Το τσιμιτσούρι (chimichurri) είναι το πέστο της Λατινικής Αμερικής, με καταγωγή από την Αργεντινή και τη Ουρουγουάη. Είναι ένα πικάντικο άλειμμα που ταιριάζει τέλεια με μοσχάρι και λουκάνικα (asado) και έχει ως βάση τον μαϊντανό, το σκόρδο, το ξίδι, το λάδι και τη ρίγανη. Χρησιμοποιείται είτε ως μαρινάδα είτε ως συνοδευτική σάλτσα για ψητά κρέατα.
Τα βασικά υλικά του τσιμιτσούρι είναι:
- Μαϊντανός (φρέσκος, ψιλοκομμένος)
- Σκόρδο (πολύ)
- Ελαιόλαδο (ή φυτικό λάδι σε πιο αυθεντικές συνταγές)
- Ξίδι (λευκό ή κόκκινο κρασιού)
- Αλάτι
- Αποξηραμένη ρίγανη
- Καυτερή πιπεριά (προαιρετική – για τους πιο τολμηρούς)
Υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές:
- Chimichurri verde – η πράσινη, φρέσκια εκδοχή που ξέρουμε κυρίως
- Chimichurri rojo – περιλαμβάνει και πάπρικα ή ντομάτα και γίνεται πιο γλυκιά και πικάντικη
Λίγη ιστορία (και μια δόση μύθου)
Η προέλευση της λέξης είναι αμφιλεγόμενη. Σύμφωνα με μία θεωρία, προέρχεται από το «Jimmy’s curry» (επειδή κάποιοι λένε ότι το εφηύρε ένας Άγγλος ή Ιρλανδός που ζούσε στην Αργεντινή). Άλλοι, υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το βασκικό «tximitxurri» που σημαίνει κάτι σαν «μίξη από διάφορα πράγματα». Και άλλοι πιστεύουν ότι προέκυψε απλώς από μια… γλωσσική παρεξήγηση μεταξύ Ισπανών και Άγγλων αποίκων. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι έγινε συνώνυμο με το αργεντίνικο BBQ και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του και γεύση που το χαρακτηρίζει.
Η βασική συνταγή για το πράσινο, αρωματικό τσιμιτσούρι
Υλικά
Για δύο φλιτζάνια
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καυτερή πιπεριά (κατά προτίμηση πιπεριά χαλαπένιο), ψιλοκομμένη
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ½ φλιτζ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
- ½ φλιτζ. κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
- ¼ φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
- ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, το ξίδι και 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά τα υλικά με ένα πιρούνι.
Για σάλτσα τσιμιτσούρι, απλά μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μικρό μπολ και τη σερβίρουμε μαζί με το κρέας. Περιχύνουμε με αυτή το ψητό με ένα κουταλάκι και απολαμβάνουμε.
Για μαρινάδα τσιμιτσούρι, βάζουμε το κρέας μαζί με το τσιμιτσούρι σε ένα μπολ, καλύπτουμε και αφήνουμε στο ψυγείο από 3 μέχρι 12 ώρες. Στραγγίζουμε το κρέας, ψήνουμε και σερβίρουμε.
Πηγή: Cantina