Σάββατο, 06 Ιούλ, 2024
(fizkes/Shutterstock)

Βαρέα μέταλλα και κίνδυνος άνοιας

Τοξικά μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το μαγγάνιο είναι διαδεδομένα στο περιβάλλον μας και συνδέονται με μείωση και εξασθένηση της γνωσιακής λειτουργίας.

Καθώς η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια εμφανίζονται όλο και συχνότερα, ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πιθανό ύποπτο: την έκθεση σε βαρέα μέταλλα.

Από τα φάρμακα που λαμβάνουμε έως το νερό που πίνουμε και πιθανώς και τον αέρα που αναπνέουμε, μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αλουμίνιο είναι διαδεδομένα στο περιβάλλον μας, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο της εξασθένησης της γνωσιακής λειτουργίας και της εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ενισχύουν τη γνωσιακή εξασθένηση

Σχεδόν 7 εκατομμύρια Αμερικάνοι πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αριθμός που εκτιμάται να διπλασιαστεί έως το 2050, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ.

Έρευνες σε ανθρώπους επανειλημμένα δείχνουν πως η έκθεση σε μόλυβδο, κάδμιο και μαγγάνιο συνδέεται με μείωση και εξασθένηση της γνωσιακής λειτουργίας.

Το κάδμιο, συγκεκριμένα, αποβάλλεται με αυξανόμενους ρυθμούς στο περιβάλλον μέσα από βιομηχανικές δραστηριότητες όπως η εξόρυξη άνθρακα και η χρήση φωσφορικών λιπασμάτων στα σπαρτά.

Άλλο ένα μέταλλο το οποίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας είναι το αλουμίνιο, το οποίο έχει ληφθεί υπ’ όψιν για πιθανή χρήση σε μεθόδους γεωμηχανικής προς καταπράυνση της κλιματικής αλλαγής μέσω της έγχυσης αεροζόλ στη χαμηλή ατμόσφαιρα. Αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση κινδύνου έκθεσης σε ενώσεις αλουμινίου για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα.

Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας σε έναν αυξανόμενο αριθμό πολιτειών των ΗΠΑ μπορεί επίσης να οξύνει το πρόβλημα της έκθεσης σε τοξικά μέταλλα. Μια μελέτη του 2023 βρήκε ότι οι χρήστες κάνναβης είχαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα μολύβδου και καδμίου στο αίμα και στα ούρα τους σε σχέση με αυτούς που δεν ήταν χρήστες. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα καδμίου στους χρήστες κάνναβης ήταν, κατά μέσο όρο, 22% υψηλότερα στο αίμα και 18% υψηλότερα στα ούρα. Τα επίπεδα μολύβδου ήταν αυξημένα κατά 27% στο αίμα και 21% στα ούρα μεταξύ των χρηστών.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency – EPA), δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης μολύβδου.

Μεταλλικά ιχνοστοιχεία που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Ενώ κάποια μέταλλα επηρεάζουν δυσμενώς τη νευρολογική υγεία, πολλά απαραίτητα ιχνοστοιχεία συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας. Αυτά τα ιχνοστοιχεία, ή μεταλλικά στοιχεία, παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όταν λαμβάνονται με μέτρο.

• Μαγνήσιο: Νευροπροστατευτικό, μειώνει το στρες και την φλεγμονή λόγω οξείδωσης

• Ψευδάργυρος: Απαραίτητος για ανοσοποιητικές λειτουργίες και την επικοινωνία του εγκεφάλου

• Χαλκός: Μειώνει το στρες και τη φλεγμονή λόγω οξείδωσης

• Σελήνιο: Βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα σε περιπτώσεις ελαφράς απώλειας αυτής

Τροφές πλούσιες σε αυτά τα ιχνοστοιχεία είναι οι εξής:

• Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα πεκάν, καθώς επίσης και οι σπόροι (τσία, λιναρόσποροι, ηλιόσποροι)

• Όσπρια (φακές, ρεβύθια, μαύρα φασόλια)

• Δημητριακά ολικής άλεσης, συμπεριλαμβανομένων της βρώμης, της κινόα και του κριθαριού

Ενώ αυτά τα ιχνοστοιχεία μπορεί να έχουν νευροπροστατευτική επίδραση, δεν συνιστούν υποκατάστατο για τις καθιερωμένες θεραπείες της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Ένα περιεκτικό σχέδιο θεραπείας που περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, τα φάρμακα και της γνωσιακή προπόνηση παραμένει απαραίτητο για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των παθήσεων.

Έκθεση βαρέων μετάλλων στην καθημερινότητα

Παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλά επίπεδα αλουμινίου μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση του εγκεφάλου και τον νευροεκφυλισμό, δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τοξικολογία (Toxicology). Η χρήση αντιόξινων που παρασκευάζονται με υδροξείδιο του αργιλίου είναι μια από τις κύριες πηγές έκθεσης σε αλουμίνιο στους ανθρώπους.

Δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος αναστροφής της ζημιάς που προκαλείται από έκθεση σε αλουμίνιο, είπε στους Epoch Times ο Δρ Τσαρλς Μ. Τζάνσενς, ειδικός εσωτερικής ιατρικής στο Σινσινάτι: «Ο εγκέφαλος έχει επιδείξει πως έχει μια ορισμένη πλαστικότητα και ικανότητα αναγέννησης. Αλλά η καλύτερη επιλογή είναι να αφαιρέσουμε πλήρως την πηγή που προκαλεί την ζημιά».

Ο τρόπος που εκτιθέμεθα σε αυτά τα μέταλλα διαφέρει. «Μόλυβδο και αρσενικό λαμβάνουμε κυρίως μέσα από τις διατροφικές πηγές, τα άλλα μέταλλα μέσω του εργασιακού περιβάλλοντος», επεσήμανε ο Δρ Τζάνσενς.

Έχει ανακαλυφθεί ότι ορισμένες τροφές και μπαχαρικά, συμπεριλαμβανομένων των εισαγόμενων γλυκών, του κολίανδρου, του κουρκουμά και της σκόνης τσίλι, περιλαμβάνουν μόλυβδο.

Αν και το αλουμίνιο σχετίζεται με τη μείωση της γνωστικής ικανότητας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να πετάξουμε τα αλουμινένια μαγειρικά σκεύη. Αυτά τα μέταλλα πρέπει να βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, αέρια ή υγρή, για να τα απορροφήσει το σώμα μας και να υποστεί ζημιά, εξήγησε ο Δρ Τζάνσενς.

Του George Citroner

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε