Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει στη σκληρή του γραμμή, ξεκαθαρίζοντας ακόμη μία φορά στις 22 Απριλίου πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία σε εδάφη που έχουν καταληφθεί από το 2014 και μετά, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας.
Λίγα 24ωρα αργότερα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Ουκρανού ηγέτη μέσω της πλατφόρμας Truth Social, αναφέροντας πως με αυτή του τη στάση «ναρκοθετεί» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, ο Τραμπ δήλωσε: «Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος. Αλλά αν θέλουν την Κριμαία, γιατί δεν πολέμησαν για αυτή πριν από 11 χρόνια όταν παραδόθηκε δίχως να πέσει ούτε μια τουφεκιά;»
Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός επέκρινε περαιτέρω τη στάση του Κιέβου, τονίζοντας: «Δηλώσεις όπως αυτές του Ζελένσκι κάνουν πάρα πολύ δύσκολη την επίτευξη λύσης σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν έχει τίποτα να υπερηφανεύεται! Η κατάσταση για την Ουκρανία είναι απελπιστική – Μπορεί να έχει ειρήνη τώρα ή να συνεχίσει να πολεμάει για άλλα τρία χρόνια και στο τέλος να χάσει ολόκληρη τη χώρα».
Στο παρασκήνιο, η Ουάσιγκτον διατυπώνει το τελευταίο διάστημα ειρηνευτικές προτάσεις, προτείνοντας ως βάση έναν συμβιβασμό με πάγωμα της σύγκρουσης στις τρέχουσες γραμμές του μετώπου. Τέτοια συμφωνία θα σήμαινε πρακτικά παραχώρηση από πλευράς Κιέβου περιοχών που έχει χάσει μετά το 2014. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζει Ντι Βανς, άφησε να εννοηθεί πως αυτή είναι η ουσία του αμερικανικού σχεδίου, αν και ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει επίσημες λεπτομέρειες.
Το περιθώριο για συνεννόηση φαίνεται ωστόσο στενό. Στη συνέντευξη Τύπου στις 22 Απριλίου, ο Ζελένσκι επέμεινε αμετακίνητος: «Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νομική αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σε ουκρανικά εδάφη, είτε στην Κριμαία είτε αλλού».
Στο μεταξύ, θυμίζουμε πως από τον περασμένο Φεβρουάριο, η ένταση δεν απουσιάζει από τη σχέση Τραμπ–Ζελένσκι, καθώς στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο στις 28/2, οι δύο ηγέτες συγκρούστηκαν με αφορμή τα αιτήματα για περισσότερη αμερικανική βοήθεια και τις θέσεις τους για συμβιβασμό με τη Μόσχα. Τον Μάρτιο, η αμερικανική διπλωματία πρότεινε εκεχειρία 30 ημερών, πρόταση που κατ’ αρχήν έγινε δεκτή από το Κίεβο, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκδήλωσε «ενδιαφέρον» χωρίς να δώσει πλήρη στήριξη.
Η εκεχειρία αυτή επικεντρώνεται κυρίως σε περιορισμό των επιθέσεων κατά ενεργειακών στόχων, ωστόσο η εφαρμογή της έχει προσκρούσει σε αλληλοκατηγορίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για παραβιάσεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ προειδοποίησε πως θα αποσυρθεί από κάθε μεσολαβητική προσπάθεια αν δεν διαπιστωθεί σύντομα πρόοδος.