Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι «πολύ κοντά» στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή.
Η δήλωσή του ήρθε μετά τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στίβεν Γουίτκοφ, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία την ίδια ημέρα. Ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, χαρακτήρισε τη συνάντηση διάρκειας τριών ωρών «εποικοδομητική» και «πολύ χρήσιμη», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και οι δύο πλευρές θα πρέπει τώρα να συναντηθούν, σε υψηλότατο επίπεδο, για να “ολοκληρώσουν” τη διαδικασία», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, μετά την άφιξή του στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι «τα περισσότερα από τα κύρια σημεία» έχουν συμφωνηθεί, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες, καλώντας και τις δύο χώρες να «σταματήσουν την αιματοχυσία» και να τερματίσουν ολοκληρωτικά τον πόλεμο.
Ο Ουσάκοφ δήλωσε ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε «στη δυνατότητα επανέναρξης άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας». Ο Γουίτκοφ δεν έχει σχολιάσει δημόσια τη συνάντηση.
«Η συνομιλία αυτή επέτρεψε στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες να φέρουν τις θέσεις τους πιο κοντά, όχι μόνο στο ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και σε άλλα διεθνή θέματα», είπε ο Ουσάκοφ.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Ρώμη το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Σερχίι Νικιφόροφ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Στίβεν Τσέουνγκ, δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Ζελένσκι είχαν σήμερα ιδιωτική και πολύ παραγωγική συνάντηση. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.»
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Πέμπτη στο CBS News ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να φτάσει σε συμφωνία», αλλά τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμη ορισμένα ειδικά σημεία που πρέπει να ρυθμιστούν».
«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύει, και νομίζω δικαίως, ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Λαβρόφ στην εκπομπή Face the Nation του CBS News, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο πόλεμος «δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς πίεση» προς τη Ρωσία για την αποδοχή άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός.
«Η έλλειψη επαρκούς πίεσης στη Ρωσία της επιτρέπει να εισάγει πυραύλους και άλλα όπλα — και να τα χρησιμοποιεί εδώ, στην Ευρώπη», τόνισε. «Επιμένουμε ότι η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει άμεσα και άνευ όρων σε πλήρη κατάπαυση του πυρός.»
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είχε αποδεχθεί αμερικανική πρόταση κατάπαυσης του πυρός πριν από 45 ημέρες και υπέβαλε «άμεση πρόταση» στη Ρωσία για διακοπή των επιθέσεων σε πολιτικούς στόχους, αλλά η Μόσχα την απέρριψε.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν διέταξε την πλήρη εισβολή με την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών. Ο Πούτιν κήρυξε «ανακωχή του Πάσχα» στις 19 Απριλίου, διατάσσοντας την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μέχρι τα μεσάνυχτα της 20ής Απριλίου. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της ανακωχής.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε ζητήσει από τη Ρωσία να επεκτείνει την ανακωχή πέραν του Πάσχα, αλλά συνάντησε άρνηση. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε στις 21 Απριλίου ότι επανέλαβε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» μετά τη λήξη της ανακωχής.
Η διοίκηση Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να προβεί σε εδαφικές παραχωρήσεις ως μέρος μιας συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Χερσόνησος της Κριμαίας θα παραμείνει υπό ρωσικό έλεγχο.
«Η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία», είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στις 25 Απριλίου. «Ο Ζελένσκι το καταλαβαίνει, και όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι μαζί τους εδώ και πολύ καιρό.»
Ο Τραμπ επίσης εξέφρασε σκεπτικισμό για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η επιδίωξη αυτή συνέβαλε στην έναρξη του πολέμου.
«Νομίζω ότι ο πόλεμος ξεκίνησε όταν άρχισαν να μιλούν για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», είπε. «Αν δεν το είχαν θέσει ως θέμα, θα υπήρχαν πολύ καλύτερες πιθανότητες να μην είχε ξεκινήσει ο πόλεμος.»
Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο η Ουκρανία να αναγνωρίσει επίσημα τη ρωσική κυριαρχία σε οποιοδήποτε από τα εδάφη της.
Ο Τραμπ είχε δηλώσει στις 18 Απριλίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσύρουν τις προσπάθειές τους για διαμεσολάβηση αν οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές αρνηθεί να συνεργαστεί για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Με την συμβολή των Reuters και Ράιαν Μόργκαν.