Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέρριψε τη Δευτέρα την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία στον Τζο Μπάιντεν, τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνοντας πως δεν είναι δικός του πόλεμος και επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να τον τερματίσει γρήγορα.
Οι δηλώσεις του Τραμπ, στις 14 Απριλίου, δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διατυπώθηκαν εκ νέου από το Οβάλ Γραφείο, μία ημέρα μετά την εμφάνιση του Ουκρανού προέδρου στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS. Ο Ζελένσκι είχε απορρίψει τις θέσεις της κυβέρνησης Τραμπ ότι η Ουκρανία φέρει μερίδιο ευθύνης για τον πόλεμο, κάνοντάς λόγο για «παραποιημένη πραγματικότητα».
«Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι του Μπάιντεν, όχι δικός μου», ανήρτησε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social. «Μόλις ήρθα, και για τέσσερα χρόνια, κατά τη θητεία μου, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στο να τον αποτρέψω. Ο πρόεδρος Πούτιν και όλοι οι άλλοι σέβονταν τον πρόεδρό σας!»
Ο Τραμπ κατηγόρησε τόσο τον Μπάιντεν όσο και τον Ζελένσκι που επέτρεψαν να ξεσπάσει ο πόλεμος, υποστηρίζοντας πως «υπήρχαν πολλοί τρόποι να αποτραπεί».
Αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε πως και ο Πούτιν φέρει ευθύνη. «Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να τον είχε σταματήσει, ο Ζελένσκι θα μπορούσε να τον είχε σταματήσει, και ο Πούτιν δεν θα έπρεπε να τον είχε ξεκινήσει ποτέ. Όλοι φέρουν ευθύνη», ανέφερε.
Ο Τραμπ δήλωσε πως η ομάδα του σημειώνει «πρόοδο» στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο απεσταλμένος του στη Μέση Ανατολή, Στηβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη για να συζητήσουν μία ειρηνευτική συμφωνία με αμερικανική διαμεσολάβηση.
Αν και η Ουκρανία υποστηρίζει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, η Ρωσία έχει θέσει εκτεταμένες προϋποθέσεις που ουσιαστικά έχουν αναστείλει τη διαδικασία. Ο Τραμπ κάλεσε τη Ρωσία να «προχωρήσει» με τη συμφωνία ειρήνης, επισημαίνοντας το καταστροφικό ανθρώπινο κόστος ενός «τρομερού και χωρίς νόημα πολέμου».
Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντμίτρι Πολιάνσκι, δήλωσε τη Δευτέρα στο κρατικό πρακτορείο Tass ότι η επίσκεψη του Γουίτκοφ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μελλοντική συνάντηση κορυφής μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, αν και επίσημη κατάπαυση του πυρός πριν το Πάσχα θεωρείται απίθανη.
Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν λίγες μόλις ώρες μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι της Ουκρανίας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, και τραυμάτισε περισσότερους από 100, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Η επίθεση αυτή είναι η τελευταία μίας σειράς αεροπορικών και μη επανδρωμένων επιθέσεων, που έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την επίθεση στο Σούμι ως ακόμη μία απόδειξη της περιφρόνησης του Πούτιν προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Ελίνα Βάλτονεν, δήλωσε ότι η επίθεση, η οποία σημειώθηκε λίγο μετά την επίσκεψη του Γουίτκοφ, «καταδεικνύει πως η Ρωσία δείχνει απόλυτη περιφρόνηση για τη διαδικασία ειρήνευσης». Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, συμφώνησε με την κριτική της, σχολιάζοντας ότι ο Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός.
Ο Ζελένσκι, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «60 Minutes», απάντησε στις κατηγορίες του Τραμπ πως η Ουκρανία δεν μπορεί να προκάλεσε τον πόλεμο, λέγοντας: «Υπάρχει επιτιθέμενος και υπάρχει θύμα. Οι Ρώσοι είναι ο επιτιθέμενος και εμείς είμαστε το θύμα».
Κάλεσε επίσης τον Τραμπ να επισκεφθεί την Ουκρανία για να διαπιστώσει την καταστροφή ιδίοις όμμασι και πρόσθεσε: «Μετά, ας καταρτίσουμε ένα σχέδιο για το πώς να τελειώσει ο πόλεμος».