA 4.0)

 

Η Αίθουσα των Πολιτών στο κέντρο του Βασιλικού Παλατιού του Άμστερνταμ βοηθά τους ανθρώπους να γνωρίσουν τον κόσμο, τον γαλαξία και το σύμπαν. (Koninklijk Paleis Amsterdam)

 

Διακοσμημένος με χάλκινες ενθέσεις, αυτός ο χάρτης που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του μαρμάρινου δαπέδου, δείχνει τις ηπείρους της γης. Όταν δεν χρησιμοποιείται, το Βασιλικό Παλάτι είναι ανοικτό για το κοινό. Ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ (κέντρο) παρίσταται στα εγκαίνια της έκθεσης «Το σύμπαν του Άμστερνταμ, Θησαυροί από τη χρυσή εποχή της χαρτογραφίας», στις 28 Ιουνίου 2019. (FRANK VAN BEEK/AFP via Getty Images)

 

Γλυπτά και ανάγλυφα από το Δικαστήριο, όπου οι εγκληματίες έρχονται αντιμέτωποι με τη μοίρα τους, όταν κρίνονται και τους αποδίδεται η ποινή τους. Όταν οι παραβάτες καταδικάζονταν σε θάνατο δια απαγχονισμού, η ποινή εκτελούνταν στον δεύτερο όροφο. (frankmlee/Shutterstock)

 

Μπροστά από την κλασική πρόσοψη του Βασιλικού Παλατιού, η πλατεία Νταμ είναι γεμάτη με τουλίπες από τη βόρεια Ολλανδία. Η Εθνική Ημέρα Τουλίπας γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο. (Neirfy/Shutterstock)

 

Ένα μεγάλο, ύψους 5,5 μέτρων, άγαλμα του Άτλαντα, στέκεται στην κορυφή της στέγης, βαστώντας στους ώμους του το σύμπαν. Ο Άτλας συμβολίζει το σύμπαν και τη σημαντική θέση που κατείχε το Άμστερνταμ τον 17ο αιώνα στον κόσμο. (Jane Rix/Shutterstock)

 

Στο πλούσια διακοσμημένο Vroedschapskamer (Αίθουσα του Συμβουλίου), ο πίνακας του Γκόβερτ Φλινκ [Govert Flinck] πάνω από το τζάκι θύμιζε στους συμβούλους τον Βασιλιά Σολομώντα, ο οποίος απεικονίζεται να ζητά από τον Θεό να του δώσει σοφία για να μπορέσει να οδηγήσει καλά τον λαό του. (Benning & Gladkova/Koninklijk Paleis Amsterdam)
Το 1806, ο Λουί Βοναπάρτης, αδελφός του Ναπολέοντα, έγινε βασιλιάς της Ολλανδίας και οικειοποιήθηκε το Δημαρχείο για Βασιλικό του Παλάτι. Ο αρχιτέκτων J. T. Thibault είχε την επίβλεψη της ανανέωσης της διακόσμησης σε στυλ Αυτοκρατορίας (style Empire). (Kit Leong/Shutterstock)

 

Ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα. Όταν η Ολλανδία περιήλθε εκ νέου στους Ολλανδούς, ο βασιλιάς Ουίλιαμ Α΄ κράτησε το κτίριο για παλάτι, το οποίο από το 1813 μέχρι σήμερα παραμένει στη βασιλική οικογένεια. Τώρα, χρησιμοποιείται μόνο σε επίσημες περιστάσεις, όπως συναντήσεις με αρχηγούς κρατών, απονομές βραβείων, πρωτοχρονιάτικες δεξιώσεις, κ. ά. Χρησιμοποιείται επίσης στους βασιλικούς γάμους και στις ορκωμοσίες και παραιτήσεις των βασιλιάδων. (RDV)

 

Το Δημαρχείο του Άμστερνταμ, πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Γιαν βαν ντερ Χέυντεν, 1668. Λούβρο, Παρίσι. (Public Domain)

 

Ο Τζέιμς Χάουαρντ Σμιθ, φωτογράφος αρχιτεκτονικής, σχεδιαστής και ιδρυτής της Cartio, έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να εκτιμήσουν την κλασική αρχιτεκτονική.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε