Διεθνή ανησυχία αλλά και έντονη φημολογία για σοβαρή πολιτική κρίση στο ανώτατο επίπεδο της ηγεσίας του κινεζικού καθεστώτος έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η είδηση περί συλλήψεων κορυφαίων αξιωματικών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ), μεταξύ των οποίων φέρεται και ο στρατηγός Χε Γουεϊντόνγκ, τρίτος στην ιεραρχία της στρατιωτικής διοίκησης.
Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες και αναλύσεις ειδικών, η εκκαθάριση εστιάζεται σε υψηλόβαθμα στελέχη από την αποκαλούμενη «κλίκα της Φουτζιάν», μια ισχυρή πολιτικοστρατιωτική ομάδα με στενούς ιστορικούς δεσμούς με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σύγχυση σχετικά με την πηγή αυτών των συλλήψεων, με αναλυτές να διχάζονται για το αν ο ίδιος ο Σι προχωρά στην εξουδετέρωση πιθανών αντιπάλων ή αν πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν το πάνω χέρι.
Ο Χε, δεύτερος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας (ΚΣΕ) και ανώτερο μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τις 11 Μαρτίου. Η εξαφάνισή του έχει συνδεθεί με τη φερόμενη σύλληψή του, η οποία επιβεβαιώθηκε από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές, σύμφωνα με τον πρώην Κινέζο ερευνητικό δημοσιογράφο Τζάο Λαντζιάν, ο οποίος ζει πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Τζάο πρόσθεσε ότι ο στρατηγός μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο «301» στο Πεκίνο μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη κατά τη σύλληψή του. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή ήδη εξετάζει ομιλίες, έγγραφα καθώς και φωτογραφικό υλικό του Χε, σε μια προσπάθεια εξάλειψης της επιρροής του.
Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι, εκτός από τον στρατηγό Χε, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο Λιν Σιανγκγιάνγκ, διοικητής της Ανατολικής Διοίκησης του ΛΑΣ, για διαρροή απόρρητων πληροφοριών σχετικά με πολεμικά σενάρια στο Στενό της Ταϊβάν. Άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τη Φουτζιάν επίσης φέρονται να έχουν τεθεί υπό έρευνα, δημιουργώντας εικόνα γενικευμένης αναταραχής στο υψηλότερο επίπεδο της στρατιωτικής διοίκησης της Κίνας.
«Το γεγονός ότι τέτοιες φήμες κυκλοφορούν ευρέως δείχνει πως υπάρχουν κέντρα που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τον Κινέζο ηγέτη», προειδοποίησε ο γνωστός αναλυτής Γκόρντον Τσανγκ, τονίζοντας ότι η πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό του ΚΚ Κίνας αποτελεί «μία από τις πλέον επικίνδυνες εξελίξεις της εποχής μας».
Η εσωκομματική και στρατιωτική εκκαθάριση έχει ενταθεί την τελευταία δεκαετία, υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ με την εκστρατεία κατά της διαφθοράς. Πρόσφατη αμερικανική έκθεση αναφέρει πως περίπου 5 εκατομμύρια κρατικοί και κομματικοί αξιωματούχοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι για διαφθορά μέσα σε μία δεκαετία. Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι περισσότερο κρύβεται μια προσπάθεια του Σι να επιβάλει απόλυτο έλεγχο στην ηγεσία του κόμματος και των ενόπλων δυνάμεων, με στόχο τη διασφάλιση της εξουσίας του.
Οι επιπτώσεις τέτοιων αναταραχών ξεπερνούν τα στενά κομματικά όρια. Αν ένας ηγέτης όπως ο Σι Τζινπίνγκ νιώσει την εξουσία του να απειλείται σοβαρά, πιθανώς θα μπορούσε να προβεί σε απρόβλεπτες ενέργειες, όπως μια επίθεση εναντίον της Ταϊβάν προκειμένου να «αλλάξει την ατζέντα», προειδοποιεί ο αναλυτής Κάι Σενκούν.
Πάντως, ο Σεν Μινγκ-σι, συνεργάτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ταϊβάν, εκτιμά πως η εσωτερική αναταραχή στον ΛΑΣ μπορεί τελικά να καταστήσει αδύνατη μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν στο εγγύς μέλλον.
Προς το παρόν, η κινεζική κυβέρνηση διατηρεί σιγή ιχθύος απέναντι στις φήμες αυτές, μην έχοντας προχωρήσει σε καμία επίσημη δήλωση ή διάψευση.
Οι εξελίξεις στην Κίνα θα παραμείνουν το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της προσοχής τόσο για τις περιφερειακές όσο και για τις παγκόσμιες ισορροπίες ισχύος, με τη διεθνή κοινότητα σε αυξημένη επιφυλακή μπροστά στην προοπτική ευρύτερης αποσταθεροποίησης ή στρατιωτικής έντασης στη Νοτιοανατολική Ασία.