Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε στις 4 Μαΐου τη χρήση στρατιωτικής βίας για την προσάρτηση του Καναδά, αλλά είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στην περίπτωση της Γροιλανδίας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που προβλήθηκε την Κυριακή στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC, η παρουσιάστρια Κριστίν Γουέλκερ ρώτησε τον Τραμπ αν θα απέκλειε τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά του Καναδά. Ο Τραμπ απάντησε: «Νομίζω ότι δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Κάτι θα μπορούσε να συμβεί με τη Γροιλανδία. Θα είμαι ειλικρινής, το χρειαζόμαστε αυτό για την εθνική και διεθνή ασφάλεια».
«Αλλά όχι με τον Καναδά;» ρώτησε ο Γουέλκερ.
«Είναι εξαιρετικά απίθανο», απάντησε ο Τραμπ γελώντας. «Απλώς δεν το βλέπω με τον Καναδά, πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η ανάληψη δράσης κατά της Γροιλανδίας ήταν επίσης απίθανη, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να δει συνθήκες υπό τις οποίες θα ήταν ανοιχτός σε κάτι τέτοιο.
«Δεν το αποκλείω. Δεν λέω ότι θα το κάνω, αλλά δεν αποκλείω τίποτα», είπε ο Τραμπ.
«Χρειαζόμαστε πολύ τη Γροιλανδία… για τη διεθνή ασφάλεια», πρόσθεσε, υποσχόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «αγαπήσουν» τον «πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων» που κατοικούν αυτή τη στιγμή στο αρκτικό μεγανήσι.
«Έχουμε ρωσικά σκάφη και έχουμε κινεζικά σκάφη, οπλισμένα πλοία παντού — αεροπλανοφόρα, οπλισμένα πλοία — που κινούνται πάνω-κάτω στις ακτές της Γροιλανδίας. Χρειαζόμαστε προστασία. Σε διεθνές επίπεδο, το χρειαζόμαστε.»
Καναδάς
Μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο, ο Τραμπ αναστάτωσε τη διεθνή κοινότητα αφού εξέφρασε ενδιαφέρον για την ανάκτηση του ελέγχου των ΗΠΑ στη Διώρυγα του Παναμά, την απόκτηση του ελέγχου της Γροιλανδίας και ενδεχομένως την απορρόφηση του Καναδά ως 51η πολιτεία.
Μετά τις εκλογές, σε συναντήσεις με τον τότε Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντό, ο Τραμπ αναφέρθηκε στον Τρουντό ως «Κυβερνήτη… της Μεγάλης Πολιτείας του Καναδά».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ήταν σοβαρός σχετικά με την πρόταση και πίστευε ότι θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών.
Ερωτηθείς αν θα συζητούσε την προοπτική προσθήκης του Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον νεοεκλεγέντα Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ, ο Τραμπ απάντησε: «Θα μιλάω πάντα γι’ αυτό».
«Αν ο Καναδάς ήταν πολιτεία, δεν θα μας κόστιζε. Θα ήταν υπέροχο», είπε.
Μιλώντας για έναν υποθετικό χάρτη μετά από μια συγχώνευση ΗΠΑ-Καναδά, ο Τραμπ είπε: «Είμαι άνθρωπος των ακινήτων στην καρδιά. Όταν κοιτάζω αυτόν [τον χάρτη] χωρίς αυτή την τεχνητή γραμμή που χαράχθηκε με χάρακα πριν από πολλά χρόνια… Τι όμορφη χώρα θα ήταν».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, θα ωφελούνταν από το γεγονός ότι ο Καναδάς δεν θα εξαρτιόταν από αυτές όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, όντας ξεχωριστή χώρα.
«Ο Καναδάς [ξοδεύει] λιγότερα χρήματα για τον στρατό από σχεδόν οποιοδήποτε έθνος στον κόσμο», είπε ο Τραμπ. «Πληρώνουν το ΝΑΤΟ λιγότερο από οποιοδήποτε έθνος. Νομίζουν ότι επιδοτούμε, νομίζουν ότι θα τους προστατεύσουμε — και στην πραγματικότητα, το κάνουμε — αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μεταφέρουν το πλήρες μερίδιό τους και είναι άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους φορολογούμενούς μας».
Από το 2024, ο Καναδάς ήταν ένα από τα οκτώ κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δεν πληρούσαν τις ελάχιστες αμυντικές δαπάνες του 2% του ΑΕΠ τους. Με αμυντικές δαπάνες στο 1,37% του ΑΕΠ του, ο Καναδάς βρισκόταν στην πέμπτη και τελευταία θέση το 2024. Ο πρωθυπουργός Κάρνεϊ δήλωσε ότι ο Καναδάς θα καλύψει την απαίτηση δαπανών του 2% έως το 2030.
Γροιλανδία
Πολύ περισσότερο από την γεωπολιτική προσοχή του Τραμπ στο δυτικό ημισφαίριο έχει επικεντρωθεί στη Γροιλανδία.
Ο Τραμπ έχει από καιρό φιλοδοξίες να κάνει τη Γροιλανδία έδαφος των ΗΠΑ, αρχικά διατυπώνοντας την ιδέα της αγοράς της από τη Δανία, η οποία έχει επί του παρόντος τον έλεγχο της περιοχής, το 2019 κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για το ενδιαφέρον του για το αραιοκατοικημένο νησί της Αρκτικής.
Η απόκτηση αμερικανικού ελέγχου της Γροιλανδίας αποτελεί κεντρικό σημείο της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, η οποία έχει συγκριθεί με το Δόγμα Μονρό στην εστίασή του στην αύξηση της αμερικανικής επιρροής στη γεωπολιτική του Δυτικού Ημισφαιρίου.
Η βόρεια ακτογραμμή της Ρωσίας περιβάλλει την Αρκτική και ο αντίπαλος έχει από καιρό δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή.
Τον Δεκέμβριο του 2024, ένα άρθρο του Υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι το κινεζικό ενδιαφέρον για την περιοχή αυξανόταν επίσης και θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων στην Αρκτική.
Από τον Οκτώβριο, οι δύο κορυφαίοι αντίπαλοι των ΗΠΑ διεξάγουν κοινές περιπολίες στην περιοχή, μια κλιμάκωση από την προηγουμένως ελάχιστη εμπλοκή της Κίνας στις υποθέσεις της Αρκτικής.
Κατά τη διάρκεια περιοδείας του Μαρτίου στη Γροιλανδία, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης στην Αμερικανική Διαστημική Βάση Πιτουφίκ στο βόρειο άκρο του νησιού, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Βανς δήλωσε ότι η κυβέρνηση «ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια της Αρκτικής» και προέβλεψε ότι το ζήτημα θα αυξηθεί σε σημασία τα επόμενα χρόνια.
Ο Βανς δήλωσε ότι η Δανία, η οποία επί του παρόντος κυβερνά τη Γροιλανδία, δεν έχει «αφιερώσει τους απαραίτητους πόρους για να διατηρήσει αυτή τη βάση, να διατηρήσει τα στρατεύματά μας και… να διατηρήσει τον λαό της Γροιλανδίας ασφαλή από πολλές πολύ επιθετικές εισβολές από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα έθνη» στην περιοχή.
Εκτός από αυτό, η Διαστημική Βάση Πιτουφίκ είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική πυραυλικής άμυνας της Αμερικής, καθώς η Αρκτική αντιπροσωπεύει τη μικρότερη απόσταση που θα έπρεπε να πετάξει ένας πύραυλος ICBM για να χτυπήσει την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.
Σπάνιες γαίες, όπως το λίθιο και το τιτάνιο, είναι άφθονα στο νησί — συμπεριλαμβανομένων 31 κρίσιμων ορυκτών από τα περίπου 50 που έχουν προσδιοριστεί από το Υπουργείο Ενέργειας. Αρκετά από αυτά τα ορυκτά είναι κρίσιμα για την κατασκευή των μικροτσίπ που τροφοδοτούν σχεδόν όλη τη σύγχρονη τεχνολογία.
Η Κίνα κυριαρχεί επί του παρόντος στη διεθνή αγορά σε πολλά από αυτά, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τον κορυφαίο αντίπαλό τους σε αυτόν τον τομέα.
Η περιοχή γειτνιάζει επίσης με πολλά κρίσιμα ναυτιλιακά και στρατηγικά κανάλια στην Αρκτική, αυξάνοντας την πιθανή αξία της για τις Ηνωμένες Πολιτείες.