Μυστήριο καλύπτει την τύχη του στρατηγού Χε Γουεϊντόνγκ, τρίτου στην ιεραρχία των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς οι κινεζικές αρχές απέφυγαν να δώσουν σαφή απάντηση στις φήμες που τον θέλουν υπό ανάκριση με κατηγορίες διαφθοράς. Κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνέντευξης Τύπου της Τετάρτης στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε μόνο πως δεν έχει γνώση του θέματος, δήλωση που πάντως δεν συμπεριλήφθηκε στο επίσημο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης.
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του στρατηγού ήταν στις 11 Μαρτίου στην τελετή λήξης της ετήσιας συνόδου του κινεζικού Κοινοβουλίου. Οι φήμες για απομάκρυνσή του εμφανίστηκαν λίγες ημέρες αργότερα και ενισχύθηκαν τις τελευταίες μέρες από σχετικά δημοσιεύματα και πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης και αναλυτές.
Ο Χε Γουεϊντόνγκ κατείχε το αξίωμα του αντιπροέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, του κορυφαίου οργάνου των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, από τον Οκτώβριο του 2022. Η τοποθέτησή του έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιρροής του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στον στρατό, ιδιαίτερα μετά το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος όπου ο Σι πέτυχε την επανεκλογή του για τρίτη θητεία.
Διεθνή μέσα, όπως οι Epoch Times και η Washington Times, επικαλούμενα πηγές κοντά στους κύκλους της κινεζικής ηγεσίας αλλά και αμερικανικές πηγές πληροφοριών, μεταδίδουν ότι ο στρατηγός βρίσκεται ήδη υπό κρατικό έλεγχο. Ο ειδικός αναλυτής από το Ινστιτούτο Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ταϊβάν, Σεν Μινγκ-Σι, εκτιμά πως η αποφυγή σαφών απαντήσεων από τις αρχές επιβεβαιώνει εμμέσως το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του στρατηγού. «Λόγω του βαρυσήμαντου ρόλου του ως αντιπροέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, αν δεν υπήρχε ζήτημα, οι αρχές θα είχαν ήδη δώσει σαφή απάντηση σχετικά με την τύχη του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεν.
Η πιθανή πτώση του Χε έρχεται να προστεθεί στα πολλά κρούσματα διαφθοράς που έχουν πλήξει υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού στρατού από το καλοκαίρι του 2023. Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο υπουργοί Άμυνας και πάνω από μια ντουζίνα ανώτερων αξιωματικών, οι οποίοι απομακρύνθηκαν κατηγορούμενοι για «σοβαρές παραβιάσεις πειθαρχίας», μια τυπική φράση της κινεζικής ηγεσίας για να περιγράψει υποθέσεις διαφθοράς.
Η περίπτωση του στρατηγού Χε Γουεϊντόνγκ φαίνεται να συνδέεται με την πτώση του στρατηγού Μιάο Χουά, υπευθύνου πολιτικής αφοσίωσης των ενόπλων δυνάμεων μέχρι τον Νοέμβριο του 2024. Όταν ζητήθηκαν την Πέμπτη περαιτέρω πληροφορίες για την υπόθεση Μιάο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι νέο προς ανακοίνωση», χωρίς και πάλι να καταγραφεί αυτή η απάντηση στα επίσημα πρακτικά.
Οι συνεχείς αναταράξεις στο κορυφαίο επίπεδο των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων προκαλούν έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα εσωτερικά τεκταινόμενα στο Πεκίνο. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η σιγή των κινεζικών αρχών, που ενισχύει τις ενδείξεις για βαθύτερες πολιτικές διεργασίες και εσωκομματικές συγκρούσεις εντός του ΚΚΚ.
Η αναταραχή που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της Κίνας έχει επίσης επιπτώσεις στην εξωτερική εικόνα της χώρας, καθώς οι πολλές και απότομες αλλαγές στην κορυφή του στρατεύματος ενδέχεται να δείχνουν ευρύτερη αστάθεια στο καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ ή μια προσπάθεια εδραίωσης της εξουσίας του μέσω της εκκαθάρισης «ανεπιθύμητων» στοιχείων.