Μπορεί το Aperol spritz να ήταν το δημοφιλέστερο κοκτέιλ των τελευταίων καλοκαιριών, φέτος όμως κυριαρχεί το Hugo. Αυτό το λιγότερο γνωστό ιταλικό κοκτέιλ περιέχει prosecco, σαμπούκα* και σόδα. Είναι εξίσου λαμπερό και αφρώδες με το Aperol spritz, και αναμφισβήτητα ακόμη πιο δροσιστικό, χάρη στα ανακατεμένα φύλλα μέντας και τη γαρνιτούρα από λάιμ.
Η ιστορία του Hugo
Μόνο στο τελευταίο μου ταξίδι στην Ιταλία το περασμένο καλοκαίρι είδα το Hugo στα μενού των κοκτέιλ σε όλη τη χώρα. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είναι μια αρκετά νέα προσθήκη στο κατάλογο των κλασικών ιταλικών κοκτέιλ. Το επινόησε το 2005 ο Ρόλαντ Γκρούμπερ σε ένα μπαρ στην περιοχή Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε, γνωστή και ως Νότιο Τιρόλο. Αυτή η περιοχή της Βόρειας Ιταλίας, η οποία συνορεύει με την Αυστρία, περιλαμβάνει μέρος των ιταλικών Άλπεων, όπου οι κουφοξυλιές ανθίζουν και καρπίζουν εν αφθονία την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.
Ο συνδυασμός της σαμπούκας με prosecco, σόδα και δυόσμο δημιουργεί ένα ελαφρύ και λουλουδάτο κοκτέιλ που ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την εποχή του χρόνου. Η Belvoir Farms είναι μια δημοφιλής μάρκα σαμπούκας, αν ωστόσο δυσκολεύεστε να τη βρείτε, εξίσου καλή είναι και η St. Germain.
Η σαμπούκα είναι ιδανική για κοκτέιλ και όχι μόνο. Δοκιμάστε να την απλώσετε σε κέικ, να ανακατέψετε λίγη στη φρουτοσαλάτα ή να τη συνδυάσετε με seltzer για ένα εύκολο mocktail.
Κοκτέιλ Hugo
Υλικά (για 1 μερίδα)
2 κλωνάρια φρέσκιας μέντας, χωρισμένα
1 κουταλιά της σούπας) σαμπούκας
8 κ.σ. παγωμένο prosecco ή άλλο ξηρό αφρώδες κρασί
4 κ.σ. παγωμένη σόδα ή ανθρακούχο νερό
Πάγος
1 λάιμ
Εκτέλεση
1. Μαζέψτε τα φύλλα από 1 κλαδάκι φρέσκιας μέντας και τοποθετήστε τα σε ένα ποτήρι κρασιού. Προσθέστε 1 κουταλιά σαμπούκα και ανακατέψτε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα για να μελανιάσουν ελαφρά τα φύλλα μέντας και να απελευθερώσουν τα έλαιά τους.
2. Προσθέστε 8 κουταλιές prosecco και 4 κουταλιές σόδα. Συμπληρώστε με πάγο. Ανακατέψτε απαλά για να συνδυαστούν. Γαρνίρετε με 1 λάιμ και με το υπόλοιπο κλαδάκι μέντας.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* σαμπούκα: παραδοσιακό ιταλικό λικέρ από καρπούς κουφοξυλιάς
Της Sheela Prakash, thekitchn.com
Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ, Αλία Ζάε