Σάββατο, 19 Απρ, 2025
Η Σούζαν Σμιθ (Α) και η Μάριον Κάλντερ, συνδιευθύντριες του For Women Scotland, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο στις 16 Απριλίου 2025. Lucy North/PA

Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς γυναίκες δεν είναι γυναίκες

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου με απόφασή του έκρινε ότι οι έννοιες «γυναίκα» και «φύλο» στην ισχύουσα νομοθεσία της Βρετανίας αναφέρονται αποκλειστικά σε βιολογικές γυναίκες και δεν μπορούν να περιλαμβάνουν άνδρες που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς γυναίκες.

Η ιστορική απόφαση ορίζει ξεκάθαρα ότι ακόμη και άτομα με πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου (GRC) μπορούν να αποκλειστούν νόμιμα από αποκλειστικά γυναικείους χώρους, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο και αναλογικό.

Η απόφαση χειροκροτήθηκε από οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών, ιδιαίτερα από την οργάνωση For Women Scotland (FWS), η οποία προσέφυγε δικαστικά κατά της κυβέρνησης της Σκωτίας και έφερε την υπόθεση ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση Sex Matters ανέφερε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Ανώτατο Δικαστήριο υιοθέτησε τη θέση της For Women Scotland και απέρριψε τη στάση της σκωτσέζικης κυβέρνησης. Το δικαστήριο έκανε τη σωστή επιλογή: το προστατευόμενο χαρακτηριστικό του φύλου – άνδρας και γυναίκα – βασίζεται στην πραγματικότητα και όχι σε κάποιο γραφειοκρατικό χαρτί».

Από την άλλη πλευρά, η φιλανθρωπική οργάνωση LGBT Stonewall εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «ιδιαίτερα ανησυχητική για την τρανς κοινότητα».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της τόνισε ότι η ετυμηγορία παρέχει «σαφήνεια και εμπιστοσύνη» στις γυναίκες, υπενθυμίζοντας ότι πάντα υποστήριζε την προστασία χώρων αποκλειστικά για το ένα φύλο.

«Επιστροφή του κόσμου στη λογική»

Η οργάνωση LGB Alliance, που υποστηρίζει τα δικαιώματα ατόμων με ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό και συμμετείχε γραπτώς στην υπόθεση, έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή», εκφράζοντας ικανοποίηση για την απόφαση.

Η συνιδρύτρια της LGB Alliance, Μπεβ Τζάκσον, δήλωσε στην Epoch Times ότι ελπίζει τώρα πως η Βρετανία θα «οδηγήσει τον κόσμο πίσω στη λογική» και θα σταματήσει η σύγχυση ανάμεσα στο φύλο και την ταυτότητα φύλου. Επεσήμανε μάλιστα ότι ιδιαίτερα οι λεσβίες υπέστησαν τεράστια πίεση να αποδεχτούν άνδρες που ταυτίζονται ως γυναίκες στους χώρους τους.

Η Τζάκσον επαίνεσε την ομάδα FWS, χαρακτηρίζοντας τα μέλη της ως «τρεις μητέρες από τη Σκωτία που έδωσαν με αποφασιστικότητα μια δύσκολη μάχη επί σειρά ετών ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές».

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2022 σχετικά με τη νομοθεσία της Σκωτίας που απαιτεί 50% γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια δημόσιων φορέων, εγείροντας ζήτημα ορισμού της έννοιας «γυναίκα».

«Ξεκάθαρες και σαφείς έννοιες»

Η υπόθεση αφορούσε ερώτημα εάν ένας άνδρας με πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου μπορεί να θεωρείται γυναίκα βάσει του Νόμου περί Ισότητας του 2010.

Οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι όταν ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος, είχε ως στόχο την προστασία των βιολογικών γυναικών και δεν περιλάμβανε άνδρες που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες.

Στιγμιότυπο οθόνης με τους δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου να εκδίδουν την απόφασή τους σχετικά με τον νομικό ορισμό της γυναίκας στις 16 Απριλίου 2025. PA Video/PA

 

Υπογράμμισαν επίσης ότι η συγκεκριμένη ερμηνεία δεν θίγει τα τρανς άτομα, καθώς αυτά ήδη προστατεύονται από διακρίσεις με βάση τον ίδιο νόμο. Ξεκαθάρισαν ωστόσο ότι ακόμη και με νομική αναγνώριση φύλου, δεν υπάρχει αυτόματο δικαίωμα πρόσβασης σε αποκλειστικά για γυναίκες χώρους.

Η απόφαση των 88 σελίδων σημειώνει ότι παρότι η λέξη «βιολογικός» δεν αναφέρεται ρητά στον νόμο, ωστόσο το συνηθισμένο και αυτονόητο νόημα του «γυναίκα» και «άνδρας» ανταποκρίνεται στα βιολογικά χαρακτηριστικά των δύο φύλων.

«Τεράστια δικαίωση»

Η βουλευτής Τζοάνα Τσέρι, που είχε δεχθεί δριμείες επιθέσεις εντός του κόμματός της λόγω της θέσης της κατά της σύγχυσης ταυτότητας φύλου και φύλου, δήλωσε πως αισθάνεται «τεράστια δικαίωση» από την απόφαση, αλλά τόνισε ότι τώρα αυτή πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι αποδέχεται την απόφαση και θα την λάβει υπόψη στις μελλοντικές πολιτικές.

Η επικεφαλής των Συντηρητικών, Κέμι Μπέιντενοκ, που στο παρελθόν έχει ασκήσει κριτική κατά της ιδεολογίας φύλου, έκανε λόγο για «νίκη της λογικής», λέγοντας: «Οι γυναίκες είναι γυναίκες και οι άνδρες είναι άνδρες. Δεν μπορείς να αλλάξεις το βιολογικό σου φύλο».

Η συγγραφέας Τζ.Κ. Ρόουλινγκ επαίνεσε τις γυναίκες της FWS στο X, λέγοντας πως «τρεις εξαιρετικές και δυναμικές γυναίκες από τη Σκωτία κατάφεραν να προστατέψουν τα δικαιώματα όλων των γυναικών και κοριτσιών».

Η σημερινή απόφαση αντιμετωπίστηκε ευρέως ως ιστορική και αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις πολιτικές υπέρ των γυναικών στην καθημερινή ζωή σε όλη τη Βρετανία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε