Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, ο ιστορικός και ανώτερος ερευνητής του Ινστιτούτου Χούβερ, Βίκτωρ Ντέιβις Χάνσον, θεωρεί ότι ο πρόεδρος προετοιμάζει σταδιακά τους υποστηρικτές του που τάσσονται κατά των στρατιωτικών επεμβάσεων για το ενδεχόμενο μιας πιο δυναμικής αναμέτρησης στη Μέση Ανατολή.
Στην προεκλογική εκστρατεία του 2024, ο Τραμπ προέβαλε επανειλημμένα το γεγονός ότι απέφυγε νέους πολέμους κατά την πρώτη του θητεία και τόνιζε τα σχέδιά του για γρήγορη επίλυση των τρεχουσών συγκρούσεων, όπως εκείνη στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την προσέγγισή του στην εξωτερική πολιτική ως «ειρήνη μέσω ισχύος» και δεν δίστασε να απειλήσει με στρατιωτική δράση για να προωθήσει την ατζέντα του.
Τον Μάρτιο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την προσπάθειά του για μια νέα συμφωνία που θα περιόριζε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προειδοποίησε χαρακτηριστικά: «Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα ακολουθήσουν βομβαρδισμοί».
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Γιαν Γικέλεκ, παρουσιαστή της εκπομπής “American Thought Leaders” του EpochTV, ο Χάνσον επισήμανε ότι ο Τραμπ προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί όσον αφορά τους χειρισμούς του απέναντι στο Ιράν.
«Η υπόσχεση του κινήματος MAGA (Make America Great Again) με την οποία έθεσε υποψηφιότητα προέβλεπε όχι άλλους προαιρετικούς πολέμους στη Μέση Ανατολή, όχι εμπλοκές σε ξένες υποθέσεις και ότι είναι πάντα προτιμότερος ο διάλογος από τον πόλεμο», δήλωσε.
Αν και η κυβέρνηση Τραμπ συμμετέχει σε διαδοχικούς γύρους έμμεσων συνομιλιών με Ιρανούς αντιπροσώπους, ο Χάνσον εκτιμά ότι η ισραηλινή ηγεσία θεωρεί πως η παρούσα συγκυρία αποτελεί ευνοϊκή ευκαιρία για να χτυπήσει το Ιράν.
Ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία, ο Χάνσον υποστηρίζει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία ώστε να εξοικειώσει τη βάση του με την ισραηλινή οπτική.
«Λέει στο Ισραήλ: ‘Ας αφιερώσουμε έξι ή επτά μήνες σε διαπραγματεύσεις… Θα διαπραγματευτούμε μέχρι το σημείο όπου θα πρέπει είτε να συμμορφωθούν είτε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Και αν αποδειχθεί ότι έχετε δίκιο… τότε θα έχουμε επιχειρήματα να παρουσιάσουμε στη βάση του MAGA’».
Συρία
Ο Χάνσον θεωρεί την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία στη Συρία ως σημαντική ευκαιρία για περαιτέρω απομόνωση της Τεχεράνης και περιορισμό της επιρροής της σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα τον Δεκέμβριο, μετά από αιφνιδιαστική επίθεση που ηγήθηκε η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, μια σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση που ξεκίνησε ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία και την οποία η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
Μετά την κατάληψη της Δαμασκού, ένα συμβούλιο υπό την ηγεσία των ανταρτών όρισε τον Αχμέντ αλ-Σαράα —ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ— πρόεδρο μιας νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας. Το συμβούλιο τοποθέτησε επίσης άλλα μέλη της οργάνωσης σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις.
Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο Σαράα επιχείρησε να παρουσιαστεί πιο μετριοπαθής απ’ ό,τι θα υποδήλωνε το παρελθόν του. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, έχουν μειώσει την εχθρική τους στάση.
Τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνησή του απέσυρε την αμοιβή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψη του Σαράα, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η τότε βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής, Μπάρμπαρα Λιφ, να συναντηθεί με τον ανερχόμενο Σύρο ηγέτη.
Αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας «για να τους δώσει μια ευκαιρία να μεγαλουργήσουν». Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Σαράα κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι εξετάζει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα συριακή ηγεσία.
Παράλληλα, ο Τραμπ παρότρυνε τον Σαράα να προσχωρήσει στις Συμφωνίες του Αβραάμ, το πλαίσιο εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και διαφόρων μουσουλμανικών κρατών της περιοχής.
Παρά το παρελθόν του Σαράα, ο Χάνσον επισημαίνει ότι η Τουρκία, το Ισραήλ, οι Κούρδοι της Συρίας και τα γειτονικά αραβικά κράτη τον προτιμούν από τον Άσαντ, και υπονοεί ότι ο Τραμπ μάλλον συμμερίζεται αυτή την άποψη.
«Ίσως πρόκειται για τρομοκράτες, αλλά μπορεί να στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις. Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα. Ωστόσο, όλες αυτές οι πλευρές έκριναν ότι η νέα κατάσταση είναι προτιμότερη από το καθεστώς Άσαντ. Και τα περισσότερα από αυτά τα συμφέροντα ήταν φιλοαμερικανικά», κατέληξε.