Ο Έλον Μασκ έβαλε στο στόχαστρο το YouTube κατά των «διαφημίσεων απάτης» στις 7 Ιουνίου, πυροδοτώντας εικασίες σχετικά με άλλη μια πιθανή εξαγορά μετά την προσπάθειά του στο Twitter.
Ο δισεκατομμυριούχος έστρεψε τα πυρά του κατά της εταιρείας της Google σε πρόσφατες αναρτήσεις στο Twitter την Τρίτη, οι οποίες περιλάμβαναν ένα meme που διακωμωδούσε αυτό που θεωρούσε ως διπλό πρότυπο στις πρακτικές του ιστότοπου βίντεο: να κάνει τα στραβά μάτια στις διαφημίσεις απάτης, ενώ να παίρνει σκληρή γραμμή για τις βρισιές στην πλατφόρμα.
Ακολούθησε μια άλλη ανάρτηση που έγραφε «Το YouTube φαίνεται να έχει ασταμάτητα διαφημίσεις απάτης».
— Elon Musk (@elonmusk) June 7, 2022
Εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας του YouTube, της Google, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό μέχρι στιγμής.
«Το YouTube δεν επιτρέπει spam, απάτες ή άλλες παραπλανητικές πρακτικές που εκμεταλλεύονται την κοινότητα του YouTube», αναφέρει η εταιρεία στις πολιτικές της. «Επίσης, δεν επιτρέπουμε περιεχόμενο όπου ο κύριος σκοπός είναι να εξαπατήσει άλλους ώστε να εγκαταλείψουν το YouTube για έναν άλλο ιστότοπο».
Οι απατεώνες του YouTube έχουν βάλει στο στόχαστρο τους οπαδούς του Μασκ. Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Tenable, τον Μάιο του 2021, πριν από την εμφάνιση του ιδρυτή της Tesla και της SpaceX στην εκπομπή «Saturday Night Live», μια σειρά από απάτες με κρυπτονομίσματα είχε τρέξει στην πλατφόρμα, οδηγώντας σε κλοπή πάνω από 9 εκατομμύριων δολαρίων. Οι απατεώνες προωθούσαν ένα ψεύτικο ψηφιακό νόμισμα της SpaceX, ισχυριζόμενοι ότι δημιουργήθηκε από τον Μασκ.
Οι δύο πρόσφατες αναρτήσεις του Μασκ προκάλεσαν συζητήσεις στο Twitter, καθώς οι χρήστες, μεταξύ των οποίων και ο συντηρητικός κωμικός Στίβεν Κράουντερ, πρότειναν πιθανή εξαγορά του YouTube – παραπέμποντας στις αρχικές του επιθέσεις στο Twitter πριν κάνει προσφορά εξαγοράς.
«Παρακαλώ αγόρασε το YouTube και επαναφέρετέ το στην προηγούμενη δόξα του 2016», έγραψε ως απάντηση η πολιτική σχολιάστρια Λόρεν Τσεν.
Ο Μασκ, εν τω μεταξύ, κατηγόρησε το Twitter ότι «αντιστέκεται και εμποδίζει» τη δυνατότητά του να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς bot στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για «παραβίαση» των όρων της προηγούμενης συμφωνίας τους.
Ήταν τον Απρίλιο όταν το Twitter αποδέχθηκε την προσφορά 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Μασκ για την εξαγορά και την ιδιωτικοποίησή του στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε αργότερα ότι η συμφωνία είναι «προσωρινά σε αναμονή» εν αναμονή πλήρους πληροφόρησης σχετικά με τα spam και τους ψεύτικους λογαριασμούς, αλλά ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται για την εξαγορά».
«Η προσφορά μου βασιζόταν στο ότι τα αρχεία του Twitter στην SEC θα ήταν ακριβή», έγραψε ο Μασκ στο Twitter στις 17 Μαΐου. «Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter αρνήθηκε δημοσίως να παρουσιάσει αποδείξεις για το <5%. Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι να το κάνει».