Όταν η τροφική δηλητηρίαση χτυπάει, οι σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσφορία. Ενώ η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας είναι ζωτικής σημασίας, ορισμένες θεραπείες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής συμβάλλουν σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Οι περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης γίνονται συχνά πρωτοσέλιδα. Τον Νοέμβριo του προηγούμενου έτους, μια μεγάλη επιδημία E. coli που συνδέθηκε με τις τοποθεσίες των McDonald’s στις Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να προκλήθηκε από μολυσμένα κρεμμύδια. Η επιδημία είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες από 100 περιπτώσεις λοίμωξης, με τουλάχιστον 34 νοσηλείες και τον θάνατο ενός ηλικιωμένου ενήλικα. Ένα άλλο περιστατικό αφορούσε 48 περίπου άτομα που αρρώστησαν μετά την κατανάλωση μολυσμένων με E. coli βιολογικών καρότων, με αποτέλεσμα 20 νοσηλείες και έναν θάνατο.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης από E. coli περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, διάρροια, εμετό και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, μια σοβαρή κατάσταση των νεφρών.
Οι μολύνσεις από τα τρόφιμα συνήθως προέρχονται από:
- Ακατέργαστο ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας ή θαλασσινά μολυσμένα με βακτήρια ή παράσιτα
- Περισσεύματα φαγητών που έχουν μολυνθεί με βακτήρια
- Μουχλιασμένα τρόφιμα που οφείλονται σε ακατάλληλη αποθήκευση
- Αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από θαλασσινά, ξηρούς καρπούς ή άλλα αλλεργιογόνα
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τροφικής δηλητηρίασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η γενική υγεία του ατόμου, η αιτία της δηλητηρίασης και η ποσότητα των τοξινών που προσλαμβάνονται. Άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε μία έως 36 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου, με τον εμετό και τη διάρροια να είναι τα πιο συνηθισμένα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, κόπρανα με αίμα ή πύον.
Από την άλλη πλευρά, οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα και πρήξιμο του δέρματος, ρινική συμφόρηση, άσθμα και πεπτικές ενοχλήσεις. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ζάλη, άγχος ή ευερεθιστότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμία, σοκ ή ακόμη και απώλεια συνείδησης.
Πρώτες βοήθειες για τροφική δηλητηρίαση
Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος άλλος έχει τροφική δηλητηρίαση, λάβετε τα ακόλουθα μέτρα:
Διατηρήστε ένα δείγμα της τροφής και ζητήστε ιατρική βοήθεια
Εάν εμφανιστούν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ταυτόχρονα, κρατήστε τυχόν εναπομείναντα τρόφιμα, σφραγίστε τα και αποθηκεύστε τα σε δροσερό μέρος – αλλά μην τα καταψύξετε – καθώς μπορεί να χρειαστούν για εξετάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το νοσοκομείο θα ειδοποιήσει τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Ξύδι κατά της λιποθυμίας
Εάν το άτομο έχει χάσει τις αισθήσεις του, εμποτίστε ένα πανί με ξύδι και τοποθετήστε το κάτω από τη μύτη του. Η έντονη μυρωδιά του ξυδιού μπορεί να το βοηθήσει να ανακτήσει τις αισθήσεις του.
Προκαλέστε εμετό
Εάν το μολυσμένο φαγητό καταναλώθηκε τις τελευταίες ώρες, οι τοξίνες μπορεί να βρίσκονται ακόμη στο στομάχι. Η πρόκληση εμετού μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των βλαβερών ουσιών και στη μείωση της απορρόφησης των τοξινών. Αυτό μπορεί να γίνει διεγείροντας το πίσω μέρος της γλώσσας με ένα δάχτυλο ή με τη λαβή ενός κουταλιού. Εναλλακτικά, η κατανάλωση αλατόνερου (διαλύστε περίπου μία κουταλιά της σούπας αλάτι σε ¾ φλιτζανιού ζεστό νερό και αφήστε το να κρυώσει) ή χυμού τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση εμετού.
Προσοχή στα αντιδιαρροϊκά φάρμακα
Η διάρροια είναι ένα κοινό σύμπτωμα της τροφικής δηλητηρίασης και συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Η άμεση λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων μπορεί να εμποδίσει τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος. Είναι γενικά καλύτερο να αποφεύγετε τέτοια φάρμακα, εκτός εάν η διάρροια είναι υπερβολική (περισσότερες από 10 φορές την ημέρα) και προκαλεί σοβαρή αφυδάτωση ή αδυναμία.
Ενυδάτωση και ξεκούραση
Μετά από τροφική δηλητηρίαση, η ξεκούραση και η ενυδάτωση είναι απαραίτητες. Πίνετε άφθονα υγρά και τρώτε μικρά, ελαφριά γεύματα για να αποφύγετε την υπερφόρτωση του πεπτικού συστήματος. Εάν δεν έχετε όρεξη, προσπαθήστε να φάτε μικρές ποσότητες φαγητού, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή πρόσληψη υγρών.
Σπιτικές θεραπείες για ήπιες περιπτώσεις
Για ήπιες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης ή αλλεργικών αντιδράσεων, ορισμένα συστατικά της κουζίνας μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων:
Τζίντζερ
Εάν φάτε κατά λάθος χαλασμένο φαγητό, η άμεση κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της διάρροιας ή των αλλεργικών αντιδράσεων. Το φρέσκο τζίντζερ μπορεί να γίνει χυμός και να αναμειχθεί με νερό ή να βράσει σε τσάι για να αντιμετωπιστεί η δηλητηρίαση από ψάρια και οστρακοειδή.
Οι αρχαίοι πολιτισμοί αναγνώριζαν από καιρό τις αποτοξινωτικές ιδιότητες του τζίντζερ. Το τζίντζερ περιέχει πολλές αντιμικροβιακές ενώσεις με ανασταλτικές επιδράσεις ευρέος φάσματος στους τροφιμογενείς μικροοργανισμούς.
Αλόη η γνήσια (Aloe vera)
Η αλόη βέρα ή αλόη η γνήσια είναι πλούσια σε βιοενεργά φυτικά συστατικά, όπως αμινοξέα, βιταμίνες, πολυσακχαρίτες και μέταλλα, τα οποία διεγείρουν την κίνηση του εντέρου και συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών.
Στην κινεζική ιατρική, η αλόη βέρα θεωρείται από τη φύση της δροσιστική, ικανή να ανακουφίσει την οξεία φλεγμονή.
Κορίανδρος
Το ξεχωριστό άρωμα του κορίανδρου ή κολίανδρου παραλύει τα εντερικά παράσιτα, βοηθώντας στην αποβολή τους. Διεγείρει επίσης τα γαστρικά νεύρα, προάγοντας την πέψη και την όρεξη.
Μια μελέτη in vivo διαπίστωσε ότι η προσθήκη κολίανδρου στην τροφή των χοίρων βοήθησε στην καταπολέμηση των παρασίτων. Επιπλέον, μελέτη του 2020 έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο του κολίανδρου ανέστειλε την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων σε ψωμί.
Ροβίτσα ή ψιλοφάσουλο
Τα ψιλοφάσουλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μια ανασκόπηση έδειξε ότι τα ψιλοφάσουλα περιέχουν διάφορα φυτοχημικά, περιλαμβανομένων φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων, τα οποία παρουσιάζουν αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συμβάλλουν επίσης στη μείωση της απορρόφησης τοξικών ουσιών στο σώμα.
Τα ψιλοφάσουλα είναι ένα αποτελεσματικό και ευέλικτο αποτοξινωτικό. Σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα, δηλητηρίασης από μόλυβδο ή τυχαίας υπερδοσολογίας φαρμάκων, η κατανάλωση ενός μπολ σούπας ψιλοφάσουλων πριν πάτε στο νοσοκομείο είναι ένα καλό επείγον μέτρο πρώτων βοηθειών. Η προσθήκη ρίζας γλυκόριζας στο μαγείρεμα της σούπας μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τα αποτοξινωτικά της αποτελέσματα. Επιπλέον, η σούπα από ροβίτσα μετριάζει τη δηλητηρίαση από το αλκοόλ.
Η ροβίτσα μπορεί επίσης να μαγειρευτεί με ρύζι και να γίνει χυλός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικός το καλοκαίρι όταν βιώνετε ξηροστομία και δίψα. Επίσης έχει καταπραϋντικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες.
Χυλός από ρύζι και ροβίτσα
Υλικά
150 γραμμάρια φασόλια ροβίτσα (πράσινα), μουλιασμένα όλη τη νύχτα σε κρύο νερό και διατηρημένα στο ψυγείο
30 γραμμάρια ιαπωνικό ρύζι, μουλιασμένο σε κρύο νερό για 30 λεπτά.
Ζάχαρη (προαιρετικά)
εκτέλεση
Βάλτε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και προσθέστε τη ροβίτσα. Μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας για τρία λεπτά.
Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 30 λεπτά.
Προσθέστε το μουλιασμένο ρύζι και ανακατέψτε για τρία λεπτά.
Καλύψτε ξανά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 30 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει θολό.
Πράσινο τσάι
Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού δυνατού πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης. Μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι οι κατεχίνες και άλλες ενώσεις του τσαγιού μπορούν να διαταράξουν τις βακτηριακές κυτταρικές μεμβράνες, αναστέλλοντας κοινά τροφιμογενή βακτήρια όπως το E. coli, ο σταφυλόκοκκος και η σαλμονέλα. Η μελέτη έδειξε ότι το πράσινο τσάι είναι πιο αποτελεσματικό από το μαύρο τσάι και το τσάι oolong.
