Παρασκευή, 04 Απρ, 2025
Εργαζόμενος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) κατά την έναρξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη, την 1η Απριλίου 2025. Charly Triballeau/AFP via Getty Images

Βουτιά 1.100 μονάδων για τον Dow Jones μετά την ανακοίνωση δασμών από τον Τραμπ

Οι τρεις κυριότεροι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν ισχυρή πτώση το πρωί της Πέμπτης μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την επιβολή σαρωτικών δασμών ύψους τουλάχιστον 10%. Μέχρι το μεσημέρι, ο Dow Jones είχε ήδη υποχωρήσει κατά περίπου 1.100 μονάδες.

Εκτός από τον Dow, σημαντικές απώλειες σημείωσε και ο δείκτης S&P 500, με πτώση περίπου 3,5%, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά περισσότερο από 4,7% λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης στις 9:35 π.μ. (τοπική ώρα).

Ισχυρές ήταν οι απώλειες και στις μετοχές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Η Nike έχασε 11%, η Apple περίπου 7%, η Gap σημείωσε πτώση 12%, ενώ η μετοχή της Target έχασε 9%. Αντίστοιχα, η Amazon υποχώρησε περισσότερο από 6%, η αλυσίδα Five Below σημείωσε βουτιά 22%, η Dollar Tree έχασε 9%, και η HP περίπου 13%.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν ελάχιστο δασμό 10% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, ενώ τα ποσοστά θα είναι αισθητά υψηλότερα για αγαθά από συγκεκριμένες χώρες, όπως την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναταραχή επεκτάθηκε και στις διεθνείς αγορές, με τις κυριότερες αγορές του εξωτερικού να καταγράφουν σημαντικότατες απώλειες. Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 3,1%, ενώ στη Γερμανία ο DAX σημείωσε απώλειες 2,4%. Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei 225 έχασε 2,8%, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,5%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο -0,8%.

Η ανησυχία των επενδυτών για την αμερικανική οικονομία εντάθηκε, οδηγώντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε απότομη πτώση, καθώς ενισχύθηκαν οι εκτιμήσεις πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα αναγκαστεί να προχωρήσει σύντομα σε μειώσεις των επιτοκίων. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,03%, από 4,20% την Τετάρτη και περίπου 4,80% τον Ιανουάριο, μια πολύ μεγάλη διακύμανση σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς ομολόγων.

Θορυβημένες εμφανίζονται και οι ενώσεις βιομηχανικών κλάδων, με την Ένωση Καταναλωτικής Τεχνολογίας (CTA) να προειδοποιεί πως οι δασμοί αποτελούν στην πράξη «μαζική αύξηση φόρων στους Αμερικανούς καταναλωτές» που θα πυροδοτήσει νέο κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού.

«Αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές και αναπόφευκτα θα οδηγήσουν και σε αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους μας. Οι Αμερικανοί θα γίνουν φτωχότεροι λόγω των δασμών. Δε μιλάμε για “χρυσή εποχή”, αλλά για επιστροφή στην παγκόσμια οικονομική καταστροφή της δεκαετίας του 1930 που προκάλεσαν οι δασμοί Σμουτ-Χόλι, πλήττοντας κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τους εργαζομένους», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της CTA σε ανακοίνωσή του.

Η κυβέρνηση Τραμπ πάντως δικαιολόγησε τη νέα πολιτική, υποστηρίζοντας πως «οι εμπορικές και οικονομικές πρακτικές των άλλων χωρών έχουν δημιουργήσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα νέα μέτρα ενισχύουν τη διεθνή οικονομική θέση της χώρας και προστατεύουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους».

«Η συνεχής και μεγάλη έλλειψη ισορροπίας στο εμπορικό μας ισοζύγιο αγαθών έχει πλέον οδηγήσει σε συρρίκνωση της βιομηχανικής μας βάσης, αδυναμία ανάπτυξης προηγμένης εγχώριας παραγωγής, εξάρτηση στρατηγικών εφοδιαστικών αλυσίδων από ξένα συμφέροντα και έχει καταστήσει ακόμη και την αμυντική μας παραγωγική βάση ιδιαίτερα ευάλωτη», υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος.

Η ανακοίνωση ανέφερε αρκετές φορές την Κίνα, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «μη εμπορική οικονομία» που εφαρμόζει αθέμιτες πρακτικές και πολιτικές, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει παγκοσμίως σε σημαντικούς μεταποιητικούς τομείς και να αποδυναμώσει την αμερικανική παραγωγή και απασχόληση.

«Από το 2001 ως το 2018, αυτές οι πρακτικές συνετέλεσαν στην απώλεια 3,7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ λόγω του αυξανόμενου εμπορικού ελλείμματος με την Κίνα, πλήττοντας τόσο την ανταγωνιστικότητα της χώρας όσο και την οικονομική και εθνική μας ασφάλεια», τονίζει το ανακοινωθέν.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Αμερικανούς εν μέσω αναταραχής στις αγορές, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δήλωσε στο κανάλι Fox πως οι επιπτώσεις για τον μέσο καταναλωτή θα αργήσουν να γίνουν αισθητές.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η προσωρινή αυτή αναστάτωση είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη ισχυροποίηση της αμερικανικής οικονομίας και για την προστασία των θέσεων εργασίας. «Πολλοί πλούτισαν μεταφέροντας θέσεις εργασίας στο εξωτερικό· όχι όμως οι Αμερικανοί εργαζόμενοι ούτε οι ίδιες οι αμερικανικές επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε