Πολλοί μαζικοί δολοφόνοι ακολουθούν τη φιλοσοφία του εθνικομπολσεβικισμού, αλλά αυτή η ιδεολογική σύνδεση που τους παρακινεί να διαπράξουν εγκλήματα συχνά παραβλέπεται, δήλωσε ο Τρέβορ Λούντον, συγγραφέας, σκηνοθέτης και παρουσιαστής του προγράμματος Counterpunch του EpochTV.
Υπάρχουν δύο είδη μαζικών εκτελεστών, δήλωσε ο Λούντον στην εκπομπή “Crossroads” του EpochTV.
Το ένα είδος είναι οι τρελοί νεαροί άνδρες που συνήθως παίρνουν ναρκωτικά, έχουν κακό οικογενειακό υπόβαθρο, δεν έχουν πού να πάνε στη ζωή τους, θέλουν να έχουν αντίκτυπο, είναι θυμωμένοι με τον κόσμο και θέλουν να ξεπεράσουν τους άλλους εκτελεστές, εξήγησε.
Ένα άλλο είδος είναι εκείνοι που έχουν πολιτικά και φυλετικά κίνητρα, πολλοί από τους οποίους είναι εθνικοί μπολσεβίκοι που έχουν πίστη στη Ρωσία, συνέχισε ο Λούντον. Η πτυχή των δεσμών των μαζικών δολοφόνων με τον εθνικό μπολσεβικισμό συνήθως παραβλέπεται, αλλά δεν θα έπρεπε, διότι πολλοί από αυτούς εντάσσονται σε αυτή τη φιλοσοφία, πρόσθεσε.
Τι είναι ο εθνικομπολσεβικισμός
Ο Λούντον περιέγραψε τον Εθνικό Μπολσεβικισμό ως έναν συνδυασμό κομμουνισμού και ναζισμού.
«Είναι μια κομμουνιστική φιλοσοφία, μπολσεβίκικη, αλλά έχει και εθνικιστικά στοιχεία. Και είναι πολύ δημοφιλής [μεταξύ] ορισμένων ομάδων λευκών ρατσιστών».
Ο ναζισμός θεωρούνταν πάντα ως αριστερό φαινόμενο μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ο Λούντον. Πολλοί κομμουνιστές εντάχθηκαν στο ναζιστικό κόμμα και ο κομμουνισμός και ο ναζισμός θεωρούνταν δύο διαφορετικά στοιχεία της αριστεράς, πρόσθεσε.
Ο Στάλιν ήταν ο πρώτος που αποκάλεσε τους Ναζί δεξιούς, αφού νίκησε τη Γερμανία, «γιατί τότε μπορούσε να βάλει αυτή την ταμπέλα στους συντηρητικούς και τους αντικομμουνιστές», είπε ο Λούντον.
Ένας από τους ιδεολογικούς ηγέτες του εθνικομπολσεβικισμού είναι ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, ένας Ρώσος φιλόσοφος που υπήρξε σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν για κάποιο διάστημα.
Οι εθνικομπολσεβίκοι βλέπουν τη Ρωσία ως τον “σωτήρα” του “λευκού σοσιαλιστικού κόσμου”, αλλά θεωρούν την Κίνα παράδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα πολιτικό σύστημα και θεωρούν τον ρατσισμό των Χαν της κομμουνιστικής Κίνας ως κάτι που πρέπει να προωθηθεί στη Δύση, είπε ο Λούντον.
Οι Κινέζοι Χαν είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στην Κίνα και αντιπροσωπεύουν περίπου το 90 τοις εκατό του 1,4 δισεκατομμυρίου πληθυσμού της χώρας.
Οι εθνικομπολσεβίκοι οραματίζονται να αφήσουν τους Κινέζους το υπερκράτος τους και να ιδρύσουν ένα λευκό εθνικό μπολσεβίκικο υπερκράτος που θα εκτείνεται από τη Σιβηρία, σε όλη την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξήγησε ο Λούντον.
Πολλοί εθνικομπολσεβίκοι έχουν βαθιές διασυνδέσεις με Ευρωπαίους και Ρώσους ριζοσπάστες και είναι πιθανό ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών θα μπορούσε να εμπλέκεται στο κίνημα, δήλωσε ο Λούντον.
Οι Ρώσοι εξακολουθούν να ελέγχουν τη διεθνή αριστερά σε συνεργασία με την κομμουνιστική Κίνα, αλλά η Ρωσία κατάλαβε πριν από λίγο καιρό ότι δεν αρκεί να ελέγχει μόνος του τα κομμουνιστικά κόμματα, εξήγησε ο Λούντον. «Πρέπει να είσαι σε θέση να ελέγξεις και τη λεγόμενη δεξιά».
Ως εκ τούτου, η Ρωσία υποστήριξε τόσο την Μαρίν Λεπέν, μια Γαλλίδα δεξιά πολιτικό και πρώην υποψήφια για την προεδρία, όσο και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσε ο Λούντον.
Στόχος: Υποκίνηση εμφυλίου πολέμου στην Αμερική
Σύμφωνα με τον Λούντον, ο Πέιτον Γκέντρον, ο άνθρωπος που κατηγορείται για τη δολοφονία 10 ανθρώπων σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης τον Μάιο, ήταν ανοιχτά ένας εθνικός μπολσεβίκος. Φορούσε το διάσημο εθνικό σύμβολο των Μπολσεβίκων και θαύμαζε τον Μπρέντον Τάραντ, έναν μαζικό δράστη από τη Νέα Ζηλανδία που σκότωσε ανθρώπους σε δύο τζαμιά το 2019, δήλωσε ο Λούντον.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο Γκέντρον έγραψε και ανήρτησε στο διαδίκτυο ένα μανιφέστο 180 σελίδων στο οποίο περιέγραφε λεπτομερώς την επιθυμία του να επιτεθεί στο σούπερ μάρκετ.
Το μανιφέστο του φάνηκε να έχει αντιγραφεί από το μανιφέστο που έγραψε ο Τάραντ, ο οποίος έχει καταδικαστεί και καταδικάστηκε για τη δολοφονία 51 μουσουλμάνων στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ο Λούντον. «Ήταν ο ίδιος συμβολισμός».
«[Ο Τάραντ εξήγησε] στο μανιφέστο του ότι επέλεξε σκόπιμα τα όπλα για το μακελειό του, επειδή αυτό -όπως ήλπιζε- θα πυροδοτούσε τη συζήτηση για τα όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αριστερά θα κυνηγούσε τα όπλα, η δεξιά θα αντεπιτίθετο, θα είχατε εμφύλιο πόλεμο και η Αμερική θα κατέρρεε με τον εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο ερευνητής, προσθέτοντας ότι ο Γκέντρον εξέφρασε παρόμοια συναισθήματα.
«[Ο] εμφύλιος πόλεμος στην Αμερική θα σήμαινε την άνοδο στην εξουσία της Ρωσίας και της Κίνας», συνέχισε ο Λούντον.
Ο Γκέντρον ήταν κομμουνιστής που στη συνέχεια έγινε φασίστας εθνικομπολσεβίκος- ενώ ο Τάραντ είχε πάει στη Βόρεια Κορέα και τάχα στη Ρωσία, ήταν κομμουνιστής, στη συνέχεια φιλελεύθερος, στη συνέχεια φασίστας και στη συνέχεια εθνικομπολσεβίκος, σημείωσε ο Λούντον.
Το έθνος με τις πιο κοντινές πολιτικές και κοινωνικές αξίες στις αντίστοιχες του Τάραντ είναι η κομμουνιστική Κίνα, έγραψε ο Λούντον στην Epoch Times, ο οποίος ερευνά ριζοσπαστικές και τρομοκρατικές ομάδες και τη συγκαλυμμένη επιρροή τους στην κυρίαρχη πολιτική για περισσότερα από 30 χρόνια.
Και οι δύο εκτελεστές είχαν μετακινηθεί από το ένα στέλεχος της άκρας αριστεράς στο άλλο: «σε ένα διεθνιστικό, μη ρατσιστικό στέλεχος, σε ένα πιο εθνικιστικό ρατσιστικό στέλεχος της αριστεράς, αλλά εξακολουθεί να είναι η αριστερά και εξακολουθεί να είναι ένα φιλορωσικό κίνημα», δήλωσε ο Λούντον.
Εξήγησε ότι δεν εννοούσε ότι ο δράστης του Μπάφαλο ήταν στρατολογημένος Ρώσος πράκτορας. Υπάρχουν πολλοί “μοναχικοί λύκοι” ανάμεσα στους εθνικομπολσεβίκους που έμαθαν τη φιλοσοφία του εθνικομπολσεβικισμού και είδαν ότι ο στόχος του κινήματος του εθνικομπολσεβικισμού είναι να γκρεμίσει την Αμερική πυροδοτώντας έναν εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, είπε ο Λούντον.
Αυτοί οι “μοναχικοί λύκοι” σχεδιάζουν μαζικούς πυροβολισμούς με την ελπίδα να γίνουν μια μέρα “ένδοξοι [μαχητές] του εθνικού μπολσεβικισμού” και αν βυθίσουν την Αμερική σε εμφύλιο πόλεμο, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας, συνέχισε ο Λούντον.
Αυτό το κίνητρο είναι παρόμοιο με αυτό που εμπνέει πολλούς μαχητές του ISIS να προβούν σε τρομοκρατικές ενέργειες, πρόσθεσε ο Λούντον. Όταν προσλαμβάνουν τη φιλοσοφία του ISIS και κατανοούν τους στόχους της ομάδας, δρουν ως “μοναχικοί λύκοι” χωρίς οδηγίες.
Ορισμένοι μαζικοί εκτελεστές παρουσιάζονται από πολλά μέσα ενημέρωσης ως υποκινούμενοι από την ακροδεξιά ιδεολογία.
«Αυτοί οι τύποι δεν είναι Αμερικανοί δεξιοί. … Μισούν ρητά την Αμερική, θέλουν να δουν ένα παγκόσμιο σοσιαλιστικό φασιστικό σύστημα».
Το μανιφέστο του Τάραντ είναι επί του παρόντος απαγορευμένο στη Νέα Ζηλανδία και για την κατοχή του μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 100.000 δολαρίων ή πολυετής φυλάκιση, πρόσθεσε ο Λούντον.
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου του Σάρλοτσβιλ το 2017, υπήρχαν δύο φιλορωσικές ομάδες που μάχονταν στους δρόμους: φιλορώσοι λευκοί ρατσιστές και εθνικοί μπολσεβίκοι που μάχονταν με φιλορώσους κομμουνιστές από το Κόμμα του Σοσιαλισμού και της Απελευθέρωσης, δήλωσε ο Λούντον.
Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι συντηρητικοί κατηγορήθηκαν για τα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Αλλά και οι δύο πλευρές ήταν φιλορωσικές, δήλωσε ο Λούντον, χαρακτηρίζοντας τη μάχη “μια επιχείρηση του εχθρού”.
Δικαιώμα οπλοκατοχής
Ο Λούντον είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων στην οπλοκατοχή και πιστεύει ότι αν επιτρεπόταν η κρυφή οπλοφορία στη Νέα Ζηλανδία, η μαζική δολοφονία του 2019 στο Κράισττσερτς θα είχε αποφευχθεί ή τουλάχιστον θα είχαν δολοφονηθεί λιγότεροι άνθρωποι.
Η δολοφονία 44 ανθρώπων στο πρώτο τζαμί διήρκεσε 28 λεπτά, μετά την οποία ο Τάραντ έφυγε και πήγε σε ένα δεύτερο τζαμί όπου σκότωσε επτά ανθρώπους, δήλωσε ο Λούντον, ο οποίος ζούσε στο Κράισττσερτς. Το κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης βρίσκεται μόλις ένα μίλι μακριά από το τζαμί όπου έγινε ο πρώτος πυροβολισμός, αλλά καμία αστυνομία δεν πήγε εκεί πριν φύγει ο δράστης, δήλωσε ο Λούντον.
Στο δεύτερο τέμενος, ο πυροβολισμός του Τάραντ προκάλεσε λιγότερες ζημιές επειδή κάποιοι πιστοί όρμησαν στον δράστη και του πήραν το όπλο, δήλωσε ο Λούντον. Ο δολοφόνος διέφυγε αλλά συνελήφθη λίγο αργότερα, πρόσθεσε ο Λούντον.
Αν κάποιοι από τους μουσουλμάνους σε εκείνο το τζαμί ήταν οπλισμένοι, ο πυροβολισμός δεν θα είχε συμβεί, δήλωσε ο Λούντον. Αν είχε πράγματι συμβεί, ενδεχομένως μόνο δύο ή τρεις άνθρωποι θα είχαν πέσει θύματα πριν κάποιος από τους πιστούς πυροβολήσει τον δολοφόνο, πρόσθεσε ο Λούντον.
Μια οπλισμένη κοινωνία είναι μια ευγενική και ασφαλής κοινωνία, υποστήριξε ο Λούντον. «Οι άνθρωποι θα κάνουν τρελά πράγματα με τα όπλα, αλλά το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι θα σωθούν πολύ περισσότερες ζωές με την καθολική οπλοκατοχή από όσες θα αφαιρεθούν ποτέ».
Ο Λούντον έφερε ως παράδειγμα την Ελβετία, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στην Ευρώπη που συνοδεύεται από υψηλό ποσοστό οπλοκατοχής.
Η Ελβετία απαιτεί από τους άνδρες μιας συγκεκριμένης ηλικιακής κλίμακας να υπηρετήσουν στο στρατό και σε όσους μπορούν να υπηρετήσουν δίνεται ένα πυροβόλο όπλο για να το κρατούν στο σπίτι. Οι υπόλοιποι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια για να αποκτήσουν όπλο, ανέφερε το Business Insider. Παρά τον υψηλό αριθμό κατόχων όπλων, δεν υπήρξαν μαζικοί πυροβολισμοί στην Ελβετία τα τελευταία 21 χρόνια, ανέφερε το Insider.
«Δεν είναι ο αριθμός των όπλων που έχετε. Είναι η στάση των ανθρώπων», δήλωσε ο Λούντον. «Οι άνθρωποι στην Αμερική αγαπούν την ελευθερία. … Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να προστατεύσουν αυτή την ελευθερία είναι να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση φοβάται τον λαό και όχι το αντίθετο».
Ο Jack Phillips συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.