Περίλλα
Η περίλλα χρησιμοποιείται ευρέως στην κινέζικη ιατρική για θεραπεία της δηλητηρίασης από θαλασσινά και των αλλεργικών αντιδράσεων. Παραδείγματος χάριν, όταν ένας ασθενής εμφάνισε δερματικές αλλεργίες που έμοιαζαν με κνίδωση μετά την κατανάλωση θαλασσινών, μέτρησα 30 γραμμάρια αποξηραμένων φύλλων περίλλας και του είπα να τα βράσει σε 1 λίτρο νερό. Μετά την κατανάλωση τσαγιού από περίλλα για μια ημέρα, τα συμπτώματά του βελτιώθηκαν σημαντικά. Πίνοντας άλλη μια δόση την επόμενη ημέρα, όλα τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν χωρίς να χρειαστεί να πάρει για αντιισταμινικά.
Τσάι περίλλας
Συστατικά
30 γραμμάρια αποξηραμένα φύλλα περίλλας
Προετοιμασία
Βάλτε 1 λίτρο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα.
Προσθέστε τα αποξηραμένα φύλλα περίλλας και σιγοβράστε για όχι περισσότερο από 10 λεπτά.
Σουρώστε πριν το σερβίρισμα.
Συμβουλές για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης
Για να αποφύγετε την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, να έχετε κατά νου τις ακόλουθες προφυλάξεις κατά την προετοιμασία των γευμάτων:
Ελέγξτε την υφή και τη μυρωδιά του φαγητού. Ελέγχετε πάντα την υφή, το χρώμα και τη μυρωδιά του φαγητού πριν το φάτε. Μην το τρώτε εάν παρατηρήσετε αποχρωματισμό, γλοιώδη ή κολλώδη υφή ή ασυνήθιστη οσμή.
Διατηρείτε χωριστά τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιείτε ξεχωριστές σανίδες κοπής και μαχαίρια για τα μαγειρεμένα και τα ωμά τρόφιμα, για να αποφύγετε τη μόλυνση των μεν από τα δε.
Μαγειρέψτε σχολαστικά τα θαλασσινά . Υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις σχετικά με το μαγείρεμα των θαλασσινών. Για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν ότι μπορούμε να καταναλώσουμε τα οστρακοειδή με ασφάλεια μόλις ανοίξει το κέλυφός τους κατά το μαγείρεμα σε κατσαρόλα που καίει. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να συνεχίσουμε το βράσιμο για τουλάχιστον 10 ακόμη δευτερόλεπτα, για να διασφαλίσουμε ότι έχουν μαγειρευτεί πλήρως.
Το ξέπλυμα των θαλασσινών με θαλασσινό νερό δεν αρκεί για να σκοτώσει τα βακτήρια. Το Vibrio parahaemolyticus, κοινό βακτήριο των θαλασσινών, ευδοκιμεί σε αλμυρά περιβάλλοντα. Η χρήση αλμυρού νερού δεν θα το εξαλείψει.
Ομοίως, το γουασάμπι και ο χυμός λεμονιού δεν μπορούν να σκοτώσουν τα παράσιτα στα ωμά ψάρια. Το σχολαστικό μαγείρεμα παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών.
Κατανοήστε την επικίνδυνη ζώνη τροφίμων. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου. Γενικά, τα τρόφιμα πρέπει να θερμαίνονται πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου για να σκοτωθούν τα βακτήρια. Ωστόσο, η θέρμανση από μόνη της δεν εξαλείφει όλες τις τοξίνες – ο σταφυλόκοκκος, πχ, παράγει τοξίνες ανθεκτικές στη θερμότητα. Η παραμονή των τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν. Επομένως, είναι καλύτερο να μην αφήνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από δύο ώρες – ή περισσότερο από μία ώρα το καλοκαίρι.
Συνήθεις τροφιμογενείς ιοί και βακτήρια
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Ταϊβάν, τα ακόλουθα είναι πέντε από τις πιο κοινές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης:
Norovirus. Συνήθεις πηγές είναι τα φυλλώδη λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα, τα οστρακοειδή και το μολυσμένο νερό.
Σταφυλόκοκκος. Συνήθεις πηγές είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι πουτίγκες, τα γλυκά και τα σάντουιτς.
Βάκιλλος ο κηρόχρους. Συνήθεις πηγές είναι τα υπολείμματα ρυζιού, τα λουκάνικα, οι πηχτές σούπες, οι σάλτσες, οι μαρμελάδες, οι σαλάτες, οι πουτίγκες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό το βακτήριο είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και η κατανάλωση ξαναζεσταμένου περισσευούμενου ρυζιού αποτελεί κοινή αιτία μόλυνσης.
Σαλμονέλα. Συνήθεις πηγές είναι το ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κοτόπουλο, τα αυγά, το μη παστεριωμένο γάλα/χυμός και τα ωμά φρούτα και λαχανικά.
Vibrio parahaemolyticus. Συνήθεις πηγές είναι τα ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα θαλασσινά, ιδίως τα στρείδια.
Των Kuo-Pin Wu και Shan Lam
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις των συγγραφέων και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times. Η Epoch Times καλωσορίζει την επαγγελματική συζήτηση και τη φιλική αντιπαράθεση.