Υλικά:
1 φλιτζ. αλεύρι φαγόπυρου ή καλαμποκάλευρο
1 1/2 φλιτζ. αλεύρι ρυζιού
1/2 φλιτζ. κορν φλάουρ
1/2 φλιτζ. ρεβυθάλευρο
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
½ φλιτζ του καφέ καφέ brandy ή ρούμι,
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
200 γρ. καρυδόψιχα
ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
½ φλιτζ. ζάχαρη καρύδας
½ ποτήρι σιρόπι σφενδάμου ή βύνη ρυζιού (αντί για μέλι ανθέων),
2 φλιτζ. νερό
Κανέλα
η φλούδα ενός λεμονιού
Ετοιμασία:
Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα υλικά εκτός από τα άλευρα και τη μισή καρυδόψιχα.
Προσθέστε στη συνέχεια το αλεύρι μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
Φτιάξτε τα μελομακάρονα δημιουργώντας μια λακουβίτσα στη μέση με το δάχτυλό σας και ψήστε για 30’ στους 170°C σε στατικό φούρνο.
Στο μεταξύ, για το σιρόπι: βράζετε τα υλικά και σβήστε τη φωτιά.
Όταν τα μελομακάρονα κρυώσουν, βυθίστε τα στο σιρόπι για 7 με 10’’.
Γαρνίρετε με την υπόλοιπη καρυδόψιχα και προαιρετικά με κανέλα.
Καλά Χριστούγεννα!
Διαβάστε επίσης: Γλουτένη, ο καλικάντζαρος των Χριστουγέννων