Τουλάχιστον έξι Ρώσοι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους μετά από ναυάγιο του μίνι-υποβρυχίου «Σίντμπαντ» στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Χουργκάντα της Αιγύπτου, στην Ερυθρά Θάλασσα, το πρωί της 27ης Μαρτίου. Το τραγικό περιστατικό συνέβη λιγότερο από ένα μίλι από τις ακτές του θερέτρου και συνολικά 45 τουρίστες και πέντε μέλη αιγυπτιακού πληρώματος επέβαιναν στο σκάφος.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Ερυθράς Θάλασσας, υποστράτηγο Αμρ Χανάφι, 39 τουρίστες διασώθηκαν, με 29 από αυτούς να έχουν υποστεί διάφορα τραύματα και να μεταφέρονται εσπευσμένα σε νοσοκομεία της περιοχής, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η ζωή τους.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κάιρο ανακοίνωσε αρχικά τέσσερις νεκρούς και αδιευκρίνιστο αριθμό αγνοούμενων, αλλά αργότερα επιβεβαιώθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι έξι Ρώσοι τουρίστες – μεταξύ αυτών και δύο ανήλικοι – ανασύρθηκαν νεκροί από συνεργεία έρευνας και διάσωσης.
Σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία, όλοι οι τουρίστες στο υποβρύχιο ήταν Ρώσοι πολίτες, πελάτες του γνωστού ταξιδιωτικού πρακτορείου Biblio Globus, και συμμετείχαν σε μία «συνήθη υποβρύχια παρατήρηση» κοντά σε έναν από τους κοραλλιογενείς υφάλους που αφθονούν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το υποβρύχιο, ένα από τα μόλις 14 τουριστικά καταδυτικά σκάφη αυτού του τύπου στον κόσμο, ανήκε στην εταιρεία Sindbad Submarines και είχε κατασκευαστεί στη Φινλανδία με δυνατότητα κατάδυσης έως και 68 μέτρα, αν και συνήθως διενεργούσε ξεναγήσεις σε ρηχότερα βάθη, περίπου 23 μέτρα. Εξοπλισμένο με 44 θέσεις και ειδικά σχεδιασμένα παράθυρα για παρατήρηση, αποτελούσε δημοφιλή τουριστική εμπειρία για επισκέπτες της περιοχής.
Ασαφή παραμένουν ακόμα τα αίτια του τραγικού συμβάντος. Οι αρχικές εκτιμήσεις των αρχών δεν έχουν ακόμη αποφανθεί εάν επρόκειτο για μηχανική ή τεχνική βλάβη που εμπόδισε το υποβρύχιο να επανέλθει στην επιφάνεια. Αναμένονται περαιτέρω έρευνες και εμπειρογνωμοσύνη για να εξακριβωθούν πλήρως οι αιτίες της ναυτικής τραγωδίας.
Αυτή είναι η δεύτερη σοβαρή τραγωδία μέσα σε λίγους μήνες στα αιγυπτιακά νερά για Ρώσους τουρίστες, καθώς πριν μερικούς μήνες, τον Νοέμβριο του 2024, η θαλαμηγός «Sea Story» βυθίστηκε επίσης στα ανοιχτά του ίδιου τουριστικού θερέτρου, στοιχίζοντας τη ζωή σε επτά ανθρώπους.
Οι απώλειες αυτές επαναφέρουν στη δημοσιότητα το ζήτημα της ασφάλειας των τουριστικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών στην Αίγυπτο, έναν προορισμό αγαπημένο για τους Ρώσους ταξιδιώτες αλλά και συχνά σκηνικό τραγικών δυστυχημάτων με πολλούς νεκρούς, όπως η πτήση Airbus A321 που συνετρίβη στη χερσόνησο του Σινά το 2015 σκοτώνοντας 224 επιβαίνοντες.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι τόσο η αιγυπτιακή κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιες ρωσικές αρχές θα εξετάσουν εκ νέου τα μέτρα ασφαλείας σε τουριστικές υποδομές για την προστασία των πολιτών. Η υπόθεση της ασφαλούς χρήσης τέτοιων σκαφών και υποθαλάσσιων μέσων τίθεται στο επίκεντρο καθώς ο τουρισμός αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα για την Αίγυπτο, με ιδιαίτερη απήχηση στο ρωσικό κοινό.
Το τραγικό συμβάν αφήνει ερωτήματα αλλά και πένθος στις οικογένειες των θυμάτων και προκαλεί προβληματισμό ως προς τη γενικότερη ασφάλεια τουριστών, όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά και σε άλλους δημοφιλείς διεθνείς προορισμούς. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη δεσμευτεί για πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος.