Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε τη Δευτέρα ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της διαταχθείσας έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο 50χρονος Ασάνζ κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι βοήθησε έναν πρώην αναλυτή των μυστικών υπηρεσιών να αποκτήσει διαβαθμισμένες πληροφορίες προτού δημοσιεύσει τις πληροφορίες στο WikiLeaks για να έχει πρόσβαση ο καθένας, μια σειρά ενεργειών που σύμφωνα με τους αμερικανούς εισαγγελείς έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τις ζωές των πηγών που κατονομάζονταν στα έγγραφα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε πέρυσι ότι οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές ήταν επαρκείς για να εγγυηθούν ότι ο Ασάνζ θα τύχει ανθρώπινης μεταχείρισης, ανατρέποντας απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποστολή του Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν «καταπιεστική». Ο Ασάνζ άσκησε έφεση κατά της τελευταίας απόφασης αρκετές ημέρες αργότερα.
Σε μια απόφαση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ότι ο Ασάνζ μπορεί να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μόνο αν το δικαστήριο συμφωνήσει.
«Η αίτηση του εναγόμενου για την πιστοποίηση ενός νομικού σημείου γίνεται δεκτή», ανέφεραν οι δικαστές στην ανακοίνωσή τους.
Είπαν ότι το ζήτημα του κατά πόσον το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να βασιστεί στις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τη μεταχείριση του Ασάνζ, οι οποίες δεν είχαν δοθεί κατά την αρχική διαδικασία, είναι ένα θέμα για το οποίο η νομική του ομάδα θα μπορούσε να ζητήσει διευκρινίσεις.
Ο Ασάνζ έχει προθεσμία 14 ημερών για να υποβάλει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει να μην εκδικάσει την προσφυγή του, η έκδοση μπορεί να εγκριθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, η απόφαση του οποίου μπορεί επίσης να προσβληθεί νομικά.
«Μην κάνετε κανένα λάθος: κερδίσαμε σήμερα στο δικαστήριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Στέλλα Μόρις, αρραβωνιαστικιά του Ασάνζ.
«Ο αγώνας μας συνεχίζεται και θα το παλέψουμε μέχρι να ελευθερωθεί ο Τζούλιαν», πρόσθεσε.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι χαιρετίζει την απόφαση, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση της, την οποία συμμερίζονται και άλλες ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, ότι οι εισαγγελείς των ΗΠΑ θα πρέπει να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks περιγράφεται από τη Διεθνή Αμνηστία ως ο πρώτος εκδότης που κατηγορείται βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. Οι υποστηρικτές του λένε ότι η δημοσίευση του WikiLeaks με το σύνολο των απόρρητων εγγράφων προστατεύεται από το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο.
Οι αμερικανικές αρχές έχουν υπερασπιστεί τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ο Ασάνζ δεν είναι δημοσιογράφος.
«Αυτό [έγινε] σαφές από το σύνολο της συμπεριφοράς του, όπως ισχυρίζεται στο κατηγορητήριο -δηλαδή, η συνωμοσία του με έναν κάτοχο εξουσιοδότησης ασφαλείας και η παροχή βοήθειας σε αυτόν για την απόκτηση διαβαθμισμένων πληροφοριών και η δημοσίευση των ονομάτων των ανθρώπινων πηγών», δήλωσε στους δημοσιογράφους το 2019 ο Τζον Ντέμερς, βοηθός γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ για την εθνική ασφάλεια
Ο Tom Ozimek και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.