Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα πρέπει να ακυρωθεί εάν η Χαμάς δεν απελευθερώσει όλους τους εναπομείναντες ομήρους από τη Γάζα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ είπε ότι εναπόκειται στο Ισραήλ να τηρήσει τη συμφωνία, η οποία επετεύχθη τον περασμένο μήνα, λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τραμπ.
«Εάν δεν επιστραφούν όλοι οι όμηροι της Γάζας μέχρι το Σάββατο στις 12 μ.μ., θα ακυρώσουμε την κατάπαυση του πυρός», είπε.
«Το Ισραήλ μπορεί να την παρακάμψει, αλλά από εμένα, το Σάββατο στις 12 η ώρα. Και αν δεν είναι εδώ, θα ξεσπάσει η κόλαση.»
Κατά την άποψη του, «πολλοί από τους ομήρους είναι νεκροί».
Στις 9 Φεβρουαρίου δήλωσε : «Δεν ξέρω πόσο ακόμα μπορούμε να το αντέξουμε», αναφερόμενος στην αδυνατισμένη κατάσταση των τριών ομήρων που απελευθερώθηκαν εκείνη την ημέρα. «Μοιάζουν με επιζώντες του Ολοκαυτώματος».
Τη Δευτέρα, η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση της συμφωνίας, η οποία έχει οδηγήσει στην απελευθέρωση μέχρι στιγμής 21 ομήρων για περισσότερους από 730 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Η Χαμάς δήλωσε ότι δεν θα απελευθερώσει την επόμενη παρτίδα ομήρων στις 15 Φεβρουαρίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Περισσότεροι από 70 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων τους 34 θεωρεί νεκρούς το Ισραήλ.
«Η ηγεσία της αντίστασης παρακολουθεί στενά τις παραβιάσεις του εχθρού και την αποτυχία του να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας», δήλωσε εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. «Αυτό περιλαμβάνει καθυστερήσεις στο να επιτραπεί στους εκτοπισμένους Παλαιστινίους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, στοχοποίησή τους με αεροπορικές επιδρομές και πυρά σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας και μη διευκόλυνση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως είχε συμφωνηθεί.»
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίζραελ Κατς απάντησε λέγοντας ότι η Χαμάς είναι αυτή που θα παραβιάσει «πλήρως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων».
«Έχω δώσει εντολή στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις να προετοιμαστούν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για κάθε πιθανό σενάριο στη Γάζα, και να προστατεύσουν τις κοινότητες», είπε.
Τα σχόλια του Τραμπ έγιναν μία ημέρα αφότου δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στη Γάζα σύμφωνα με την πρόσφατη πρότασή του να αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή για να την ανοικοδομήσουν.
«Όχι, δεν θα μπορούσαν, επειδή θα έχουν πολύ καλύτερη στέγαση», είπε. «Μιλάω για την οικοδόμηση ενός μόνιμου χώρου γι’ αυτούς.»
Ο Τραμπ είχε ζητήσει από την Αίγυπτο και την Ιορδανία να φιλοξενήσουν τους κατοίκους της Γάζας, αλλά οι χώρες αυτές αρνήθηκαν.
«Εάν η Αίγυπτος και η Ιορδανία αρνηθούν να δεχθούν Παλαιστίνιους στο έδαφός τους, θα εξετάσω το ενδεχόμενο να ακυρώσω την αποστολή βοήθειας προς αυτές», δήλωσε ο πρόεδρος στις 10 Φεβρουαρίου.
Του Jackson Richman
Με πληροφορίες από το Associated Press