Σάββατο, 12 Ιούλ, 2025
Το λογότυπο της Shein έξω από τα γραφεία της στην πόλη Γκουανγκτζού. Κίνα, 11 Ιουνίου 2024. (Jade Gao/AFP μέσω Getty Images)

Το Βρετανικό Κοινοβούλιο προειδοποιεί για πίεση της Shein στους κανόνες εισαγωγής στο χρηματιστήριο

Η Βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή ζητά αυστηρότητα εν μέσω ανησυχιών για χρήση καταναγκαστικής εργασίας

Η Επιτροπή Επιχειρήσεων και Εμπορίου του βρετανικού Κοινοβουλίου εξέφρασε ανησυχία την Πέμπτη, μετά από αναφορές ότι η εταιρεία «γρήγορης μόδας» Shein επιχείρησε να πιέσει την αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου να χαλαρώσει τους κανόνες εισαγωγής στο χρηματιστήριο, ώστε να μπορέσει να εισαχθεί στη Χρηματιστηριακή Αγορά του Λονδίνου.

Σε επιστολή προς την Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (Financial Conduct Authority – FCA), ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Λίαμ Μπερν σημείωσε ότι η επιτροπή θα ανησυχούσε βαθύτατα σε περίπτωση αποδυνάμωσης των απαιτήσεων διαφάνειας, ιδίως όταν πρόκειται για υποθέσεις που ενδέχεται να σχετίζονται με παραβιάσεις διεθνών προτύπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των κανόνων θα μπορούσε να πλήξει την ακεραιότητα του βρετανικού χρηματιστηριακού καθεστώτος, να βλάψει τη φήμη των χρηματοοικονομικών αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ως προς τη δέσμευση της χώρας για την προάσπιση των υψηλότερων διεθνών εργασιακών προτύπων.

Oil-painting-ntdtv

Η Shein, η οποία ιδρύθηκε στην Κίνα και σήμερα έχει έδρα τη Σιγκαπούρη, έχει ανατρέψει τα δεδομένα στη βιομηχανία «γρήγορης μόδας», αποστέλλοντας απευθείας φθηνά ρούχα από εργοστάσια της Κίνας σε καταναλωτές στο εξωτερικό, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά την αποτυχία εισαγωγής της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λόγω αντιδράσεων από Αμερικανούς βουλευτές και των εμποδίων που αντιμετώπισε από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, η εταιρεία στράφηκε στο Λονδίνο, όπου επίσης αντιμετώπισε σχολαστικό έλεγχο. Οι ανησυχίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την πιθανότητα εμπλοκής καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων μουσουλμάνων για την κατασκευή των ενδυμάτων της, τα οποία ενδέχεται να κατασκευάζονται στo Σιντζιάνγκ.

Η επιστολή του Μπερν προς τη FCA ακολούθησε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο υπήρξε διαφωνία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της Βρετανίας και της Κίνας σχετικά με τη διατύπωση των παραγόντων κινδύνου στο ενημερωτικό δελτίο της Shein. Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε ότι η Shein υπέβαλε πρόσφατα προσχέδιο του δελτίου της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (HKEX), σε μια φερόμενη προσπάθεια να πιέσει τη βρετανική FCA να προχωρήσει σε χαλάρωση των κανόνων.

Η εφημερίδα The Epoch Times απευθύνθηκε στη Shein και στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ για σχόλια, χωρίς να λάβει απάντηση μέχρι τη δημοσίευση. Η FCA από την πλευρά της δήλωσε ότι δεν σχολιάζει μεμονωμένες αιτήσεις.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή, η βρετανική νομοθεσία απαιτεί από τις εισηγμένες εταιρείες να γνωστοποιούν στους επενδυτές παράγοντες κινδύνου. Αν και η FCA δεν προχωρά σε λεπτομερή έλεγχο των στοιχείων που αναφέρονται στα ενημερωτικά δελτία, έχει τη δυνατότητα να ερευνήσει μια εταιρεία μετά τη δημοσίευσή τους και να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση παραπλανητικών δηλώσεων.

Σε προηγούμενη επιστολή του προς τον Μπερν, ο διευθύνων σύμβουλος της FCA, Νικίλ Ράθι, είχε διευκρινίσει ότι η ανάγκη για γνωστοποίηση έκθεσης σε προμηθευτές από το Σιντζιάνγκ εξαρτάται κυρίως από τον νομικό κίνδυνο που αυτή συνεπάγεται. Επικαλέστηκε μάλιστα δύο περιπτώσεις όπου απαιτείται τέτοια γνωστοποίηση, λόγω των ρυθμίσεων που ισχύουν στις σχετικές δικαιοδοσίες — μεταξύ αυτών και ο αμερικανικός νόμος για την Πρόληψη Καταναγκαστικής Εργασίας των Ουιγούρων (Uyghur Forced Labor Prevention Act — UFLPA), ο οποίος απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων από το Σιντζιάνγκ, εκτός αν αποδεικνύεται ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί καταναγκαστική εργασία.

Η ΕΕ έχει επίσης εγκρίνει τον Κανονισμό για την Καταναγκαστική Εργασία, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το 2027, ωστόσο, σύμφωνα με τον Ράθι, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι σχετικές οδηγίες.

Ακτιβιστές έχουν επανειλημμένα καλέσει τη βρετανική κυβέρνηση να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με αυτή των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μετατραπεί σε «χώρο απόθεσης» προϊόντων που παράγονται με καταναγκαστική εργασία Ουιγούρων.

Οι Ουιγούροι υφίστανται μαζικές φυλακίσεις στην Κίνα, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα που κρατούνται σε δίκτυο στρατοπέδων συγκέντρωσης και άλλων εγκαταστάσεων στο Σιντζιάνγκ. Επιζώντες έχουν καταγγείλει καταναγκαστική εργασία, στείρωση, πολιτική πλύση εγκεφάλου και άλλες μορφές κακοποίησης.

Σύμφωνα με ανάλυση της Epoch Times βάσει επίσημων κινεζικών στοιχείων, πάνω από το 90% του βαμβακιού που παράγεται στην Κίνα τα τελευταία τρία χρόνια προέρχεται από τo Σιντζιάνγκ.

(Πηγή: The Epoch Times. Δημιουργήθηκε με Datawrapper)

 

Η Shein είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής ανοχής» στην καταναγκαστική εργασία και απαιτεί από τους συνεργαζόμενους κατασκευαστές να προμηθεύονται υλικά μόνο από εγκεκριμένες περιοχές.

Σε επιστολή της 20ής Ιανουαρίου προς τον Μπερν, η νομική σύμβουλος της Shein για την Ευρώπη, Γινάν Τζου, παρέθεσε κατάλογο των κινεζικών περιφερειών από τις οποίες προέρχονται οι προμηθευτές της εταιρείας, εξαιρώντας το Σιντζιάνγκ και το Μακάο.

Σύμφωνα με την ίδια, η Shein δεν απαγορεύει τη χρήση κινεζικού βαμβακιού στα προϊόντα της εφόσον η χρήση του δεν παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία στις αγορές όπου δραστηριοποιείται. Για να συμμορφωθεί με τον UFLPA, η εταιρεία συνεργάζεται με την εταιρεία ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας Oritain, η οποία το 2024 εντόπισε ότι το 1,3% του βαμβακιού της Shein προερχόταν από μη εγκεκριμένες πηγές.

Η Tζου πρόσθεσε ότι η εταιρεία απαιτεί από τους προμηθευτές υφασμάτων να δεσμεύονται ότι προμηθεύονται βαμβάκι μόνο από εγκεκριμένες περιοχές και να συμμορφώνονται με τους τοπικούς νόμους, ενώ οι κατασκευαστές με τους οποίους συνεργάζεται πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτά τα υφάσματα για τα προϊόντα που προορίζονται για τις ΗΠΑ και άλλες αγορές.

Η Epoch Times επικοινώνησε και με την Oritain για σχόλιο.

Με πληροφορίες από τα PA Media και Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε