Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, με στόχο να συμβάλει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.
Όλα ξεκίνησαν στις 10 Μαΐου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των δύο εμπόλεμων χωρών στην Κωνσταντινούπολη, στις 15 Μαΐου, με σκοπό τον τερματισμό μιας πολυετούς σύγκρουσης που έχει αφήσει βαθιά χαραγμένα τα σημάδια της.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απάντησε άμεσα, εκδηλώνοντας πρόθεση να στηρίξει τον διάλογο, ακόμα και με την προσωπική του παρουσία στην Τουρκία – υπό την προϋπόθεση ότι το ίδιο θα πράξει και ο Πούτιν. Έτσι, δημιουργήθηκε το ενδεχόμενο συνάντησης κορυφής σε ηγετικό επίπεδο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος, στις 14 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο Τραμπ αποκάλυψε πως ο Πούτιν του έχει ζητήσει να παρευρεθεί στη συνάντηση στην Τουρκία. Ο ίδιος, ωστόσο, υπογράμμισε πως παραμένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα σχετικά με τη διενέργεια της συνάντησης.
Το πρόγραμμα του Τραμπ είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένο, αφού ετοιμάζεται για αναχώρηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 15 Μαΐου. «Αύριο θα βρισκόμαστε στα Εμιράτα. Το πρόγραμμά μας είναι γεμάτο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους. «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είμαι διατεθειμένος να αλλάξω τα σχέδιά μου αν αυτό μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές».
Παράλληλα, ο Τραμπ ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, έχει προγραμματίσει ταξίδι στην Τουρκία την ίδια εβδομάδα. «Ο Μάρκο θα είναι εκεί και έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός», σχολίασε.
Παραδέχθηκε, πάντως, πως δεν είναι βέβαιο αν ο Πούτιν θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, εάν ο ίδιος (ο Τραμπ) τελικά δεν παραβρεθεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου στις 14 Μαΐου, ρωσική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τις συνομιλίες, δίχως ωστόσο να διευκρινιστεί ακόμη το ποιοι θα εκπροσωπήσουν επίσημα τη Ρωσία.
Η ρωσική πλευρά είχε προηγουμένως ανακοινώσει μονομερή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας τριών ημερών, από τις 8 ως τις 10 Μαΐου, με αφορμή την 80ή επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας – γνωστής στη Ρωσία ως «Ημέρα της Νίκης». Η Ουκρανία, ωστόσο, απέρριψε το διάλειμμα αυτό, καταγγέλλοντας συνέχιση των επιθέσεων εκ μέρους της Μόσχας.
Παρά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, ο Ζελένσκι είχε προτρέψει τον Πούτιν να δεχθεί πρόταση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών με την υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς και να παρατείνει τη ρωσική εκεχειρία μέχρι και τη σύνοδο της 15ης Μαΐου στην Τουρκία. «Η Ουκρανία αναμένει μια πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός, ξεκινώντας από αύριο, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο έδαφος για τη διπλωματία», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος σε γραπτή δήλωσή του στις 11 Μαΐου, ως απάντηση στην πρόσκληση του Πούτιν για συνομιλίες.
Με την συμβολή των Τζέικομπ Μπεργκ και Reuters.