Η κομμουνιστική Κίνα αποκτά σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα μέσω της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις τεχνολογίες επεξεργασίας του DNA, σύμφωνα με Βρετανό νομοθέτη.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ), το οποίο κυβερνά την Κίνα ως μονοκομματικό κράτος, θα μπορούσε να ασκήσει μια άνευ προηγουμένου δύναμη στη διεθνή κοινότητα εάν δεν επιβραδυνθεί η επιρροή του στην τεχνητή νοημοσύνη και τη γονιδιωματική, δήλωσε ο βρετανός βουλευτής Ιέιν Ντάνκαν Σμιθ.
«Η Κίνα έχει αυτή τη στιγμή προβάδισμα στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη γονιδιωματική, η οποία αποτελεί σημαντική απειλή για τη συλλογική εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Σμιθ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 28 Νοεμβρίου στο Heritage Foundation, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης.
«Αν η Κίνα κυριαρχήσει στην τεχνητή νοημοσύνη και τη γονιδιωματική, θα ασκήσει πρωτοφανή επιρροή σε σημαντικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης».
Η προειδοποίηση του κ. Σμιθ προτρέπει στην ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης και λήψης στρατηγικών μέτρων μετά την είδηση ότι το ΚΚΚ συλλέγει DNA από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσω της παράνομης χρήσης των προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης.
Η αποτυχία αντιμετώπισης της απειλής, εκτίμησε, θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια ασφάλεια με τρόπο πρωτόγνωρο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Τίποτα από όσα κάνει η Κίνα δεν έχει αφεθεί στην τύχη», δήλωσε ο κ. Σμιθ.
«Η απειλή που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι εφάμιλλη αυτής που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ακόμη και αυτής που αντιμετωπίσαμε τη δεκαετία του 1930».
Η Κίνα συλλέγει DNA από εκατομμύρια γυναίκες και έμβρυα παγκοσμίως
Ο κ. Σμιθ υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες έρευνες σε πέντε χώρες σχετικά με τη χρήση από το ΚΚΚ προγεννητικών τεστ για τη συλλογή DNA από έγκυες γυναίκες και τα έμβρυά τους.
Τα τεστ, που κυκλοφορούν στην αγορά με την ονομασία “NIFTY”, σχεδιάστηκαν από τον κινεζικό κολοσσό της γονιδιωματικής BGI σε συνεννόηση με τη στρατιωτική πτέρυγα του ΚΚΚ. Το τεστ ισχυρίζεται ότι ανιχνεύει το σύνδρομο Down και άλλες γενετικές παθήσεις, αλλά τα δεδομένα DNA που συλλέγονται αποθηκεύονται σε διακομιστές στην ηπειρωτική Κίνα, όπου το ΚΚΚ μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά ανά πάσα στιγμή.
«Αυτά τα τεστ επιτρέπουν στην Κίνα να έχει πρόσβαση στα γονιδιωματικά δεδομένα τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου από όλο τον κόσμο και τους έχουμε παραχωρήσει τα δικαιώματα να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα πίσω στην Κίνα», δήλωσε ο κ. Σμιθ.
«Πόσο εκπληκτικά κοντόφθαλμο ήταν αυτό;»
Η BGI έχει επίσης εμπλακεί και σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής συλλογής DNA από κυρίως μουσουλμανικές εθνοτικές μειονότητες στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν στη συνέχεια σε μαύρη λίστα ορισμένες μονάδες της BGI.
Ο «νέος άξονας» επιδιώκει την επέκταση των βίαιων αυταρχικών κυβερνήσεων
Ο κ. Σμιθ δήλωσε ότι η απειλή πρέπει να γίνει κατανοητή στο ευρύτερο πλαίσιο ενός «νέου άξονα ολοκληρωτικών κρατών» που περιλαμβάνει το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, του οποίου ηγείται η Κίνα.
Οι τέσσερις δυνάμεις, όπως είπε, αποτελούν «αυξανόμενη απειλή για τον ελεύθερο κόσμο» και συντονίζονται όλο και περισσότερο με «βίαιες περιφερειακές δυνάμεις» όπως η Βιρμανία και η Συρία για να προπαγανδίσουν το αυταρχικό τους όραμα για το μέλλον.
Με δεδομένο ότι η κομμουνιστική Κίνα γίνεται γρήγορα ο παγκόσμιος ηγέτης τόσο στην τεχνητή νοημοσύνη όσο και στη γονιδιωματική, είπε, είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής ηγεσία να αναγνωρίσει ότι αυτός ο νέος άξονας αποτελεί «υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα».
Για το σκοπό αυτό, συνέδεσε τις μυριάδες συγκρούσεις που επιδιώκουν αυτές οι δυνάμεις μεταξύ τους, λέγοντας ότι ο άξονας στο σύνολό του θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Γάζα κατά της Χαμάς και η απροκάλυπτη απειλή της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν είναι όλα μαζί», δήλωσε ο κ. Σμιθ.
«Αναπόφευκτα συνδέονται μέσω αυτού του άξονα. Το να αγνοήσουμε μία από αυτές τις απειλές σημαίνει ότι πολλαπλασιάζουμε τον κίνδυνο των υπολοίπων».
Ομοίως, ο κ. Σμιθ προειδοποίησε ότι ένας αγώνας όπως εκείνοι που διεξήχθησαν στον Ψυχρό Πόλεμο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναβιώνει και θα απαιτήσει μια αποφασιστική απάντηση από τα ελεύθερα έθνη του κόσμου.
«Όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, ο ελεύθερος κόσμος πίστεψε ότι η δημοκρατία και η ελευθερία είχαν νικήσει», είπε ο κ. Σμιθ.
«Κάναμε λάθος».