Το Ίδρυμα Wikimedia, ένας αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που φιλοξενεί τη Wikipedia, απαγόρευσε σε 7 κινέζους χρήστες της ηπειρωτικής Κίνας να έχουν πρόσβαση στους ιστότοπούς του και ανακάλεσε την πρόσβαση των διαχειριστών για άλλους 12, σε μια υπόθεση που περιγράφηκε από τον αντιπρόεδρό του ως «άνευ προηγουμένου σε έκταση και φύση».
Η Μάγκι Ντένις, αντιπρόεδρος του Wikimedia για τη βιωσιμότητα της κοινότητας, ανακοίνωσε την ποινή σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 13 Σεπτεμβρίου στα μέλη του Wikimedia. Είπε ότι το ίδρυμα πήρε την απόφαση μετά από «μακροχρόνιες και σε βάθος έρευνες» σε ορισμένα μέλη της ομάδας χρηστών Wikimedians της ηπειρωτικής Κίνας (WMC).
Η Ντένις δεν έδωσε λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με το τι είχαν κάνει οι 19 χρήστες, αλλά είπε μόνο ότι υπήρχε «κίνδυνος ασφάλειας» με «ανησυχίες παρείσφρησης». Για τους 12 χρήστες που είχαν πρόσβαση διαχειριστή, φάνηκε να υπονοεί ότι είχαν εμπλακεί ή είχαν συνδεθεί με την έρευνα εκλογών. «Έχουμε επίσης επικοινωνήσει με αρκετούς άλλους συντάκτες με εξηγήσεις σχετικά με την έρευνα κατευθυντήριων γραμμών και τις πολιτικές και τα αιτήματα για τροποποίηση των συμπεριφορών τους», έγραψε η Ντένις. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η κοινότητα [της Βικιπαίδειας] μπορεί να διενεργήσει δίκαιες εκλογές, χωρίς ψηφοθηρία ή απάτη».
Η Wikipedia διεξάγει εκλογές για να επιλέξει έμπειρους συντάκτες για να γίνουν διαχειριστές, στους οποίους παρέχονται τεχνικές ικανότητες για την εκτέλεση εργασιών όπως ο αποκλεισμός χρηστών, η διαγραφή μιας σελίδας και η προστασία των σελίδων από περαιτέρω επεξεργασία. Ως αποτέλεσμα, ο ρόλος του διαχειριστή έχει γίνει μια πολυπόθητη θέση καθώς έχουν ξεσπάσει πόλεμοι επεξεργασίας στη Wikipedia για το περιεχόμενό της.
Η απαγόρευση θα μπορούσε να σχετίζεται με απειλές που οι Κινέζοι χρήστες της Wikipedia κατεύθηναν εναντίον μελών της Ομάδας Χρηστών της Κοινότητας Wikimedia Χονγκ Κονγκ (WMHKG), σε έναν πόλεμο επεξεργασίας για τα γεγονότα διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ.
Τον Ιούλιο, η Hong Kong Free Press (HKFP) αποκάλυψε ότι οι χρήστες της Wikipedia της ηπειρωτικής Κίνας συζητούσαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το αν θα αναφέρουν συνομήλικούς τους στο Χονγκ Κονγκ στην αστυνομία εθνικής ασφάλειας της πόλης. Ένα στιγμιότυπο οθόνης της συζήτησης που αποκτήθηκε από κατάστημα του Χονγκ Κονγκ έδειξε έναν χρήστη με το όνομα «Walter Grassroot».
Ο «Walter Grassroot» ήταν ένας από τους επτά χρήστες που απαγορεύτηκαν, σύμφωνα με μια σελίδα της Wikipedia.
Σύμφωνα με την HKFP, ο «Walter Grassroot» είναι ένας άνθρωπος που ζει στην παράκτια επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, ο οποίος συμμερίζεται τις απόψεις του Πεκίνου για το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Κατέρριψε επίσης πολλούς ειδησεογραφικούς συνδέσμους από την πλέον εγκαταλελειμμένη Apple Daily στη Wikipedia τον Ιούλιο.
Το Πεκίνο θεωρεί τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ως «ταραχοποιούς» και θεωρεί την Ταϊβάν μέρος των εδαφών της. Η Apple Daily — γνωστή για τη δημοσίευση άρθρων που υποστηρίζουν τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ και επικρίνουν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ)— είδε τα στελέχη της να συλλαμβάνονται και τα περιουσιακά στοιχεία να παγώνουν τον Ιούνιο μετά την ανακοίνωση έρευνας εθνικής ασφάλειας με στόχο την εταιρεία μέσων ενημέρωσης.
Το WMHKG αναγνωρίζεται από το Ίδρυμα Wikimedia, ενώ το WMC όχι. Όλες οι εκδόσεις της Wikipedia έχουν απαγορευτεί στην Κίνα από τον Απρίλιο του 2019.
Η Ντένις είπε ότι ορισμένοι χρήστες «τραυματίστηκαν σωματικά» εξαιτίας μιας τέτοιας παρείσφρησης.
Μια άλλη μορφή παρείσφρησης αφορούσε «όχι μόνο ανθρώπους που επιδιώκουν σκόπιμα να κερδίσουν την εύνοια με τις κοινότητές τους για να αποκτήσουν πρόσβαση και να προωθήσουν μια ατζέντα αντίθετη με τους στόχους της ανοικτής γνώσης, αλλά και άτομα που έχουν γίνει ευάλωτα στην εκμετάλλευση και τη βλάβη από εξωτερικές ομάδες, καθώς είναι ήδη έμπιστοι κάτοχοι μιας τέτοιας πρόσβασης», ανέφερε.
Η Ντένις έγραψε ότι θα προσφέρει μια ώρα στο γραφείο της τις επόμενες εβδομάδες για να συζητήσει τη παρείσφρηση και άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αποτροπής του «κοινοτικού εξαναγκασμού» στις μελλοντικές εκλογές.
Το ίδρυμα θα φιλοξενήσει δημόσια συνεδρίαση τις προσεχείς εβδομάδες για να επιλύσει αυτά τα ζητήματα καθώς επίσης να συζητήσει πώς μπορεί να προσεγγίσει τις μελλοντικές εκλογές για να αποφύγει τον «κοινοτικό εξαναγκασμό», δήλωσε η Ντένις. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κοινότητα μπορεί να διενεργήσει δίκαιες εκλογές, χωρίς ψηφοθηρία ή απάτη».
«Ελπίζουμε να συνδεθούμε με τη διεθνή κινεζική κοινότητα στο εγγύς μέλλον για να μιλήσουμε για προσεγγίσεις στις εκλογές που αποφεύγουν τον κίνδυνο παραποίησης έργων και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι είναι και αισθάνονται ασφαλείς συμβάλλοντας στην κινεζική έκδοση της Wikipedia», πρόσθεσε. Το WMC εξέδωσε μια δήλωση κατηγορώντας το Wikimedia ότι «υποκινήθηκε από ορισμένα άτομα εντός της κινεζικής κοινότητας Wiki». Πρόσθεσε ότι η απόφαση του ιδρύματος ήταν «αβάσιμη».
Το Ίδρυμα Wikimedia δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.