Το μάτσα είναι μια σκόνη που παράγεται από φύλλα πράσινου τσαγιού, το οποίο ανακατεύεται κατά παράδοση με ζεστό νερό στις ιαπωνικές τελετές τσαγιού που έχουν ως σκοπό την προώθηση της περισυλλογής. Σήμερα, όμως, χρησιμοποιείται σε smoothies, lattes, bubble teas, αρτοσκευάσματα και παγωτά σε θορυβώδεις καφετέριες και καφενεία.
Η δημοτικότητά του αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι νεότερες γενιές αναζητούν τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με αυτό το ρόφημα που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Φημίζεται ότι δίνει μια πιο ήπια ώθηση ενέργειας από τον καφέ (το μάτσα μπορεί να έχει σημαντικά λιγότερη καφεΐνη) και βοηθά στη συγκέντρωση.
Φημολογείται ότι η καλύτερη ποιότητα καλλιεργείται σε ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας, αν και άλλες χώρες της Άπω Ανατολής, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, καλλιεργούν επίσης μάτσα. Επειδή η προσφορά είναι περιορισμένη, ειδικά για τις ανώτερες ποιότητες, η ζήτηση έχει ξεπεράσει την προσφορά, προκαλώντας αύξηση των τιμών.
Η δημοτικότητα των ασιατικών καφέ-ζαχαροπλαστείων, όπως το Mango Mango με έδρα τη Νέα Υόρκη και η ιαπωνική αλυσίδα Kyo Matcha, και τα δύο με καταστήματα στο Squirrel Hill, έχει επίσης αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του μάτσα, με τα πράσινα latte και boba (σ.τ.μ. τσάγια με γάλα, συν ταπιόκα το δεύτερο) που έχουν καθερώσει.
«Όλος ο κόσμος αρχίζει να ανακαλύπτει το μάτσα. Όλες αυτές οι μεγάλες εταιρείες, όπως η Starbucks ή η Dunkin’ Donuts, αρχίζουν να το διαφημίζουν», λέει ο Χόρχε Μπόρτσε, ιδιοκτήτης του Mikkusu Matcha Tea House, στο Πίτσμπουργκ.

Όταν άνοιξε, τον Νοέμβριο του 2020, το Mikkusu (παλαιότερα γνωστό ως Mosaic Leaf) ήταν το μοναδικό τσαγερί με μάτσα στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με τον Μπρότσε. Ένα από τα πιο δημοφιλή μείγματα που σερβίρει, το Charge Matcha, συνδυάζει γέρμπα ματέ, γκουαρανά, κανέλα Κεϋλάνης και μάτσα, με αποτέλεσμα ένα τσάι με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
Για τον Μπρότσε, η τονωτική δράση του μάτσα είναι κατά πολύ καλύτερη από εκείνη του καφέ. Ο καφές, λέει, έχει γρήγορη δράση και μπορεί να σας κάνει νευρικούς, ενώ τα αποτελέσματα του μάτσα είναι πιο αργά και διαρκούν από δύο έως τέσσερις ώρες. «Έτσι, νιώθετε πιο ξύπνιοι διανοητικά, αλλά το σώμα σας είναι πιο ήρεμο», παρατηρεί.
Το κατάστημα Mikkusu προμηθεύεται το τσάι του από αγροκτήματα στην επαρχία Aichi της Ιαπωνίας, γνωστή για το πλούσιο έδαφος της, που παράγει μάτσα (matcha) υψηλής ποιότητας. Ο Μπρότσε σημειώνει ότι αυτά τα αγροκτήματα εξάντλησαν τα αποθέματά τους σε μάτσα για αρκετούς μήνες φέτος.
Η ιαπωνική βιομηχανία μάτσα, που παλαιότερα ήταν στάσιμη, τώρα βρίσκεται σε άνθηση, με το 78% της παραγωγής της να εξάγεται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει επιβραδυνθεί λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται και της περιορισμένης ποσότητας του προϊόντος.
Του Sono Motoyama, Pittsburgh Post-Gazette